Maminka.czPremium

Soukromá porodní asistentka: S čím pomůže nejvíc a jak přání žen mění samotný porod, popisuje Anna Fančovičová

Vanda Stöckbauerová 24.  9.  2022
V rámci projektu Maminka v porodnici jsme navštívili i porodnici v Krnově. Jako o "průkopnické" o ní mluví místní lékaři a sestry. Porodní asistentka Anna Fančovičová nám popsala, co všechno předchází přípravě k porodu a jak ona sama vnímá svou roli po boku nastávajících maminek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klepněte pro větší obrázek

Co poskytuje těhotné ženě soukromá porodní asistentka?

V těhotenství je to příprava k porodu. S ženou rozebíráme její porodní přání a ta potom implementujeme u porodu. Soukromá porodní asistentka má možnost ženu doprovodit do vybrané porodnice, kde má smlouvu, a poskytovat tam služby v plném rozsahu. Když maminka odchází z porodnice, porodní asistentka ji pak může navštívit doma, zkontrolovat ji a poradit třeba s kojením.

Jak jste se k této práci dostala?

Začala jsem jako běžná nemocniční porodní asistentka tady v Krnově. Ale v hlavě jsem měla vizi, že bych péči chtěla poskytovat víc individuálně. Protože když přijde paní s kontrakcemi, která má bolesti, už se na ni tak nenaladíte. Chtěla jsem pro ženy dělat víc. A tak jsme si s kolegyní udělaly registraci u krajského úřadu a začaly poskytovat individuální privátní péči. 

V jakém týdnu těhotenství se na vás mají maminky obrátit?

Naše služba je velmi žádaná a nejsme schopné pokrýt poptávku. Je nás tady v Moravskoslezském kraji málo, takže nás ženy často oslovují velmi brzy, mnohdy už s počuraným testem. Ale já se přikláním k tomu, aby mě žena kontaktovala po dvanáctém týdnu těhotenství. První tři měsíce jsou rizikové. 

Jak probíhá další spolupráce? 

Začínáme nezávaznou schůzkou, na níž zjišťujeme, zda k sobě „ladíme“. Pokud ano, domluvíme se na pravidelných schůzkách a předporodní přípravě. Přání žen se liší. Teď je velkým trendem přirozený porod bez zásahu a bez léků. Ale během přípravy občas zjistíme, že si to žena maluje moc růžově a možná to až tak přirozeně necítí. Takže se bavíme o možnostech tlumení bolesti a o tom, co budeme dělat v různých situacích. 

Pomáháte sestavit porodní plán? 

Je to součástí přípravy, abych věděla, jak mám pracovat, jestli žena preferuje léky, nebo je naopak odmítá a chce je mít jako úplně nejzazší možnost. Zda preferuje alternativní polohy mimo lůžko, nebo chce spíš ležet a čekat. Takže já dám přání dohromady a potom je u porodu zkoušíme. Většinou je porodní plán jen taková teoretická příprava „na gauči“, kdy nikoho nic nebolí a všechno vypadá krásně. Ale u porodu se často mění priority. Třeba žena, která nechtěla žádné léky, je pak vyžaduje. Moje role je zkusit nejprve sprchu, masáž, a pokud bolest nezvládá, teprve pak sáhnout po léku.

Jaké máte zkušenosti s tlumením porodních bolestí? Co ženám nejvíc pomáhá?

Je to individuální. Záleží i na tom, kde bolesti cítí. Někoho hodně bolí záda a křížová oblast, někoho zase podbřišek. Takže na něco pomáhá teplo, na něco spíš tlak nebo masáž nebo různé polohy. Některé ženy třeba nevydrží ležet na zádech a potřebují být v předklonu.

Jaké máte zkušenosti s bylinnou napářkou u porodu?

V Krnově jsme začínali jako jedni z prvních s napářkou od paní magistry Moniky Valové. To je metoda ne vyloženě na bolest, spíš je na podporu uvolnění a změkčení porodních cest, aby se lépe otvíraly. Moc dobře nám to funguje, takže jsme nechali proškolit všechny kolegyně. Používáme ji často.

Jaké jsou podle vás porody do vody?

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jaká je osobní zkušenost Anny Fančovičové s porodem do vody?

Jaký zásadní rozdíl vnímá oproti klasickému porodu?

Měla ona sama porodní asistentku?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Rozhovor, Porodnice, Porodní asistentka, Bolest, Premium, projekt, Krnov, Porod do vody, Monika Valová, Maminka, Přání, Anna Fančovičová, Moravskoslezský kraj