Maminka.czDěti

Sociální inteligence je důležitá: Nezvládá čísla, ale umí to s lidmi!

Martina Machová 22.  10.  2019
Jedinci s dobře rozvinutou sociální inteligencí bývají vynikající učitelé, psychologové, ale i manažeři či právníci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klárce je sedm let a chodí do druhé třídy. Klárka hezky píše, ráda kreslí, ale počítání a vše kolem něj je věda! Než Klárka dopočítá jeden sloupeček jednoduchých příkladů, mají její spolužáci sloupečky dva, někteří i tři. Klárky maminku to trápí a snaží se dceru nejrůznějšími způsoby motivovat, povzbuzovat, denně s ní matematiku procvičuje, ale žádné výsledky se zatím bohužel nedostavily.

Dalo by se říct, že Klárky takzvaná logická inteligence není příliš rozvinutá, ale co holčička nezvládá v matematice, bohatě dohání v kamarádských vtazích. Klárka je mezi dětmi velmi oblíbená, vyjde totiž s úplně každým, když s dětmi paní učitelka řeší nějaký problém, často se obrací na sociálně velice vnímavou Klárku, která umí vztahy ve třídě hezky popsat a ve svých sedmi letech často i vystihnout jádro problému. Klárka má velmi rozvinutou sociální inteligenci a dle slov paní učitelky „se ve světě rozhodně neztratí.“

Chytrý po tátovi? Omyl. Inteligenci děti dědí od matek, tvrdí vědci

8 typů inteligence

Ani logická, ani sociální inteligence nejsou žádnými planými termíny! Kupříkladu uznávaný vývojový psycholog Howard Gardner formuloval již v druhé polovině dvacátého století zajímavou teorii typů inteligencí. Dle Gardnera existuje hned osm základních druhů inteligence: jazykově-verbální, logicko-matematická, prostorová, pohybová, hudební, společenská, vnitřní a přírodovědná (více jsme o tom psali v Mamince ZDE). Lidé s výrazně rozvinutou sociální inteligencí jsou dobrými pozorovateli druhých, dokáží se výborně vcítit do myšlení druhých lidí, do jejich pocitů, vnímání i postojů, takříkajíc umí v lidech číst jako v knize, a dokonce i mezi řádky. Zkrátka se umí na každého naladit.

Jaký druh inteligence má vaše dítě? Logickou, sociální, nebo pohybovou?

Bude dobrý učitel, psycholog či právník!

„Toto nadání jim pak velmi pomáhá v komunikaci s druhými. Tyto dovednosti jsou nejvyšším předpokladem úspěchu ve všech povoláních, v nichž se nepracuje se slovy, čísly nebo jinými materiály,“ tvrdí německý psycholog a publicista Siegfried Brockert. Jedinci s rozvinutou sociální inteligencí mají mnoho předpokladů k tomu být kupříkladu skvělými učiteli, vychovateli, politiky, sociálními pracovníky, právníky, manažery, psychology i psychiatry, terapeuty, vojáky či novináři. Ve všech těchto profesích je totiž důležitá schopnost vcítění se do druhých lidí – ať už to využijeme jakkoliv. Možná právě rozvinutá sociální inteligence je „detailem“ rozdělujícím dobré učitele, psychology, lékaře a podobně od těch špatných – zdaleka totiž nestačí být skvělým odborníkem ve svém oboru!

Nejsi tak dobrá jako my! Šikana mezi matkami bolí! Jak se s ní vypořádat?

Hodný a soucitný „inteligent“?

Rozvinutá sociální inteligence bohužel automaticky neznamená, že daný „obdarovaný“ jedinec využívá své inteligence k dobrým účelům. Zde pochopitelně hodně záleží na prostředí, v němž vyrůstá, na rodičích, výchově, přátelích a kamarádech a možná tak trochu i na genech. Dobrou zprávou pro „méně obdarované“ je, že sociální inteligenci se lze částečně naučit, a především ji rozvíjet, což je skvělé!

Témata: Děti, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Základní škola, Inteligence, Učitel, Psycholog, Sloup, DŮL, Právník, Sloupeček, Howard, Sociální inteligence, Siegfried Brockert