Maminka.czŠkolák

Soutěžíte rádi? Zahrajte si na detektivy v Poštovním muzeu

redakce 13.  6.  2012
Plánujete o prázdninách výlet či dovolenou v jižních Čechách, máte rádi detektivky, chystáte se sjíždět Vltavu, soutěžíte rádi? Jestli jste si alespoň na jednu otázku odpověděli ano, potom určitě navštivte Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě a zúčastněte se tradiční letní poštovní detektivky, soutěže, kterou si oblíbily nejen děti, ale i jejich rodiče. I v letošním roce se v červenci a srpnu můžete stát opravdovým poštovním detektivem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Poštovní vyšebrodské strašidlo, bývalý poštmistr Mňáca, je už léta naším kamarádem. Kde jsou časy, kdy v muzeu po nocích jen rejdil a vyváděl lotroviny! Překvapit ale dokáže. Zrovínka dneska odešel s několika kamarády z poštovních obrazů a fotografií někam na pívo. Volali jsme do restauračních zařízení, putyk i bufíků u řeky…jako by se propadli do země. Pomůžete nám objevit, kdo všechno zmizel – a tedy není v muzeu?“ prosí o pomoc Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě.

Každý z návštěvníků muzea dostane u vstupu do Poštovního muzea služební průkaz poštovního detektiva a podle instrukcí doplní správné odpovědi – u obrázku označí křížkem, kdo si kdesi dává s Mňácou do nosu. Úspěšní badatelé získají vysvědčení s razítkem poštovního detektiva a poštovní lízátko. Život je třeba si osladit.

Průkaz poštovního detektiva není jen ověřeným dokladem detektivních dovedností, ale i hezkou památkou. Zatímco v loňském roce jeho ztvárnění dostal na starost Jaroslav Němeček, autor oblíbeného komiksu Čtyřlístek, v roce letošním se na téma pošty a letního pátrání vyřádil Jiří Slíva, český výtvarník a básník, věnující se kreslenému humoru, litografii a knižní ilustraci, jehož kreslený humor je obvykle postaven na paradoxu.

Otevírací doba muzea je v sezoně (duben – říjen) otevřena denně, kromě pondělí, od 9–12 hodin a odpoledne od 13–17 hodin. Poštovní muzeum se nachází v malém jihočeském městě Vyšší Brod (cca 200 km od Prahy nedaleko hranic s Rakouskem), zhruba 15 km od Českého Krumlova, nedaleko se tyčí hrad Rožmberk.

 

Témata: Děti, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Řád, Detektiv, Jaroslav Němeček, Rožmberk, Muž, Post, Otevírací doba, Soutěž, Strašidlo