Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Špatně spí? Možná jste to zavinili vy! Tomuhle se rozhodně vyhněte

Simona Procházková 24.  11.  2019
Kvalitní spánek je rozhodující pro zdravý vývoj mozku a nervové soustavy dítěte a jeho nedostatek může vést k řadě zdravotních problémů. Dokonce údajně souvisí s poruchami učení a pozornosti nebo hyperaktivitou. Spousta rodičů, i když v té nejlepší víře, svým chováním ničí a narušují správné spánkové návyky svých potomků. Čemu se vyhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Opravdu každé zdravé dítě se může už od svých šesti měsíců naučit nerušenému spánku a osvojení tohoto návyku trvá většinou jen několik dní. Podle několika studií má téměř polovina rodičů pocit, že jejich dítě spí nedostatečně dlouhou dobu. Za neschopností spát klidně celou noc stojí často špatné návyky a rituály. Kreativita rodičů bývá někdy až přehnaná. Mnozí uléhají do postýlky svého dítěte, aby jim ji zahřáli, jiní pro změnu podnikají noční vyjížďky autem nebo vozí kočárek po bytě. Někteří rodiče zapínají televizi či vysavač, některé matky dokonce zapínají pračku a pak na ni položí dítě, aby usnulo,“ uvádí dětská psycholožka Annete Kast-Zahn. Na co byste si tedy měli dávat pozor a v čem možná chybujete?

Spíte v jedné posteli

Některé výchovné směry podporují společný spánek rodičů s dětmi včetně kojenců s odůvodněním, že si tak budete ještě blíže. Podle některých dětských psychologů je ale spíše opak pravdou. Když si berete miminko k sobě do postele a nenaučíte ho od útlého věku, že má vlastní postýlku, která je bezpečným místem pro klidný odpočinek, dítě je zmatené, kromě toho to pro malé miminko může být rizikové (např. se zvyšuje riziko SIDS, syndromu náhlého úmrtí kojence).

Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?

Nedodržujete rutinu

Každé malé dítě potřebuje přesně dané stereotypy, řád a denní rutinu. Dodává mu to pocit bezpečí, klidu a jistoty. Zaveďte pravidelné večerní „předspánkové“ rituály (koupel, masáž, mazlení, krmení) a držte se jich. Pomůžete tím děťátku rychleji a snadněji usnout. Naučí se postupně naprosto přirozeně usínat ve stejnou dobu.

Neunavíte je přes den

Malé děti jsou v tomto ohledu stejné jako dospělí. To znamená, čím aktivnější jsou během dne, tím snadnější a rychlejší je pak večer usínání. Plán tedy zní dostatečně je „utahat“. Zapojujte dítko do nejrůznějších aktivit, choďte ven na čerstvý vzduch, hrajte si, hýbejte se společně, zpívejte, cvičte, jednoduše ho unavte, bude pak krásně připravené ke spánku.

Čekáte příliš dlouho

Někdy rodiče včas nerozpoznají příznaky, že je dítě již unavené, a čekají příliš dlouho, než ho uloží ke spánku. Někteří dokonce až ve chvíli, kdy začne plakat. Únava a ospalost se zpravidla projeví fňukáním, vztekáním, podrážděním, některé děti na sebe všemožně strhávají pozornost, takže to na první pohled vypadá, že prostě bezdůvodně zlobí nebo křičí. Jakmile zpozorujete, že je dítko nerudné, mne si oči nebo kňourá, je čas jít na kutě. Snažíte se nechat ho záměrně co nejdéle vzhůru, aby vás ráno nebudilo moc brzy? Děláte chybu. Ve skutečnosti tím jen rozhodíte jeho spánkový režim a dobu spánku spíše naopak zkrátíte.

Miminko ve vlastním pokoji? Nejlépe už od čtyř měsíců, radí studie

Běháte pořád k postýlce

Uložíte dítko ke spánku a odejdete z pokoje. Jenže jakmile uslyšíte jakýkoli zvuk, vzlyknutí nebo fňuknutí, utíkáte zpátky a vracíte se pořád dokola. Přestaňte s tím, nereagujte na sebemenší šramot a jakýkoli zvuk. Jen tak naučíte potomka, aby se zvládl uklidnit sám a pochopil, že teď už je skutečně čas na spánek. Nebude si s ním už nikdo hrát ani povídat, protože teď se má odpočívat. K uvolnění před usínáním můžete zkusit jemnou masáž přírodním vonným olejíčkem, třeba levandulovým, který zklidňuje a pomáhá usnout.

Strach ze tmy má většina dětí. Pomůže noční světýlko. Pozor ale na modré!

Nenechávejte svítit

Někteří rodiče jsou přesvědčeni, že je potřeba nechávat kojence spát při světle lampičky. Jde o mýtus, po uložení děťátka do postýlky v místnosti zhasněte (můžete nechat tlumené malé noční světýlko). Jen tak se totiž naučí rozlišovat mezi dnem a nocí. Tma má navíc uklidňující účinek a podporuje v organismu produkci hormonu melatoninu, který pomáhá regulovat spánek.

Moc brzy pořídíte velkou postel

Nespěchejte s přesunem dítěte z kojenecké postýlky do větší. Pokud budete příliš horliví a nepřiměřeně pospíchat, můžete ratolesti způsobit nepříjemný stres. Ten správný čas nastává až mezi druhým a třetím rokem života, klidně i později. Dokud ze své původní postýlky nevyroste, případně z ní nezačne neohroženě vylézat, nechte mu ji. A pozor, začátky v nové, větší posteli bývají někdy těžké. Vyplatí se pořídit zábranu, jelikož dítko je zvyklé na ohraničený prostor, ze kterého nevypadne (dřevěné postranní šprušle), takže zpočátku může v nové posteli poněkud bloudit a v průběhu noci po jejím prostoru divoce putovat.

Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné

Vyžadujete naprosté ticho

Jakmile děťátko usne, vynakládáte maximální úsilí, abyste zabránili veškerému hluku? Vypínáte televizi i kuchyňské spotřebiče, mluvíte doma šeptem, bojíte se pustit sprchu? Velká chyba. Věřte, že nejde o ideální řešení. Pokud se vaše dítě naučí spát výhradně při naprostém tichu, může mít potíže s usínáním a spánkem později. V podstatě neexistuje způsob, jak odstranit veškeré možné zdroje hluku, a pokud se o to (někdy až hystericky) snažíte, pletete si na sebe bič. Odborníci doporučují využívat při uspávání tzv. bílý šum, který má na usínání pozitivní účinek.

Matka spatřila ducha dítěte u syna v postýlce. Co to ve skutečnosti bylo?
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Spánek, Rodiče, Děťátko, Uložení, SPA, Melatonin, Spotřebiče, Postýlka, Ospalo, Návyk, Utah, Usínání, SIDS, Postel, Zdraví na Heureka.cz