Maminka.czSpálová angína

Spálová angína postihuje zejména předškoláky. Jak ji poznáte a proč jsou potřeba antibiotika?

Simona Procházková 13.  2.  2023
Dlouhá zima bez pořádných mrazů, bacily promořené prostředí školky. Dítě začalo obtížně polykat, uzliny na krku zduřely, horečka letěla vzhůru. A přidala se navíc i vyrážka... Zřejmě máte tu čest se spálovou angínou neboli spálou, vysoce infekčním onemocněním, za které může bakterie streptokok.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se spálová angína projevuje, v čem je nebezpečná a jaký je rozdíl mezi spálovou a "klasickou" angínou? Je spálová angína to samé co spála? A proč se léčí antibiotiky? Tady jsou odpovědi.

VIDEO: Angína: příčiny, příznaky a léčba

Je rozdíl mezi spálou a spálovou angínou?

„Spála je onemocnění, při kterém se jedná o angínu se spálovou vyrážkou. Spálová angína je zánět mandlí způsobený streptokokem. Tedy v reálu rozdíl není. To je bohužel občas problém, že klinický obraz virové a bakteriální angíny může být na začátku onemocnění velmi podobný, i když terapie je jiná – tedy antibiotika, nebo jen klid a vitaminy. A tak mnoho dětí dostane antibiotika, i když je CRP nízké nebo se vůbec nedělá. Typicky se to stává na pohotovosti, kdy lékař dítě nezná a není dostupné vyšetření CRP,“ popisuje MUDr. Jan Boženský, pediatr a primář Dětského oddělení Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice.

Spálová angína je vyloženě školková nemoc, postihuje nejvíce děti v předškolním věku. Jde o infekční onemocnění způsobené streptokoky skupiny A a hlavním příznakem je typická vyrážka. Spála se nejčastěji přenáší vzduchem, kapénkami obsahujícími bakterie, nebo dotykem. Bakterie na rukou i na předmětech totiž někdy přežijí opravdu dlouhou dobu. Hračky ve školce, se kterými si hrají za den několikrát všechny děti, jsou jejich semeništěm. Rizikové jsou ale i oblečení, toalety nebo společné nádobí.

Jaká je inkubační doba spálové angíny? 

Školkové děti mezi třemi a sedmi lety jsou sice nejohroženější skupinou, onemocnění se ale nevyhnou ani desetiletí školáci. Potrápit dovede také dospělé. Naopak klidné mohou být maminky kojenců, až do tří měsíců (někdy se uvádí i pět) jim spálová angína nehrozí. Část dětí, zejména starší kojence nebo batolata, postihuje spálová angína v mírnější podobě, kdy je teplota jen lehce zvýšená a i bolest v krku není tak intenzivní. O to víc se ale přidává hnisavá rýma.

Inkubační doba spálové angíny bývá od jednoho do pěti dnů. Pokud se tedy do týdne od výskytu nemoci ve vašem okolí neobjeví u dítěte žádné příznaky, měli byste mít vyhráno. V opačném případě je třeba se připravit, že dítě budou trápit zejména velké bolesti v krku, kterým neuleví žádné pastilky.

Neštovice u dětí: Jaké jsou příznaky, léčba a největší komplikace?

Jak poznáte spálovou angínu? 

"Spála začíná obvykle zvýšenou teplotou (později i horečkou), dítě může mít bolest břicha či nevolnost. Postupně se rozvíjí příznaky angíny, dítě má povleklý malinový jazyk a zduření uzlin na krku. V průběhu několika dnů dojde k postupnému výsevu vyrážky, která se šíří od podbřišku na trup a na vnitřní strany stehen. V obličeji se objevuje zarudnutí tváří s výbledem kolem úst," vysvětluje MUDr. Jan Boženský.

Malý pacient si může stěžovat na bolest hlavy, nechuť k jídlu (hlavně kvůli bolesti při polykání), malátnost, v závažnějších případech mohou děti také zvracet.

