Maminka.czMenstruace

Nevyhovují vám vložky nebo tampóny? Vyzkoušejte menstruační kalhotky.

Nevyhovují vám vložky nebo tampóny a kalíšky nebo menstruační houby vám přijdou nepohodlné nebo až příliš alternativní? Potom je tu ještě další, poměrně nová možnost – vyzkoušet praktické a funkční menstruační kalhotky. V čem jsou lepší, co nabízejí a jak se o ně starat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Menstruace je téma, které nepatří zrovna k oblíbeným. Zatímco v poslední době se do popředí dostávají alternativní menstruační pomůcky, jako jsou například menstruační kalíšek nebo menstruační houba, tak stále existuje velké procento žen, kterým prostě nevyhovují. A tak zůstávají buď u klasických jednorázových vložek a tampónů, nebo sáhnou po látkových vložkách, které jsou přece jen ekologičtější. Ovšem také nejsou pro každého, zdaleka ne každé ženě vyhovují.

Menstruace po porodu. Co od ní čekat a jak se může změnit? Tohle vás asi překvapí!

Pokud hledáte něco mezi, možná vás zaujme novinka na trhu, a tou jsou menstruační kalhotky Snuggs. Jejich autorkou je Linda Šejdová, která v rozhovorech řekla, že jí jednoduše nevyhovovaly vložky a tampóny, a tak hledala alternativu. V zahraničí sice menstruační kalhotky již existují, ale jsou tlusté, proto jejím cílem bylo vytvořit kalhotky, které budou rovněž pohodlné na nošení.

Klepněte pro větší obrázek

Vhodné pro slabou a střední menstruaci

Ta na svých stránkách getsnuggs.com uvádí, že kalhotky by měly vydržet při slabé a střední menstruaci celý den, neboť umí tekutinu absorbovat. Obávat se údajně nemusíte ani případného zápachu.

Jedny kalhotky vás vyjdou na 30 euro a měly by vydržet minimálně jeden rok používání. Je jasné, že do zásoby jich budete potřebovat více, ale podle cenového srovnání, kdy se počítá s tím, že budete používat troje kalhotky během menstruace celý rok, se vám celkové náklady v porovnání s jednorázovými vložkami nebo tampóny prodraží podle propočtů výrobce jen zhruba asi o 10 euro.

Menstruační kalíšek nebo houba nejsou pro každého, ale stojí za vyzkoušení

Jak pečovat o menstruační kalhotky?

Kalhotky stačí po použití přeprat a vyprat s ostatním prádlem v pračce na 60 stupňů. Vyrobeny jsou ze tří vrstev, z nichž jedna je savá, druhá je vysoce absorbční látka, která má kapacitu jako dvě vložky, a třetí je z nepropustného materiálu. „Třetí vrstva jsou právě nanovlákna, která zadržují tekutinu a zároveň jsou paropropustná. Nepropouští molekuly vody, ale molekuly vzduchu ano. Díky tomuto materiálu jsou kalhotky opravdu tenké,“ vysvětlila v rozhovoru pro Blesk Linda Šejdová. Zkrátka, pokud se pro tuto "ekologickou" možnost rozhodnete, budete šetřit životní prostředí (už žádné hromady použitých vložek a tamponů) a prožijete "své dny" v maximálním pohodlí.

Pro silnou menstruaci jen jako pojistka

Na stránkách také uvádějí, že Snuggs jsou plnohodnotnou náhradou vložek a tampónů při slabé a střední menstruaci, ale se silnou menstruací je výrobce doporučuje použít jako pojistku k tampónu nebo kalíšku. Ženy se údajně nemusí bát používat kalhotky, které se zatím vyrábějí jen v černé barvě, ani při sportu.

Pohodlí a komfort díky merino vlně

Za zmínku určitě stojí rovněž loňská novinka na tuzemském trhu, a to menstruační kalhotky české značky Sayu, jediné s obsahem pravé merino vlny. Zvednou vám sebevědomí! Proč? Nejsou totiž jen praktické a funkční, zároveň také luxusně vypadají. Třeba model s vyšším střihem a inovovanou italskou krajkou v netradiční elegantní kombinaci bordó a šedé jsou vhodné na střední krvácení. Propracovaný střih padne skoro každé ženě. 

Proč právě merino vlna? Je příjemná na dotek, šetrná k pokožce, odolná proti zápachu i bakteriím a má skvělé termoregulační schopnosti pro komfort za všech okolností. Vysokou savost zajišťuje bambusová vrstva, která má zároveň antibakteriální účinky, o bezstarostné používání se postará nepropustná a zároveň prodyšná membrána, která ochrání oblečení. Díky této kombinaci můžete kalhotky nosit až 12 hodin. Samozřejmě v závislosti na síle menstruace. Potom je jednoduše vyperete a usušíte. Seženete je v několika barvách a střizích, hladké i krajkové, s vysokým i nízkým pasem.

VIDEO: Rozhovor se zakladatelskou menstruačních kalhotek Lindou Šejdovou

Menstruace: Co vše byste o ní měli vědět
Každý měsíc své dny protrpíte? Změňte jídelníček!
Témata: Zdraví, Jen pro maminku, Zdraví žen, Menstruace, névy, menstruační kalíšek, Snuggs, menstruační kalhotky, Procento žen, Sava, Vložka, Novinka, Houby, Italsko, Pojistka, Komfort, Kalíšek, Kalhotky, Molekula, Tampón, Autorka, Zdraví na Heureka.cz