Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Šmejdí mi v kabelce a atakuje koupelnu. Jak naučit dítě respektovat soukromí?

Martina Machová 26.  4.  2020
Určitá míra soukromí je pro zdravou psychiku nezbytná, zvláště nyní! Jenže děti to často nechápou. Kdy jste byla naposledy sama v koupelně nebo na toaletě? A jak dítě poučit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je jak váš stín, jako jezinky; „Jen dva prstíčky tam strčíme a hned zase půjdeme!“ rezonuje vám v uších již ve chvíli, kdy zavíráte dveře na toaletě. Už po vteřině pochopitelně slyšíte typický šustot a hemžení… „Mamíííí!“ ozve se po chvíli spolu se sápáním se na kliku. A s podobnou neodbytností a samozřejmostí vám nenechavé prstíčky vizitýrují v kabelce, v peněžence, v mobilu, lomcují dveřmi zavřené koupelny a podobně. Zatímco dříve jste tyto ataky přežila vcelku s nadhledem, nyní vás přivádějí k šílenství – nouzový stav je nouzový stav! Jenže respektu k soukromí bohužel nelze naučit ze dne na den. Pokud nebyly děti k respektu k soukromí rodičů vedené dlouhodobě, těžko se to nyní naučí během pár dní. Navíc malé děti prostě netuší a nechápou, co je na jejich chování špatného, prostě chtějí být s maminkou.

Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy

Ložnice, koupelny, kabelky, diáře

Říkat ne je v pořádku, mít osobní hranice je také v naprostém v pořádku, a dokonce mít v rodině určitá tabu je též v pořádku – bohužel s tím mnohdy máme vůči malým dětem velké problémy. Jenže jak děti rostou, je nutnost (vzájemného) respektu k „ne“ i k osobním hranicím víc a víc zjevná. Děti by si jednoduše měly od malička zvykat na to, že kupříkladu do ložnice nebo třeba koupelny se nechodí bez zaklepání a toaleta je opravdu vyhrazena pouze jedné osobě (mimo chvilky asistence „po“). Dále není k zahození, aby bylo zcela jasné, že například kabelky, batohy, diáře a třeba i mobily se zkrátka neprohlíží bez výslovného souhlasu jejich vlastníka. Avšak tyto „drobnosti“ jsou pouze špička ledovce! Vždyť úplně každý, malý či velký, potřebuje nějaký čas jen a jen pro sebe, i kdyby šlo pouze o půl hodinky ve vaně, a tento čas bychom si v rámci každé rodiny měli umět poskytovat.

3 jednoduché rady, jak děti postupně učit respektu k soukromí

  • Chcete-li, aby děti přirozeně respektovaly vaše hranice, vaše soukromí, respektujte i vy jejich soukromí. Možná to bude znít legračně, ale proč dětem, když mají kupříkladu doma kamarády, nezaklepat na dveře a nezeptat se jich, jestli můžete vstoupit apod.? I děti potřebují své soukromí, své skrýše, kam nechodíte, kde nešmejdíte. Děti se nejvíce učí vaším příkladem, ne slovy.
     
  • Pokud chcete, aby děti určitá pravidla ohledně soukromí respektovaly, musíte jim je zcela jasně sdělit a pravidla neustále neměnit dle vlastní potřeby a nálady. Děti zkrátka potřebují jasné a srozumitelné mantinely, dodává jim to pocit bezpečí a srozumitelnosti světa.
     
  • Žádná pravidla by ale neměla v dětech v konečném důsledku vyvolat pocit, že o jejich společnost nestojíte. A tak když s dětmi trávíte čas, věnujte jim skutečně svou pozornost.
S čím se nám děti nesvěřují? Jejich tajemství bychom měli respektovat
Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Rodiče, Toaleta, Soukromí, Hodinky, Kabelka, Atak, Koupelna, NECHODIT!!!, Dveře, Děti, Nouzový stav, Respekt