Nejvýraznějším příznakem je již výše zmíněná vyrážka, která se nemusí objevit ihned spolu s dalšími obtížemi, ale až o pár dnů později. Bývá typicky červená, ale některé děti postihne „jen“ zhrubnutí kůže bez zabarvení. Vyrážka může, ale nemusí svědit. Charakteristické pro ni je, že se objevuje nejprve na břiše. Odtud se pak šíří na hrudník, do podpaží, na končetiny. Nejviditelnější je v kožních záhybech.

Při prvních příznacích spálové angíny vyrazte k lékaři, ten provede výtěr z krku a odebere krev, spálová angína se léčí pomocí antibiotik, obvykle penicilinového typu. Budou-li podána ještě před výsevem vyrážky, ta se nemusí nakonec vůbec objevit, jinak začíná mizet zhruba po čtyřech dnech.

Typický příznak spálové angíny: malinový jazyk

Spálová angína se také typicky poznává podle takzvaného malinového jazyka. To se jazyk nejdříve jako při klasické angíně zbarví do běla, ale v případě angíny spálové se asi po 48 hodinách začne odlupovat, a v důsledku toho získá výrazně rudou barvu. Někdy se k tomu přidávají také zarudlé tváře, a naopak bílá pokožka kolem úst. Bílé bývají také pupínky kolem nehtového lůžka a na ušních boltcích – to je pro spálovou angínu velmi typické.

Kdy s dítětem k lékaři?

Při podezření na spálu (spálovou angínu) je nutné vyhledat vždy lékaře. "Na místě je léčba antibiotiky penicilinové řady po dobu 10 dnů. Vyrážka nepotřebuje specifickou terapii, odezní při správné antibiotické léčbě sama, teplotu je vhodné snižovat paracetamolem a ibuprofenem. Při léčbě antibiotiky jsou vhodné zvýšený příjem tekutin a vitaminu C, klidový režim a k zahození není také podávání probiotik," říká MUDr. Boženský.

Komplikace se mohou objevit již v průběhu akutního onemocnění, ale také později. K těm časným patří absces v oblasti mandlí, zánět středního ucha nebo vedlejších nosních dutin. Po prodělání spály se můžou za 2 až 4 týdny objevit zánět ledvin nebo takzvaná revmatická horečka postihující srdce a klouby.

Vše o spále: Nejčastěji ji prostě vdechnete!

Jak dlouho je dítě infekční a na co dávat pozor?

Rozhodně je potřeba dodržovat alespoň týden klidový režim a v mírnějším módu by mělo dítě setrvat i pár dalších týdnů. Nemocný by se měl vyhnout kontaktu s jinými dětmi alespoň osm dní, po tu dobu je ještě infekční.

Spálovou angínu bychom rozhodně neměli podceňovat. Základem je vždy dobrat celou dávku předepsaných antibiotik. Pacientovi se totiž obvykle už po druhé či třetí dávce výrazně uleví a my můžeme získat klamný pocit, že je zdravý.

Na spálovou angínu se už sice dnes neumírá, jako tomu bylo kdysi, pokud ale není zcela doléčena, může přivodit závažné komplikace. Těmi nejtěžšími jsou poškození srdce a nervové soustavy.

Hlavním preventivním opatřením před touto nemocí jsou důsledné hygienické návyky. Ve školce i doma je potřeba dbát na to, aby si děti důkladně a pravidelně myly ruce, kašlaly se zakrytými ústy, nedělily se o jídlo, pití, příbory, v rizikovém období ani o hračky, aby nenosily oblečení někoho jiného.

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Mateřská škola, posti, Spálová angína, pokožka, Část dětí, Vyrážka, Spála, Vítkovice, BOLT, Léčba, Výtěr, Průběh, Čas dětí, Antibiotika, Angína, Uzlina, Běla, Penicilin, Zdraví na Heureka.cz