Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Snadnější porod? Chce to hlavně pohyb. Jaký je nejlepší?

Michaela Láchová 13.  6.  2019
Jasně že na sebe a na svůj poklad v bříšku musíte dávat co největší pozor. Neznamená to ale, že se nutně musíte vzdávat sportu nebo dokonce pohybu obecně. Právě naopak! Vhodné cvičení vám totiž může i usnadnit porod. A které že to je?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ať už jste byla zvyklá cvičit často, nebo jen občas, se dvěma čárkami na těhotenském testu rozhodně není třeba vzdávat se veškerého pohybu. Ten totiž může vám i vašemu miminku hodně prospět. Musíte jen posunout své cíle, tedy: Nechci se vyřídit a propotit všechny vrstvy, chci se hlavně protáhnout a zrelaxovat. Cvičení v těhotenství má totiž jeden hlavní cíl: pomoci cítit se dobře. 
Podle výzkumů vás navíc přiměřená fyzická aktivita v těhotenství připraví na porod, který je sám o sobě velkým fyzickým výkonem. 

Pokud jste zdravá, není čeho se bát. Tak pojďme do toho! 

1. JÓGA: Královna těhotenského cvičení

Jedničku v seznamu sportů a cvičení, které určitě můžete v těhotenství bez problémů provádět, má rozhodně tahle populární „všeumělka“. Umí toho totiž mnohem víc, než to na první pohled vypadá. „Jóga je unikátní v tom, že pracuje nejen s tělem, ale i s dechem a s myslí. Má k tomu velké množství technik, z nichž některé jsou vhodné i pro těhotné,“ vysvětluje lektorka jógy Lenka Eidlpesová. Nastávajícím maminkám tak může jóga pomoct s řadou potíží, které jsou způsobeny převážně zvětšením objemu dělohy a změnami v hormonálním systému, jenž ovlivňuje elasticitu vazů i krevní oběh. „Cvičení vhodných fyzických pozic, ásan, hormonálnímu systému prospívá, což ve výsledku napomáhá prevenci potíží, jako jsou otoky, křečové žíly, hemoroidy, syndrom karpálního tunelu, náhlý pokles krevního tlaku nebo i bolesti hlavy. Vyvažuje se také hluboký stabilizační systém, čímž je možné se vyvarovat různě lokalizovaných bolestí,“ říká. Nesmíme zapomenout ani na práci s dechem. Při pravidelném cvičení se totiž upravuje mělké dýchání, ke kterému mají těhotné tendenci mimo jiné proto, že rostoucí děloha omezuje pohyb bránice při nádechu. „Plný jógový dech také pomáhá zvýšit vitální kapacitu plic a zajišťuje dostatečný přísun kyslíku k plodu,“ doplňuje lektorka s tím, že práce s myslí probíhá na několika úrovních. „Patří k nim především nácvik relaxace, ale také prohloubení pozornosti k sobě samé i ke vznikajícímu dítěti. V jistém smyslu tato práce s myslí umožňuje těhotným ženám, aby se napojily na své ještě nenarozené dítě, poznaly sebe a své tělo a naučily se pracovat samy se sebou tak, aby zvládly bezproblémový porod,“ vysvětluje. 

Do posilovny můžete i v těhotenství, ale měla byste znát pravidla

2. PILATES A CVIČENÍ NA MÍČI: Čas relaxu a uvolnění

Co se týče těhotenského cvičení, vybírat můžete opravdu z nepřeberného množství skupinových lekcí určených přímo pro těhotné, přičemž každý lektor se soustředí trošku na něco jiného a používá jiné pomůcky. Je tedy třeba vyzkoušet, co vám sedne. Velice blahodárné bývá cvičení na velkých míčích, kde si uvolníte bolavá záda, která dostávají během těhotenství a změn s rostoucím bříškem pořádně zabrat. Naučí vás uvolnit ty svaly pánevního dna, které by měly být uvolněné, naopak posílit ty, které si to žádají. „Je důležité se v těhotenství hýbat už kvůli tomu, že jak roste bříško a jsou větší nároky na hybný systém, tak mohou maminku víc bolet záda, můžou ji trápit oteklé nohy nebo další zdravotní problémy, jež se můžou časem zhoršovat. Své ideální cvičení by si maminka měla vybírat také podle náročnosti. Každá žena byla zvyklá na jinou intenzitu a jiný druh pohybu, měla by si proto vybrat cvičení, které jí vyhovuje. V posledním trimestru obecně maminkám doporučuji, aby spíš volily cviky typu jógového, uvolňujícího, takové relaxační. Aby se svaly před porodem spíš povolily a nebyly zbytečně stažené a aby se maminky naučily relaxovat,“ podotýká porodní asistentka a lektorka těhotenského cvičení a plavání Dagmar Vlčková. 

