Maminka.czZdraví

Solná jeskyně pomůže s ucpanou rýmou a je vhodná i pro atopiky

Markéta Novák Matějková 24.  9.  2019
Není to tak dávno, co jste byli u moře a už se vám po slaném vzduchu stýská? V tom případě vezměte děti do solné jeskyně. Nejenže zde strávíte příjemné chvíle, ale navíc získáte celou řadu zdravotních benefitů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uměle vybudovanou solnou jeskyni už dnes najdeme v podstatě v každém větším městě. Některé jsou realizované z kamenné soli, jiné z mořské, případně ze směsi obou. Největší účinek pro náš organismus mají však jeskyně, které jsou vybudované ze soli z Mrtvého moře (některé z nich mají ve svém názvu uvedeno solně jodová vzhledem k vysokému obsahu jodu). Co mají ale všechny společné, je jedinečné prostředí a atmosféra.

S dětmi do solné jeskyně

Ten, kdo solnou jeskyni navštívil, musí souhlasit s tím, že už samotné prostředí je balzám na duši. Velká většina solných jeskyní je přizpůsobena nejmenším návštěvníkům, takže v nich nechybí hračky včetně těch, se kterými si děti obvykle rády hrají na pískovišti. Mnoho solných jeskyní má navíc vyhrazené hodiny pro rodiče s malými dětmi, takže nemusíte mít ani obavy, že by vaši potomci vyrušovali ostatní. Pokud chtějí děti odpočívat, mohou na připravených lehátkách, kde nechybí ani deky na přikrytí.

Pobyt v solné jeskyni probíhá za zvuků relaxační hudby a využívá se i pozitivního působení světla a tmy. Ve stěnách jsou zabudovaná světla prosvěcující různobarevné krystaly soli, které celému prostoru dodávají pocit tepla a příjemnou atmosféru. Samozřejmě že příjemné prostředí a atmosféra mají pozitivní vliv na psychiku člověka, to je nezanedbatelné, ale hlavním důvodem, proč se jeskyně budují, jsou zdravotní hlediska.

Sauna a solná jeskyně: Opravdu vám pomohou s imunitou? 

Jako u moře

Jedna terapie v solné jeskyni obvykle trvá 45 minut. A na jaké zdravotní problémy je solná jeskyně vhodná? Zjednodušeně se dá říct, že na všechny, u kterých se doporučuje pobyt u moře. Blahodárně působí na astma, onemocnění dýchacích cest, ale doporučuje se také při lupénce, alergii nebo jako součást léčby atopického ekzému. Nelze nezmínit ani její blahodárné účinky na psychické potíže – deprese, stres nebo vyčerpání.

Uvádí se, že pobyt v solné jeskyni se vyrovná třídennímu pobytu u moře. To potvrdila v rozhovoru o solných jeskyních Jitka Panenková, vedoucí Solno-jodové jeskyně Děkanka. "Za pomoci klimatizace, ventilace, zvlhčování vzduchu a dalších technologií se v jeskyni vytvoří speciální mikroklima s vysokou koncentrací minerálních látek, které jsou obsažené v mořské soli. A proto se v průběhu pětačtyřicetiminutové kúry vdechne takové množství látek, jež odpovídá třídennímu pobytu u moře. Kromě chloridu sodného jsou to především jod, potaz, magnezium, sodík, vápník, brom a selen. Ostatně sůl musí být ve vzduchu cítit, jedině tak je to správné," uvedla.

Po každé proceduře je vzduch v jeskyni dokonale vyčištěn větracím systémem a vydezinfi kován germicidní UV lampou, takže v ovzduší nemohou přežít žádné bakterie

Více na https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/64259/jeskyne-plne-soli.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

Jak často do solné jeskyně

Preventivně můžete chodit jednou týdně, ale v případě, že vás trápí rýma, ucpaný nos nebo jiné potíže, můžete ji navštěvovat podle potřeby. Samozřejmě není vhodné navštěvovat solnou jeskyni s horečkou a infekční rýmou. Návštěva solná jeskyně je vhodná například při zánětu dutin.

Jako u moře
Zdraví

Jako u moře

Jak se do solné jeskyně obléknout

Vzhledem k tomu, že teplota v solné jeskyni se pohybuje okolo 20 stupňů Celsia, tak je ideální dlouhý rukáv a pohodlné dlouhé kalhoty. Z hygienických důvodů není povolen vstup v botách, proto si s sebou vezměte přezůvky nebo bílé bavlněné ponožky. Někde vám dají návleky. Vše záleží na konkrétní solné jeskyni.

Po návštěvě solné jeskyně se doporučuje děti nekoupat, aby sůl mohla působit na pokožku.

Nejcennější je sůl z Mrtvého moře

Nejcennější je sůl z Mrtvého moře – má naprosto unikátní složení a je známá svými léčivými účinky. Voda v Mrtvém moři totiž obsahuje 21 minerálů, přičemž 12 z nich se nenachází nikde jinde na světě.

V solné jeskyni se také využívá tzv. světelné terapie, která má taktéž velmi pozitivní vliv na celkovou kondici. Bývají používány teplé barevné odstíny (žlutý, oranžový a červený), které mají povzbudit a naplnit novou energií. Na druhé straně studené barvy (fialová, světle modrá, indigo) uklidňují smysly a zlepšují náladu.

Témata: Zdraví, Atopický ekzém, Alergie, Atopici, Sauna, Rýma, Sůl, Solná jeskyně, Jeskyně, Ventilace, Rým, Vzduch, Pobyt, Jitka Panenková, Mrtvé moře, Fialová, Děkanka, Moře, Ovzduší, Zdraví na Heureka.cz