Maminka.czLéto s dětmi

Splněný cestovatelský sen Markéty Pavleje alias Kitchenette: Na jih Evropy obytňákem

Jana Potužníková sim 7.  7.  2021
Už je to pár let, co si Markéta Pavleje s rodinou splnila velký sen a pořídili si obytňák. Vymazlené autíčko, které je promyšlené tak, aby se svezli dva dospěláci, Markéta s manželem Josefem, jejich tři děti i pes. Každoročně se společně vydávají na road trip. Jste zvědaví, kam vyrážejí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Několikatýdenní road trip vede do italské oblasti okolo toskánského městečka Marina di Cecina, kde už se rodina cítí jako doma. Cílem není dojet na místo a zakotvit, ale zároveň si užít i samotnou cestu po trase, která má co nabídnout každé rodině s dětmi.

Cílem cesty je Gorette, kemp obklopený hustými borovicovými háji, líně se povalující v jejich stínu a chlubící se nádhernými oblázkovými plážemi. Najdete ho poblíž přístavního městečka Marina di Cecina, ležícího jižně od světoznámé Pisy. Cesta vás čeká pravda dlouhá, ale jak už víte, v případě tohoto výletu platí, že i cesta je cíl. U Markétiny rodiny to platí dvojnásob – dokonce obvykle ani nemají pevně daný den odjezdu a čekají, až jim povinnosti dovolí se na cestu vydat. Je to sice o něco více improvizační, ale také svobodné, což celé jejich rodině vyhovuje.

VIDEO: Jak cestovat s dítětem v autě?

Chcete-li plánovat, zvažte hned v počátku možnost rezervovat si kemp – nebo i kempy, v nichž zakotvíte cestou. Zvykem to bývá například v Rakousku, kdyby vás bavila představa, že se zastavíte na noc právě tam. Ale pokud pojedete třeba až mimo sezonu, dá se taková cesta zvládnout bez problémů s hledáním místa k přespání i bez rezervací. Pokud jste zvyklí řídit v noci a o zastávky nestojíte, můžete zvládnout takovou cestu dokonce i na jeden zátah, a to zhruba za 10 hodin celkem.

Když cesta je cíl

„My ale nikdy nespěcháme. Nikdy také nejezdíme na noc. Vždycky vyrážíme přes den, směrem nejprve k rakouským jezerům, a uděláme si cestou několik zastávek. Máme s sebou děti, spousta věcí nás po cestě zaujme a chceme si je prohlédnout, a především pro nás opravdu platí, že i cesta je cíl,“ popisuje Markéta Pavleje s tím, že jako první větší zastávku můžete zvolit už u některého z jezer v Rakousku. Třeba třetí největší rakouské jezero Attersee představuje čistou nádheru! Průzračně čistá voda z ledovců mívá překvapivých až 25 stupňů a nabízí nejen fantastické koupání s Alpami za zády, ale i možnosti potápění! Mondsee má zase vyžití pro živější děti, najdete u něj totiž vodní park s toboganem a spoustu dalšího. „S sebou si vždycky bereme čerstvý chleba, hromadu ovoce, zeleniny, dobré sýry a cestu zvládneme s různými variacemi sendvičů. A když máme chuť, zastavíme intuitivně u trhu, najdeme si nějakou příjemnou restauraci… Vařením se nezdržujeme, to řeším, až když se nakonec zabydlíme,“ vypráví pro inspiraci Markéta. Koneckonců, časté zastávky dělají dobře všem dětem a mít po ruce vždycky dostatek jídla je základní dovedností každé mámy, že?

Lukáš a Veronika Hejlíkovi: Kam v létě vyrážejí s dětmi?

Krásné Lago Di Garda (anebo taky ne)

Od rakouských jezer budete pokračovat dál na jih. A chcete-li zkusit úplně stejnou trasu jako Markéta, povede vás do další nádherné jezerní oblasti, k Lago di Garda. „Mám k němu blízko už ze své rodiny, protože naši vždycky rádi (wind)surfovali a právě tady jsme strávili spoustu času,“ vzpomíná Markéta. A doporučuje nechat si na tuto oblast klidně dva nebo tři dny. Určitě se nudit nebudete. Garda je známá sportovním vyžitím. Od windsurfu, kiteboardingu až po plachetnice. Půjčte si kánoi a jeďte se projet třeba i k ústí řeky. Pak se tu vyřádí i milovníci kol, je to známý cyklistický ráj. Kdo má rád větší adrenalin, může sjíždět i z nejvyšších kopců na horských kolech lesními stezkami. Pokud se na velké sportovní vyžití necítíte, můžete se nechat vyvézt na vrchol lanovkou. „A určitě nezapomeňte ochutnat víno. Z této oblasti pocházejí jedna z nejlepších bílých vín! Jinak tu najdete spoustu příjemných restaurací a zmrzlináren,“ zve vás Markéta k poznávání.

