Maminka.czDětské boty

Šmajdání se většinou srovná s nástupem do školy. Kdy navštívit ortopeda?

Michaela Láchová 11.  10.  2018
S nástupem do školy se šmajdání neboli vtáčení kotníků dovnitř dítěte pravděpodobně srovná. "Pokud ne, raději navštivte lékaře, který dítě odešle na vyšetření k dětskému ortopedovi," radí MUDr. Šimon Ondruš, PhD. z Centra dětské a dorostové ortopedie Brno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké jsou nejčastější příčiny vtáčení kotníků dovnitř, tzv. „šmajdání“? Může být na vině i genetika? 

K vtáčení nohou a celých dolních končetin může docházet v různých fázích vývoje dítěte. Nejčastěji je to při začátku chůze, často až do věku 3–4 let. V tomto období je osa hlezenního kloubu valgozní – paty jsou v osovém postavení směrem ven, kolena jsou taky ve valgozním postavení – tzv. X osa dolních končetin v oblasti kolen. Vtáčení nožek je kompenzačním mechanismem k této ose dolních končetin a nohou. Příčinou vtáčení celých dolních končetin je většinou dočasně zvýšená přední rotace krčků stehenních kostí, která se upravuje ve velké většině do 6–8 let věku. 

Šmajdání: Kdy a jak ho řešit? A má doma dítě chodit v bačkorách?


Je tento jev tedy do tohoto věku považován za normální, nebo je třeba jej při jakémkoli podezření neprodleně řešit? 

Klepněte pro větší obrázekVtáčení nohou a celých dolních končetin je většinou banální záležitost, ale může být i součástí zdravotního problému vážnějšího. Při výraznějším vtáčení je vhodné vyšetření u pediatra, který v případě podezření na vážnější onemocnění odešle dítě k vyšetření k dětskému ortopedovi. 

PREVENCE je (a to nejenom v péči o dětské nožky) nesmírně důležitá. Díky ní můžete předejít závažným onemocněním nohou, která můžou zkomplikovat život vašeho dítěte klidně až v době, kdy už dítětem nebude, zato ale pěkně nepříjemně. A to už stojí za to s tím zkusit něco udělat, co myslíte?

 

Jak správně vybrat botičky? 

  • Dbejte na to, aby byly botky pro dítě dostatečně prostorné včetně takzvaného nadměrku, který by měl být do 1 cm. 
  • Vhodné jsou boty s prostornou kulatou špičkou, s dostatečným prostorem pro volnost prstů. 
  • Materiál svršku by měl být lehký a prodyšný. 
  • Bota by měla mít pevný opatek ke správnému vedení paty, s podpatkem do 5 milimetrů. 
  • Zkontrolujte ohebnost boty, nejohebnější by měla být v oblasti prstních kloubů. Ohebná podešev slouží ke správnému odvíjení paty. 
  • Všechny tyto atributy splňuje dětská obuv certifikovaná Českou obuvnickou a kožedělnou asociací.
Bosou nohou do lesa. Proč je zdravé vyzout boty? Zkuste to!
Dětské boty vybírejte pečlivě a zapomeňte na obnošenou obuv
Boty pro nejmenší aneb jsou opravdu pevné boty to nejlepší pro malé nožky?
 
Témata: Zdraví, Praktické rady, Naše tipy, Školy, Dětské boty, Dětské oblečení a dětská obuv, Dolní končetina, Ortoped, Pevný opatek, Správné vedení, Podešev, Dětský ortoped, Nejčastější příčina, Osa, Nohy, SMA, Velká většina, Prstní kloub, Vážné onemocnění, Závažné onemocnění, Banální záležitost, Kotník, Stehenní kost, Dětská nožka, Končetina, Zdraví na Heureka.cz