Maminka.czKoronavirus

Snažíme se o miminko. Měli bychom přestat kvůli koronaviru?

Simona Procházková 3.  4.  2020
Do jaké míry je rizikové počít v této obtížné době dítě? Existuje nebezpečí ohrožení zdraví pro mámu i miminko?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Světová pandemie nového onemocnění Covid-19 a veškerá přísná opatření s ní spojená obrátily naše životy naruby. Počty nakažených každý den strmě stoupají a lidé propadají panice. Obavy o vlastní zdraví nebo dokonce život se zřejmě nevyhýbají nikomu z nás. Je v této době vhodné pokoušet se o miminko? „Současná situace mění naše životní plány, ty bezprostřední i budoucí, to si přiznejme. Musíme se všichni přizpůsobovat a přemýšlet o důsledcích svého jednání. A rozhodnutí, zda právě teď „cíleně“ otěhotnět, nebo s tak zásadním krokem raději vyčkat, jednoznačně mezi takové plány patří,“ říká Dr. Jessica Zucker, reprodukční psycholožka. Otázku, zda by neměly své úsilí o otěhotnění raději nyní odložit, jí v posledních týdnech pokládá v ordinaci mnoho jejích pacientek. Co odpovídá?

Koronavirus: Otázky a odpovědi odborníků pro těhotné

Nelze říct ano, nebo ne!

„Dochází ke mně na konzultace celá řada žen, které třeba opakovaně potratily nebo podstoupily již více cyklů umělého oplodnění a teď se snaží znovu přijít do jiného stavu. A všechny samozřejmě zajímá, zda je to moudré, pokoušet se o miminko v době globální pandemie. Co na to mohu říct? Je to ryze soukromá a osobní věc, stejně jako jakékoli jiné rozhodnutí ohledně vlastního zdraví. Pravdou je, že ve skutečnosti neexistuje nic takového jako „správný čas na dítě“. Na druhou stranu, umím si představit i vhodnější dobu, než je ta současná. Nikdo jiný než vy a váš partner za vás tolik zásadní rozhodnutí, jako je to, kdy si pořídit miminko, stejně neudělá,“ uvádí Dr. Zucker.

Aktuální celosvětová situace má negativní dopady na každého z nás i společnost jako celek. Hroutí se ekonomické systémy, čelíme nejistotě, co bude dál, zda nepřijdeme o práci, stresuje nás domácí karanténa a s ní spojená obrovská sociální izolace… Navíc, o novém typu viru toho prozatím vědci příliš nevědí, nemáme tušení, kolik mezi lidmi běhá infikovaných a možná i bezpříznakových jedinců, kteří mohou snadno nakazit ostatní, jak se bude vyvíjet stav zdravotnictví…

Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!

Krok do nejistoty

Všichni, kteří touží po miminku a dělají pro to všechno, by se tedy měli zaměřit na to, co zatím víme. Nedávná studie z Číny naznačuje, že nemoc Covid-19 se během těhotenství nepřenáší na plod. Virus nebyl nalezen v plodové vodě, pupečníkové krvi ani v mateřském mléce čerstvých maminek po porodu. Je ale důležité vědět, že analyzovala poměrně malý vzorek těhotných žen.

Podle výzkumů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se neprokázalo ani zvýšené riziko samovolného potratu, předčasného porodu nebo mrtvého porodu v případě, že žena během gravidity prodělá onemocnění Covid-19. To jsou dobré zprávy. Ovšem pokud jde o zdraví nastávající maminky, pořád zůstává spousta nejasností. Podle CDC není dosud známo, zda jsou k nákaze koronavirem těhotné ženy náchylnější (někteří odborníci jsou přesvědčeni, že tomu tak je). Pokud totiž jde o podobné respirační viry a obecně onemocnění dýchacích cest, patří právě těhotné mezi výrazně ohroženější skupinu.

Další věcí, kterou byste měli zvážit, pokud přemýšlíte o těhotenství, je, zda budou zdravotnická zařízení dostatečně připravena na případný nápor pacientů, bude k dispozici dostatečné množství kvalifikovaného personálu (jelikož denně slýcháme z médií, kolik lékařů a sester se již nakazilo, a uzavírají se celá nemocniční oddělení), zda psychicky zvládnete poněkud ztíženou a méně komfortní prenatální lékařskou péči (pravidelné prohlídky a kontroly, odběr krve, specializovaná vyšetření a screeningy a s nimi spojené cestování, pobyt v čekárnách atd.). A v neposlední řadě myslete na to, že možná ještě v době, kdy budete mít termín porodu, stále bude platné vládní nařízení o zákazu přítomnosti otců u porodu.

Co teď, když otcové nemohou k porodu? Maminka je s vámi!

Zůstaňte doma!

Pokud otěhotníte během pandemie nebo již v očekávání jste, měla byste tedy důsledně dodržovat veškerá bezpečnostní a hygienická opatření, tedy nosit roušku, často si mýt ruce, nedotýkat se obličeje ani jiných předmětů (například klik, madel v hromadné dopravě, sortimentu v obchodě, cizích klíčů, telefonů) a hlavně držet se dál od ostatních lidí. Nezbytností je tedy domácí karanténa a na maximální možnou míru omezit sociální kontakty.

Nezapomínejte na zdravou stravu, bohatou na vitaminy a minerály, dopřávejte si hodně ovoce a zeleniny, luštěniny, kvalitní bílkoviny (maso, mléčné výrobky, nejlépe zakysané, podporují imunitu), prospěje pravidelný pohyb. Svižnou procházkou do přírody, kde nepotkáte davy lidí, nic nezkazíte. Pokud jde o zaměstnání, zvažte, zda není nejlepší volbou odejít do pracovní neschopnosti, abyste eliminovala nejen stres, ale zejména kontakt s lidmi, kteří mohou nákazu přenášet, aniž o tom vědí. A samozřejmě buďte pravidelně v kontaktu se svým ošetřujícím gynekologem, případně jinými specialisty, pokud je potřeba.

Koronavirus není pro těhotné tak závažný jako SARS či MERS, říká lékař
Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejlépe uchránit?

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Těhotenství, Koronavirus, Děti, Porod, Rodina, Miminko, Mel B, Celek, Životní plán, Panic, Pandemie, Konzultace, Čína, CDC, Vládní nařízení, Sortiment, Covid, Hygienička, Zdravotnictví, Domácí karanténa, Zdraví na Heureka.cz