Maminka.czZdraví

Jak naučit malé dítě smrkat? Tady je 7 šikovných tipů!

Simona Procházková 10.  9.  2021
Jak naučit malé dítě smrkat? Tady je 7 šikovných tipů! | Zdroj: Istock
Děti jsou schopné samostatně smrkat asi od roku a půl až dvou let věku. Některé ale fungují „spokojeně“ s plným nosem bez potřeby smrkat i dalších několik let. Je tedy na vás, jak jim princip uvolnění nosu vysvětlíte a jak je to naučíte. Kdy začít? Jaké komplikace může způsobit rýma, když se neřeší? A co radí lékařka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rýma je bezkonkurenčně nejčastějším respiračním onemocněním u malých dětí. Jde sice zdánlivě o banalitu, ale když dítě neumí správně smrkat, nedostanou se hleny ven z nosu a potíže ho mohou trápit delší dobu. V horším případě se infekce může přesunout na dolní cesty dýchací a způsobit komplikace v podobě zánětu průdušek nebo infekci v tracheální trubici.

VIDEO: Podívejte se, jak děti snášejí odsávání rýmy

Jak vzniká rýma?

Nos je čichový orgán, zároveň ale funguje jako čistička, klimatizace a ohřívač v jednom. Vzduch čistí a otepluje nebo ochlazuje podle potřeby. Do plic se tak vzduch dostává v ideálním stavu. „Pokud vše funguje, jak má, dochází k transportu hlenu, který je produkován nosní sliznicí a pomocí hustého koberce řasinek neustále posouván do hltanu, odkud je polykán. Tímto způsobem se veškeré viry, bakterie alergeny a další nečistoty přirozeně odplavují z povrhu sliznice,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Jarmila Seifertová. Rýma nastává v případě, že řasinky správně nefungují. Tím dochází k narušení ochranné funkce nosu, vysychání sliznice, hromadění hlenů a omezení průchodnosti nosu. Při rýmě u dětí je především důležité pečovat o zachování průchodnosti nosních cest. Zejména u kojenců je dýchání nosem důležité, protože do několika týdnů věku nedokáží dýchat ústy a navíc jim ucpaný nosík brání správně a dostatečně sát při kojení.

Rýma u dětí a jak se jí zbavit? Tady jsou rady, jak na ni vyzrajete

Jak naučit malé dítě smrkat?

Začněte tehdy, kdy je dítě zdravé a v dobré náladě. Nejdřív ze všeho jej naučte foukat ústy. „Osvědčené je foukání do píšťalky, papírové kuličky po stole, sfoukávání svíčky a další. Pokud zvládnete foukání ústy, zopakujte, ale nyní foukejte pomocí nosu. Případně můžete pro oživení přidat i troubení do kapesníku jako slon, funět jako ježek nebo foukat nosem na zrcadlo, které se zamlžuje. V dalším kroku je ještě vhodné naučit ho foukat i jen jednou nosní dírkou. I následné smrkání „naostro“ se doporučuje pouze jednou dírkou, díky které se zaručí dostatečný tlak,“ říká MUDr. Seifertová.

Je to alergie, nebo jenom rýma? Takhle to poznáte!

Začínáte se učit smrkat? Tady je 7 chytrých tipů!

  • Dítě musí mít dobrou náladu. To je základ dobrého výsledku. Mrzuté nebo nemocné dítě s vámi spolupracovat pravděpodobně nebude, i když si to budete tisíckrát přát.
  • Nácvik zahajte co nejdříve. Odborníci se shodují, že pro seznámení se s dovedností smrkat je ideální věk dítěte od 15 měsíců. Batolatům pomáhá jejich přirozená učenlivost, jelikož v této době vás, ale například i starší sourozence, ráda napodobují.
  • Nejdřív ho naučte foukat ústy. Dobře se trénuje s píšťalkou, s papírovými kuličkami po stole nebo se zrcadlem, které se zamlží, zkuste foukání proti vodní hladině, až uvidí bublinky, nebo před jeho pusinkou jednoduše přidržte kapesník a ukažte mu, jak ho může vzduchem rozpohybovat.
  • Trénujte foukání nosem. Pokud dítě už zvládne foukání ústy, přistupte k dalšímu tréninku – foukání nosem.
  • Trénujte foukání jednou dírkou v nosu. V dalším kroku zkuste potomka naučit foukat jen jednou nosní dírkou, protože se smrkání doporučuje pouze jednou dírkou, díky které se zaručí dostatečný tlak.
  • Nezapomeňte vždy na malou odměnu! Dobrým trikem je pořídit „pro motivaci“ lákavé barevné či obrázkové papírové kapesníčky, například s oblíbenými filmovými hrdiny.
  • Buďte ostražití, aby dítě smrkalo doopravdy a ne jen foukalo do kapesníčku, aby uspokojilo naléhající rodiče. 
První rýma u kojenců. Víte, co máte dělat?

Miminko a rýma

Při rýmě jednoduše zajdete do lékárny, koupíte sprej či kapky a máte vyhráno. U nejmenších dětí to ale takhle jednoduché není. Jejich sliznice je velmi jemná a běžně používané spreje či kapky by ji mohly spíše poškodit a problémy s nosní neprůchodností ještě zhoršit.

V případě rýmy u kojenců a malých dětí je ideální léčba v podobě kombinace aplikace solných roztoků nebo Vincentky, odsávačky a nosní sprchy. Vyzkoušet můžete například inhalátor s nosní sprchou (např. Omron, DuoBaby, Philips, Dr. Frei...), který upotřebíte v rámci prevence i léčby dýchacích cest pro děti i dospělé. Nosní sprcha navíc zvyšuje efektivitu inhalace. „Použití solných roztoků včetně jejich inhalace je velkým přínosem pro léčbu všech druhů rým – od infekční přes alergickou, akutní i chronickou. Kromě mechanického očistění dochází i ke zvlhčení zánětem podrážděné sliznice a k jejímu zklidnění. Zároveň dojde k naředění sekretu, což je vhodné právě při následném použití sprchy, která hleny bezpečně odvede z těla ven,“ uvádí MUDr. Seifertová.

 
 
 
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoci, Alergie, Naše tipy, Nemoc, Dětské nemoci, odsávačka, Sprcha, Narušení, Ježek, Foukání, Léčba, Dírka, Sliznice, Nemocné dítě, Klimatizace, Smrk, Jarmila Seifertová, Malé dítě, Hlen, Tip, Zdraví na Heureka.cz