Právě gymnastické míče se využívají především k protahování těla a lehkému posilování. Tento kulatý pomocník ulevuje kloubům a zároveň umožňuje dynamický pohyb. „Toto cvičení doporučuji maminkám, které nebyly zvyklé cvičit před těhotenstvím příliš intenzivně, je vhodné i pro začátečnice,“ říká Dagmar Vlčková. 

Sport v těhotenství? Určitě ano, ale s rozumem! Na tohle raději zapomeňte!

3. PLAVÁNÍ: Balzám na bolavá záda

Jak známo, voda má léčivé účinky. Uleví bolavým zádům i tříslům, která vás v těhotenství můžou potrápit. Relaxační nadnášení ulevuje i bolavým kolenům a ostatním nadměrně zatěžovaným kloubům. Během plavání se uvolňuje ztuhlé zádové svalstvo i pletenec pánevní, což se pro nadcházející porod opravdu hodí. 
Plavání také podporuje cirkulaci krve, aniž by zatěžovalo kardiovaskulární systém těhotné. „Plavání doporučuju maminkám, které byly hodně aktivní, které byly zvyklé více cvičit nebo běhat. Pořád mají intenzivní pohyb, ale voda tlumí nárazy, takže není pro miminko nebezpečná,“ vysvětluje porodní asistentka. Na co byste ale měla dávat pozor, je kvalita vody, abyste si z ní neodnesla nepříjemnou infekci. Dbejte proto na zvýšenou hygienu a dobře si rozmyslete, zda je pro vás voda ke koupání vhodná. „Spousta maminek v těhotenství může mít gynekologické problémy, vlivem hormonálních změn mohou být častější mykózy. Hygiena je v tomhle směru opravdu důležitá, proto bych nedoporučovala velké veřejné bazény, lepší jsou ty menší, kde se tolik nestřídají lidé,“ upozorňuje Dagmar Vlčková s tím, že ideální teplota vody pro nastávající maminky by se měla pohybovat kolem 27 stupňů Celsia. „I tak se ale voda zdá maminkám někdy chladnější, proto se také celou dobu intenzivně pohybují, aby neprochladly,“ doplňuje. Na co je třeba ještě u bazénu dávat pozor, je bezpečný pohyb. Těžiště těla se s bříškem postupně mění, a uklouznutí je tak mnohem snadnější. Po koupání se nezapomeňte hned osprchovat a převléct do suchého oblečení. 

Do bazénu s břichem? Pozor na příliš teplou vodu a na vířivku, radí lékař

4. TANEC: Rozvlňte se!

Dalším druhem pohybu, který může vašemu bříšku prospět, je tanec. Vybírejte ale kurzy, které jsou určené přímo pro nastávající mámy. Zapomeňte přitom na jakékoli skákání. Zkusit můžete třeba břišní tanec určený přímo pro těhotné. „Tančící žena je v souladu se svým tělem, navíc si zpevňuje břišní a pánevní svaly, které se podílejí na průběhu porodu. Taneční pohyb uvolní celé tělo, takže se žena dokáže uvolnit i v průběhu porodních bolestí,“ vysvětluje na stránkách své taneční školy Markéta Dintrová. Jde o tanec v pomalejším tempu, některé prvky břišního tance jako shimmy nečekejte, naopak se zaměříte na správné dýchání a posilování a uvolňování pánevního dna. 

Předporodní tanec pomáhá tišit bolest

5. CHŮZE: Značka ideál!

Velkou službu udělá i pravidelná svižná chůze, ideálně na čerstvém vzduchu. Stačí půlhodina denně a zlepšíte si kondičku, která se vám bude u porodu náramně hodit. Chůze může zmírnit otoky, pomáhá také pročistit si hlavu. Pokud máte už po termínu porodu, zkuste vyšlápnout kopeček, svižná chůze by mohla miminko „popohnat“ k akci. Chůzi se můžete věnovat, i když jste nebyla zvyklá sportovat, jen začněte pomalu, klidně na deseti, patnácti minutách. Čas můžete postupně prodlužovat. V posledním trimestru je tělo těhotné ženy náchylné na poranění kloubů a vazů, myslete proto na to, abyste se nepřepínala. Nezapomeňte ani na vhodnou obuv, dobrý terén a ideálně parťáka, který vás doprovodí, kdyby se vám neudělalo dobře. Kromě něj si s sebou vezměte i láhev s vodou. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli pohyb, naslouchejte svému tělu (a v případě nejistoty svému lékaři), protože to vám ukáže limity, za které byste neměla nikdy jít. 

Témata: Těhotenství, Porod, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Pohyb, Pánevní dno, Jóga, Bolest zad, Pilates, Pór, Pletenec, Tanec, Bříško, Kopec, Cvičení, Jak, Plavání, Dagmar Vlčková, Maminka, Jaký, NEJ