„Tuhle svou italskou cestu jezdíme už dobrých devět let, ale právě pro vytíženost Gardy jsme se postupně naučili vyhledávat méně známé lokality a poznali jsme tak další nádherná jezera: Lago di Caldonazzo, Lago di Caldaro, Lago di Molvena, Lago di Ledro, Lago di Tenno,“ doporučuje Markéta. Jezer obklopených krásou Dolomit je v oblasti Trentino na 300 a všechna jsou jako stvořená pro vodní sporty. Na březích můžete vyrazit na piknik, dopřát si wellness, půjčit si loďky nebo se jen tak projít a vnímat atmosféru. To je koneckonců někdy to nejlepší, co na dovolené můžete udělat – jen tak být.

Relax i poznávání

Až se nabažíte jezerní krásy, můžete nabrat kurz Pisa a dále Marina di Cecina. Pokud vás netrápí čas, můžete spojit cestu přes Itálii s dalším poznáváním. V Modeně sídlí Ferrari, Maserati nebo Lamborghini, což bude zajímat chlapskou část rodiny. Vás může bavit vidina, že se mrknete do nějaké z rodinných výroben balzamikového octa. V městečku Parma se zase můžete nechat lapit do historie výroby místní parmské šunky nebo si nechat vyprávět, jak dlouho trvá, než uzraje pravý italský Parmigiano Reggiano. Konkrétně Parma vás ale bude bavit i svou historií, která sahá až do dob Etrusků a která přivedla část historického centra až na seznam památek UNESCO. Vydat se můžete ještě do mramorových dolů u Carrery i do Bologne nebo světoznámé Florencie. Ale… to už chce mít náladu na davy turistů a počítat třeba i jen s tím, že s obytňákem v zádech můžete mít trable zaparkovat. Pokud toužíte jen po klidné rodinné dovolené, následujte Markétiny kroky a zamiřte rovnou do kempu Gorette.

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

Líná borovicová oáza v kempu

Tady se totiž ocitnete v neuvěřitelné oáze s atmosférou, která se přelévá od té rodinné po romantickou. „Celý kemp Gorette je obklopený hustým borovicovým hájem, který dává blahodárný stín a úžasně voní. Háj je krásně rozlehlý, propletený spoustou stezek, cestiček, schovávaček pro děti. A jako stvořený i pro krátké procházky. Částečně je zastavěný starousedlíky, kteří tu mají své karavany nebo chatky trvale, a především se svými rodinami tu pak tráví celé léto. I díky nim je tu skvělá atmosféra. Všude běhají jejich psi, kočky, dokonce vás pozdraví papoušek, který volá „ciao“! A u kempu? Krásné pláže od písečných po oblázkové. A dokonce jedna unikátní, psí pláž,“ láká Markéta na své oblíbené místo. Gorette nabízí ale i krásné bazény (jen do nich potřebujete koupací čepici), k dispozici je tu velké hřiště, děti mohou bezpečně jezdit na kole po širokých cestách v borovicovém háji, na nákupy vám bohatě stačí místní, skvěle zásobený obchod, a pokud byste s sebou neměli zmiňovaná kola, je tady i jejich půjčovna. „Alespoň jednou si pak musíte dát ke snídani kapůčo v místním bistru, a k tomu croissanty,“ vypráví Markéta dál o místním koloritu.

A ještě… Marina di Cecina

Když vám trochu začne chybět civilizace, přesuňte se (a klidně na kole) do Mariny di Cecina. Je to přístav, ve kterém najdete spoustu tradičních italských zmrzlináren, restaurací, obchůdků, ale i dětských hřišť, takže se nebude nudit nikdo z vás. „A až budete mít chuť na oběd nebo dobrou večeři, dobře se rozhlédněte kolem a vyberte si nějakou úplně obyčejně vypadající. To mám totiž na Itálii asi nejraději. Co se jídla týče, úplně ji míjejí všechny moderní gastrotrendy, a každá i ta nejzapadlejší hospůdka tu jede tu starou dobrou italskou klasiku. V každé takové najdete starou Italku, která vyrábí tu nejlepší pastu na světě, podle receptů, které se u ní v rodině dědí už po celé generace,“ popisuje Markéta, která coby jedna z nejlepších foodblogerek u nás dobře ví, o čem mluví. Stejně tak tady v přístavu najdete každé ráno stánek, kde můžete koupit ty nejčerstvější ryby vůbec, právě vylovené! A kdyby to na vás byla až příliš líná dovolená? Právě v Marině di Cecina najdete také potápěčskou základnu nebo půjčovnu lodiček a můžete se chvíli kochat kotvícími plachetnicemi i na místní riviéře, hezky pod slunečníkem.

Spoustu dalších atraktivních a originálních tipů a inspirace pro výlety a dovolenou s celou rodinou najdete ve Speciálu časopisu Maminka Cestujeme s dětmi.

Speciál Maminka Cestujeme s dětmi je v prodeji až do konce července na stáncích a ikiosek.cz. Nepropásněte ho. 

Výlety s dětmi za zvířátky: 6 tipů na nejlepší farmy a farmaparky
Nikol Moravcová: Tohle jsou moje NEJ místa na prázdniny. A navíc baby friendly

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Slavné maminky, Rodina, Dovolená s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Léto s dětmi, Cestujeme, Výlety, kočky, Kitchenette, Atmosféra, papoušek, Markéta Pavleje, Jezero, Florenc, Pisa, Starouš, Jih Evropy, Ferrari, Variace, Parma, Maserati, Carrera