Maminka.czSourozenci

Sourozenecká rivalita může být i prospěšná. Musíte jen vědět, jak ji zvládnout

Barbora Vajsejtlová 2.  6.  2017
Žárlí na sebe, rvou se jako koně a snaží se získat co nejvíc vaší pozornosti na úkor sourozence. Rivalita je mezi dětmi normální a může být i prospěšná. Když víte, jak ji zvládnout!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dodnes si pamatuji na den, kdy přinesli naši z porodnice moji novou sestru. Bylo to totiž jedno z největších zklamání mého dosavadního, šestiletého života. Těšila jsem se, že konečně dostanu parťáka do hry a byla jsem nachystaná v pozoru se všemi svými panenkami.

Místo toho v zavinovačce vřeštělo něco malinkého, zarudlého a absolutně nepoužitelného. A to jsem ještě netušila, že kolem toho mimina budou všichni poskakovat, chovat ho a rozplývat se nad tím, jak je roztomilé. Všechny návštěvy budou nosit dárky jenom jemu a já budu ze dne na den sesazena z trůnu jedináčka, kterému patří veškerá pozornost.

Rodinné kostelace s Monikou: Prvorození  aneb jak vychovávat nejstarší dítě?

Kdybych tvrdila, že mi mladší ségra lezla na nervy, bylo by to velmi decentní vyjádření tehdejšího stavu. A můj postoj k ní se měnil jen velmi, velmi pozvolna. Vlastně je skoro zázrak, že spolu v současné době vycházíme tak dobře vzhledem k tomu, jak zjitřené byly v prvních letech moje city.

Témata: Časopis Maminka, Sourozenci, Byt, Regrese, Vetřelec, Parťák, Sourozenecká rivalita, Samostatnost, Sourozenecký vztah, Jak, Významný způsob, Muž, Panenka, Stejné pohlaví, Rivalita, Vážné zranění, Normální projev, Zodpovědnost, Dysfunkce, Nejstarší dítě, Rovnováha, Nízký věk, JEN, Dobrý rodič, Rozestup