Maminka.czZdraví

Spadlo mi miminko. Jak reagovat a kdy jít k lékaři?

Tereza Víchová 26.  5.  2017
Noční můra všech maminek: Setina vteřiny a vaše miminko letí dolů z přebalovacího pultu nebo postele. Co dělat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zachovejte klid

Hlavně se pokusit zachovat klid, řekne vám každý lékař. Teorie je to hezká, ale v praxi máte srdce až v krku, v hlavě představu krvácení do mozku s doživotními následky a sebe byste nejraději neviděla (a to je slabý výraz).
Pády miminek a batolat jsou ale bohužel běžnou záležitostí. Budiž nám všem malou útěchou, že obvykle mnohem hůř vypadají, než jaké ve skutečnosti jsou.

Pády dětí nejsou neobvyklé. Co dělat, když se to stane?

„Zažila jsem tehdy nejhorší večer svého života,“ vybavuje si Adéla. „Pětiměsíční Amálku jsem svlékala na koupání na pračce. Svlékla jsem jí punčocháčky a otočila jsem se, abych je dala do prádla. Sice jsem ji držela za nohu, ale ona se mi vysmekla, přetočila se na břicho a spadla.

Hlavou přímo na okraj vany a tu ránu do smrti nezapomenu! Řvala jako tur a okamžitě jsme jeli do nemocnice. Tam nic nenašli, ale já se můžu pořád strachy zbláznit.“

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Miminko, Jak, Klíční kost, Nošení, Závažný úraz, Poranění hlavy, Pozorování, Zlomenina, Dětský neurolog, Dětský úraz, Lék, Chůze, Janeček, Havran, Vnouče, Přebalovací pult, Nejhorší věc, Spád, Lezoucí batole, Možné zranění, Mateřský instinkt, Zdraví na Heureka.cz