Maminka.czGalerie

Špatný den z vás nedělá špatnou mámu, vzkazuje Anastasia, maminka šesti dětí. Podívejte se, jak si žije její početná rodina

Simona Procházková 25.  1.  2022
Máte jedno nebo dvě děti a utkvělý pocit, že nic nestíháte a hlava se vám každou chvíli rozletí na tisíc kousků? Tak s tím si na tuhle šestinásobnou mámu nepřijdete. Její velká rodina funguje jako na drátkách a domácnost zvládá se záviděníhodnou lehkostí. Jak to dělá? Podělí se s vámi o své osvědčené strategie a rodičovské triky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Anastasia Cooper (35), hodně akční maminka šesti ratolestí z Oxfordshire, přiznala, že každodenní rutina a dobrá organizace času i všech členů rodiny jsou klíčem k tomu, aby se její domácnost kompletně nepropadla do chaosu. „Zejména v nekonečné době covidového lockdownu nás zachránil čerstvý vzduch, opulentní a dlouhé rodinné obědy, bláznivé taneční kreace, pravidelné svačinky během dne a obří zásoba čokolády. To mi pomáhalo k udržení duševní rovnováhy v době, kdy jsme byli všichni uzavřeni pospolu doma,“ přiznává s úsměvem.

VIDEO: Podcast Maminka: Rodinná koučka a mentorka Tereza Robinson

„Jsem mámou na plný úvazek a ano, některé dny jsou extrémně těžké, přesto si myslím, že mít velkou rodinu přináší spoustu výhod. Tak například každé dítko si kdykoli má s kým hrát,“ pokračuje maminka Lily (12), Louie (10), Poppy (8), Teddieho (4), Dolly (2) a Betty (3 měsíce), které má se svým mužem Andym.

„Když máte tolik dětí, nemáte jinou možnost než všechno plánovat dopředu a do nejmenších detailů. Chystat veškeré potřebné věci s předstihem, myslet na to, že každé z dětí potřebuje něco jiného, být připravena na nečekané změny. A hlavně zachovat si při tom chladnou hlavu a klid. To je naprosto zásadní, kdyby vás ovládla panika a stres, uděláte chyby. A ty se s takovou smečkou nevyplácejí,“ zdůrazňuje Anastasia (IG: sixlittleloves).

Na instagramovém účtu popisuje svůj uvolněný a spontánní přístup k mateřství a rodičovství, s nadhledem a vtipem ukazuje, jak rozmanitý a občas dobrodružný je každodenní život její velké rodiny. S humorem sobě vlastním například přiznává, že někdy se musí zastavit a přepočítat všechny ratolesti, když jdou na procházku. „Jen taková maličkost jako vypravit všechny ven, aby nikomu nic nechybělo, dá pořádně zabrat. V létě to ještě jde, ale zimní vycházky jsou očistec,“ říká s úsměvem.

13 situací, ve kterých se zaručeně pozná každá máma. Takhle vypadá realita s miminkem!

„Nikdy v životě by mě nenapadlo, že budu péct tolik dortů, koláčů a sušenek na svačinky (protože při takovém počtu dětí se neustále najde někdo, kdo má zrovna hlad), narozeninové oslavy a školní akce. Člověk se naučí a vymyslí způsoby, jak si veškeré povinnosti usnadnit. Tak třeba snídaně připravuji částečně už večer před spaním. Müsli a cereálie rozdělím do mističek, přikryju fólií a nachystám na stůl, ráno pak jen zaliju mlékem. Čaj je také možné uvařit večer do termosky,“ popisuje Anastasia.

„Některé dny se cítím jako Mary Poppins a jiné spíše jako Cruella DeVille. Občas mám pocit, že jsem jako žonglér, který se snaží točit s deseti talíři najednou a za každou cenu je odhodlaný žádný z nich neupustit. Spousta lidí si myslí, že jsem nějaká supermáma, ale to opravdu nejsem. Jen se snažím ze všech sil dělat to, co považuji pro celou mou rodinu za nejlepší, a nestresuji se věcmi, které neumím a nedokážu ovlivnit,“ svěřuje se Anastasia.

Čtyřnásobná máma to dokázala. Bojovala s nadváhou, teď je z ní úspěšná trenérka!

Jak si podle šestinásobné maminky zachovat duševní rovnováhu a ulehčit život?

  • Vstaňte ráno o půl hodiny dříve než děti, abyste se stihla vypravit a nachystat vše, co potřebujete, než se vzbudí ostatní.
  • Domácí úkoly a školní látku si při výuce s ratolestmi kontrolujte bez výčitek s pomocí Googlu.
  • Jakmile mají děti hotové domácí úkoly a přípravu do školy, nechte je trávit volný čas, jak chtějí.
  • Jak dostanete potomky od elektroniky? Vyndejte nějakou stolní deskovou hru, většinou neodolají a přidají se.
  • Stanovte přesný čas, kdy se bude podávat oběd a večeře, je to důležité pro organizaci dne. Pevný a předem daný režim vám hodně pomůže.
  • Zapojte bez milosti děti do úklidu, ať není všechno na vás. I ti nejmenší mohou pomáhat s drobnými úkoly.
  • Snažte se být s dětmi co nejvíce venku, vyrazte na procházku, projížďku na kole, na hřiště nebo do lesa.
  • Nesnažte se rozkrájet se pro všechny okolo zároveň, nemůžete se jednoduše naklonovat a přeskakovat plynule od jedné věci ke druhé.
  • Jakmile přestáváte zvládat situaci, zavřete se v ložnici, pusťte hodně nahlas hudbu a upusťte páru při divokém tanci. Uvidíte, že nakonec skončíte se záchvatem smíchu, obzvláště když se uvidíte v zrcadle.
  • Schovejte si někde doma pro strýčka Příhodu velkou zásobu čokolády.
Témata: Děti, Galerie, Rodina, Mateřství, Rodičovství, Instagram, Sociální sítě, Maminky ve světě, koučka, trenérka, Tereza Robinson, Lily, SPA, Google, Špatný den, Ana, Betty, Máma, Cruella, Robinson, Cooper, Popp, Ratolest, Maminka, Supermáma