Maminka.czČasopis Maminka

Souhlasíte s anonymním dárcovstvím vajíček a spermií?

Vanda Stöckbauerová 1.  9.  2013
Souhlasíte s anonymním dárcovstvím vajíček a spermií?
Dárcovství zárodečných buněk, tedy vajíček a spermií, je významnou metodou, která pomáhá párům bojujícím s neplodností zvýšit šanci přivést na svět dítě. V České republice je všeobecně akceptovaná a každoročně přijde tímto způsobem na svět zhruba 1500 dětí. Proces lze realizovat pouze v akreditovaných centrech asistované reprodukce, kde probíhá optimální výběr dárce pro konkrétní pár.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Například v centru ISCARE musí splnit několik důležitých kritérií. Podmínkou darování spermií je věk 18–40 let, minimálně středoškolské vzdělání a dobrý zdravotní stav. Dárkyně vajíček musejí být ve věku 22–35 let a stejně jako u mužů je podmínkou dobrý zdravotní stav a vzdělání minimálně středoškolské úrovně ukončené maturitou. Všichni dárci jsou podrobeni genetickému vyšetření a rozboru krve na pohlavně přenosné choroby (HIV, BWR a žloutenky), CMV a chlamydie z moči. Budoucí rodiče i dárci vstupují do tohoto procesu za podmínek oboustranné anonymity.

To by se ale do budoucna mohlo změnit. V posledních měsících se v odborných kruzích objevily diskuse a návrhy na změnu legislativy. A jaké jsou hlavní arg umenty přívrženců neanonymního dárcovství? Nejčastěji je to ochrana zdraví dítěte. Aby byla maximální, je údajně nutné znát zdravotní stav biologických rodičů. „Tento argument neuznávám,“ říká primář MUDr. Jaroslav Hulvert. „Dárci zárodečných buněk musejí splnit velmi přísná zdravotní kritéria včetně genetického vyšetření. Zdravotní stav dárce tedy bývá mnohem přesněji zmapován, než tomu často je v případě biologických rodičů,“ vysvětluje. „Pokud by přesto bylo nutné dárce kontaktovat, bývá snadno dohledatelný.“ Navíc odtajnění by mohlo negativně ovlivnit dárcovství jako takové.

Ano i Ne!

Jak to vidí čtenářka Alexandra Foltanovičová, Stará Huť

Myslím, že je snadné odsoudit dárcovství jako nemorální, ale každá mince má dvě strany. Většina lidí bude souhlasit, že dárci „to“ dělají jenom kvůli finančnímu zisku. Ano, také souhlasím, že valná většina určitě ano. Ale co když sperma daruje student, který si za utržené peníze pořídí drahé encyklopedie potřebné ke studiu? A co když vajíčka daruje matka samoživitelka, jež za utrženou odměnu zaplatí svému dítěti ozdravný pobyt u moře, na který by jinak neměla?

Změní se náš úhel pohledu, i když jde pořád o tu stejnou věc? V neposlední řadě jsou tady také ti, kvůli kterým tento byznys vzkvétá, a to bezdětné páry. Budoucí rodiče, kteří doufají, že dítě bude geneticky alespoň z 50 % jejich vlastní. Někteří můžou namítat, že existují přece adopce. Nicméně ruku na srdce, kterého rodiče nepotěší poznámka od babiček, známých, přátel „to je celá maminka“, „oči má po tátovi“ a podobně? Já osobně se přikláním k názoru, že pokud obě strany budou s „obchodem“ spokojené, není na nás, abychom je soudili.

Ano!

Jak to vidí čtenářka Nikola Hanušová, Horní Radechová

S anonymním dárcovstvím spermií i vajíček souhlasím. Jsem šťastnou matkou dvou dětí a obě byly počaty přirozenou cestou. Ale ne každý má to štěstí a ne všichni partneři jsou schopní zplodit potomka. Myslím si však, že právo mít dítě by měli mít všichni a neplodným párům může pomoci právě dárcovství. Podle mého názoru je namístě i anonymita. Ale jsem přesvědčená, že by měly být známé údaje jako rasa, barva pleti, věk a asi i vzdělání dárce, samozřejmě také zdravotní stav, možná i genetické dispozice.

V dnešním světě by dárcovství vajíček či spermií už nemělo být žádné tabu. Někdo má špatný zrak, tak jde na laserovou operaci očí, a někdo zase nemůže mít děti přirozenou cestou, tak využije tuto náhradní variantu. Já osobně bych se přikláněla i k legalizaci institutu náhradní matky. Ale myslím, že k tomuto kroku není naše společnost zatím dostatečně vyzrálá. Neumím si představit život bez dětí, a pokud bych je ze zdravotních důvodů mít nemohla, dělala bych vše pro to, aby mi pomohla medicína.

Témata: Časopis Maminka, Adopce, Barva pleti, Neplodný pár, Jaroslav Hulvert, Encyklopedie, Hulvert, Biologický rodič, ANO, Dar, Dárcovství, Odtajnění, Valná většina, Souhlas, Hanušová, Hanus

Video