Maminka.czSpánek

Děti, které spí s rodiči v posteli budou podle výzkumu samostatné a sebevědomé. Souhlasí i slavné celebrity!

Simona Formánková 17.  3.  2024
Vlastní postýlka, vlastní pokoj a velké radikální "ne" proti spaní ve společné posteli. Bylo tohle i vaše přesvědčení předtím, než jste se stala maminkou? Pokud už dávno vzalo za své, není potřeba si to vyčítat. Nedávné výzkumy dokazují, že společné spaní dětem jednoznačně prospívá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Užívají si ho i slavní rodiče - třeba zpěvačka Alanis Morissette nebo herečka Angelina Jolie. Možná jste měli před narozením miminka nachystaný pokojíček, a teď slouží dětská postýlka k odkládání prádla. Prostě mít miminko u sebe co nejblíž vítězí na plné čáře. Ale nemějte obavy! Vždyť společnému spaní s dětmi v jedné posteli dávají zelenou i odborníci.

VIDEO: Spánek miminek: Spaní dětí v rodičovské posteli

Společné spaní přispívá k mnohem větší samostatnosti dětí

Tady by mohla spousta rodičů namítat: Vždyť právě to, že spí sám ve svém pokoji, ho učí samostatnosti a větší nezávislosti na rodičích. Jenže opak je pravdou. Průzkumy ukazují, že děti, které nikdy nespaly v posteli svých rodičů:

  • mají tendenci být více bojácné
  • pravděpodobně se i hůře kontrolují
  • jsou méně šťastné a na rodičích mnohem více závislé
Co jste možná nevěděli o spánku miminek? Tady je 10 chytrých tipů, aby děťátko dobře spalo

Společné spaní dodává dětem pocit bezpečí

K tomuto bodu se asi nejtrefněji vyjádřila v roce 2012 zpěvačka Alanis Morissette, když řekla: „Osobně věřím, že dítěti může pocit dostatečné blízkosti později v jeho životě pomoci vyhnout se nespočtu závislostí. Protože mnohé z těchto závislostí jsou často dočasným pokusem o navození pocitu tohoto spojení.“

Klepněte pro větší obrázek

A odborníci její slova potvrzují. Nedávný průzkum totiž odhaluje, že dospělí studenti, kteří v minulosti spali v jedné posteli se svými rodiči, měli vyšší sebevědomí než ostatní a zažívali méně strachu a úzkosti. Jeden respondent dokonce uvedl, že mu vždy dodalo pocit bezpečí, když věděl, že kdyby měl zlý sen, mohl si vždy vlézt do postele s mámou a tátou.

Společné spaní dodává dětem sebevědomější postavení v mezilidských vztazích

Mimo jiné se respondenti zmíněného výzkumu také shodují na tom, že se potom cítili sebevědomější v mezilidských vztazích. Hlavně chlapci. Důvodem může být fakt, že společný spánek poskytuje kontakt kůže na kůži, což podporuje uvolňování oxytocinu a posiluje pouto mezi lidmi. Děti jsou na to obzvlášť citlivé. Uklidňuje je a zklidňuje a také reguluje jejich teplotu a tepovou frekvenci.

Například herečka Angelina Jolie přiznala, že jeden den v týdnu vždy věnují společnému spaní v jedné posteli. Prozradila, že v neděli všichni zalezou do postele a dívají se na film. „Začalo to Madem, pak Paxem a pak se zoufale snažila do mé postele přestěhovat i Zahara. Dost reálně uvažujeme o tom, že pořídíme nějakou obří postel!

Často se budí a neklidně spinká? Vyzkoušejte těchto 5 osvědčených tipů

Společné spaní je skvělou příležitostí, pokud máte přes den nabitý pracovní rozvrh

Společné spaní je skvělou příležitostí, jak strávit se svými dětmi co nejvíce času, pokud máte hodně pracovních aktivit a opravdu striktní program během dne. Například americká herečka Mila Jovovich v jednom z rozhovorů prozradila, že praktikovala společné spaní se svou tehdy sedmiletou dcerou. Kvůli častému natáčení na ni neměla mnoho času a takto jí alespoň mohla být nablízku.  

Klepněte pro větší obrázek

Díky společnému spaní se děti v noci méně budí

A konečně, děti, které sdílejí postel se svými rodiči, mají tendenci více spát. Samozřejmě že se mohou budit, ale to, že jsou v blízkém kontaktu s mámou a tátou, jim dává pocit bezpečí. Navíc ranní probuzení je pro ně méně stresující, než když se ocitnou samy v prázdném pokoji. Navíc společný spánek oceníte i v případě,  pokud je vaše dítě stále kojené. Váš drobeček má prs stále nablízku a vy ho nakrmíte pohodlně a bez zbytečného přecházení. 

Témata: Rodičovství, Kojenec, Rodiče, Spánek, herečka, Batole, Alanis Morissette, Mila Jovovich, Pokoj, Výzkum, Postel, Post, Angelina Jolieová, SMART, Postýlka, Děti, Spaní, Zahar, Celebrity, Moris

Video