Maminka.czChování a vztahy

Sourozenecké konstelace: 8 nevýhod prvorozených

Martina Machová 20.  3.  2016
Rodiče se prý k prvorozeným často chovají poněkud paradoxně. Na jedné straně bývají hodně opatrní, úzkostliví a ochranitelští, na druhé straně nároční na výkony a výsledky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Být prvním dítětem v rodině s sebou přirozeně nese jak výhody, tak i nevýhody. Co převáží nelze pochopitelně zobecnit. Záleží na zvyklostech dané rodiny, dítěti samotném i naturelu dalších sourozenců. Být starším bratrem či sestrou je někdy těžké, jindy to mají naopak těžší mladší sourozenci.

Prvorození jsou náročnější, než jejich mladší sourozenci. Souhlasíte?

A o jaké nevýhody se v souvislosti s prvorozenstvím nejčastěji jedná?

8 nevýhod prvorozeného v rodině

  • První dítě je vždy „pokusným králíčkem“, prvním rodičovským experimentem, svých zatím nezkušených rodičů. První dítě „schytá“ ničím nefiltrovanou nálož rodičovských představ o výchově. Rodiče se k prvorozeným chovají poněkud paradoxně. Na jedné straně bývají hodně opatrní, úzkostliví a ochranitelští, na druhé straně nároční na výkony a výsledky.
  • První dítě bývá někdy zahrnováno pozorností a péčí do té míry, že ho tato rodičovská starostlivost může doslova dusit.
  • Prvorození jsou část svého dětství pod neustálým drobnohledem. Někdy bývají sledovaní dnem i nocí takřka „on-line“. (Koho jiného by také natěšení rodiče sledovali, když mají zatím jen jedno dítě?)
  • Rodičovské ambice, očekávání, povzbuzování, energie, nadšení a časem i přenášení zodpovědnosti za mladší sourozence vyvíjí na prvorozené, obvykle ne zcela záměrně, velký tlak.
  • Prvorození musí rychleji dospět. Jakmile se jim narodí sourozenec, ze dne na den začnou slýchat: „Jsi velký kluk, už se musíš obléct, umýt i najíst sám!“.
  • První dítě v rodině se musí vždy vyrovnat s nelehkou situací, některými psychology nazývanou „sesazení z trůnu“. Ve chvíli, kdy se narodí mladší sourozenec, obrací se prvorozenému život vzhůru nohama. Dříve byl „králem“, nyní kraluje novorozenec, který „králi“ vezme velkou část rodičovské pozornosti, času i zájmu.
  • V některých rodinách jsou prvorození nuceni velmi brzy přebírat zodpovědnost za své mladší sourozence; musí je vodit do školky, hlídat je, zabavit, nesou odpovědnost za hádky a rvačky – vždyť jsou přeci starší a rozumnější… Samozřejmě, že má taková výchova i své kladné stránky, ale rodiče to nesmí přehnat. Prvorození tuto zodpovědnost totiž někdy vnímají jako nespravedlnost.
  • „Jsi starší, máš mít rozum!“ – pokud jste prvorození, jistě jste tuto větičku od rodičů někdy slyšeli. Je tak otravné, když se od vás automaticky očekává, že budete vždy ti rozumnější! Navíc to také častěji za mladší sourozence odnesete, i když jste v tom mnohdy zcela nevinně.
Témata: Chování a vztahy, névy, Velký kluk, Drobnohled, Nature, Starostlivost, Konstelace, Velký tlak