Maminka.czMateřství

Jaké plavky a spodní prádlo v těhotenství a při kojení? Tady jsou praktické tipy od zkušené specialistky

Simona Procházková 2.  8.  2022
Jak si užít léto a přežít úmorná vedra v co největší pohodě, když jste právě v očekávání nebo kojíte? Pro maximální pohodlí je důležitý i výběr správného spodního prádla. Čím se řídit a na co dávat pozor, když si ho kupujete? Má smysl pořizovat těhotenské plavky? A jak by měla vypadat ideální kojicí podprsenka? Na vše, co potřebujete vědět, odpoví Zdeňka Sahulová, brafitting specialistka společnosti Astratex.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi žádná těhotná nastávající maminka se neobejde bez kvalitní podprsenky, která dobře padne a poskytne pohodlí a podporu citlivým a zvětšujícím se prsům. Na co se zaměřit při jejím výběru?

Při těhotenství, kdy celé tělo, a samozřejmě také prsa, mění svůj tvar a velikost, je potřeba, aby nastávající maminky měly maximální komfort a nosily prádlo, které jim bude příjemné a pohodlné. Prsa se na svůj zásadní úkol, tedy kojení, začínají připravovat už během těhotenství, proto se často začínají zvětšovat už v prvních třech měsících. Vaše běžná podprsenka vám tak zřejmě brzy začne být těsná. Právě tehdy je čas pořídit si těhotenskou. Ta musí mít kostici za prsem směřující do podpažního žlábku tak, aby nezasahovala do prsních žláz.

VIDEO: Podcast Maminka: Intimní hygiena maminek. Jak pečovat o intimní partie?

A z jakého materiálu by měla být vyrobena těhotenská nebo kojicí podprsenka? Umělé tkaniny a krajky, které mohou škrábat, zřejmě nebudou tím nejlepším řešením…

Pokud jste těhotná, podprsenku byste měla již od prvního zvětšení velikosti vašich prsou pořizovat z příjemných a nejlépe bavlněných materiálů. Protože se kůže v tomto období stává hodně citlivou, je důležité pohodlí. Právě z těchto důvodů se těhotenské podprsenky často vyrábí z jemných antibakteriálních materiálů.

Podprsenka by měla být dostatečně elastická, abyste při každém dalším zvětšení prsou nemusela kupovat novou nebo aby vás někde neškrtila. Zároveň však musí být velmi pevná. Vůbec nejoblíbenější však jsou bezešvé podprsenky z mikrovlákna, které jsou elastické, pevné, poskytují oporu a zároveň se přizpůsobí při růstu. Mají antibakteriální úpravu, jsou prodyšné a lze je nosit v podstatě až do porodu.

Můžete poradit, jak se v těhotenství nebo při kojení sama správně změřit, když si například plánuji pořídit prádlo on-line na některém e-shopu?

Zajímat vás v takovém případě bude obvod přes prsa a pod nimi. Velikost podprsenky zjistíte měřením přes prsa na úrovni bradavek a pak změříte obvod těsně pod prsy. Dále se pak můžete orientovat podle tabulek velikosti u zvoleného produktu, které jsou na internetových obchodech u jednotlivých výrobků zpravidla uvedeny.

GALERIE: 5 celebrit, které odhalily více než jen těhotenské bříško. Které nastávající maminky se nahoty nebály?

Řekněte mi upřímně – pokud je žena těhotná přes léto a vykoupat se půjde třeba jen párkrát, má smysl utrácet za speciální těhotenské plavky? A opět – jak je případně vybrat a jaký typ zvolit?

Záleží samozřejmě na každé konkrétní těhotné mamince, zda bude investovat do speciálních těhotenských plavek, nebo nikoli. Zejména v letních měsících patří plavky jistě mezi důležité nezbytnosti v dámském šatníku. Pro nastávající maminky doporučuji plavky jednodílné nebo takzvané tankiny. Některé těhotné se ale nebojí ani bikin, u nich je ovšem potřeba dbát v první řadě na pohodlí maminky i miminka.


Nejoblíbenější vložky do podprsenky

SILVERETTE Léčivé kloboučky SILVERETTE Léčivé kloboučky
nabízí 1 obchod za ceny od 1 290 Kč
Porovnat ceny
Medela Hydrogelové polštářky 4 ks Medela Hydrogelové polštářky 4 ks
nabízí 19 obchodů za ceny od 319 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené vložky do podprsenky


Jakou radu nebo doporučení máte pro kojící maminky? Co by jim měla nabídnout správná podprsenka na kojení? A má smysl kupovat ji ještě v těhotenství, nebo mají raději počkat až na dobu po porodu?

Kojicí podprsenka by se měla kupovat až těsně před porodem, v době, kdy se už prsa tak moc nemění. Je třeba však nezapomenout na další zvětšení po porodu, kdy se prsa budou nalévat a připravovat na kojení. Podprsenka na kojení by měla podpírat poprsí, které je v období kojení těžší, a poskytovat mu oporu tak, aby si udrželo tvar. Zároveň by měla umožňovat snadné a diskrétní kojení. 

Vhodné je pořídit si kojicí podprsenku s většími košíčky, a to kvůli prsním vložkám. Stále platí, že se novopečená maminka musí cítit komfortně, neměla by pociťovat žádné škrcení nebo zařezávání. Každá kojicí podprsenka má odnímatelné košíčky. Košíčky se nejčastěji upínají na ramínkách každý zvlášť, a je tedy možné je odepnout jednou rukou. Myslete také na to, že bude potřeba více podprsenek. Až se velikost prsou ustálí, můžete si koupit i kojicí podprsenku s kosticemi, dbejte ale na vhodnou velikost.

GALERIE: Kosmetika v těhotenství. Vychytávky, které se můžou hodit

Co by nemělo mamince chybět, když balí tašku do porodnice? Jaké spodní prádlo s sebou určitě vzít?

Do porodnice doporučuji podprsenky bez kostic. Podprsenku do porodnice je lépe kupovat s trochu větším košíčkem a stejným obvodem, jelikož maminka ještě neví, jak se jí prsa nalijí. Tyto modely jsou víc přizpůsobivé a vyrábějí se z pružných a vzdušných materiálů. U správně padnoucí podprsenky by prsa měla do košíčků přesně zapadnout, kostice by měly přiléhat k žebrům, v žádném případě nesmí spočívat na prsou. Košíček by měl být dostatečně velký, aby z něj prsa "nepřetékala". Příjemné je, že dnes jsou běžně k sehnání rovněž noční košilky, které jsou přizpůsobeny pro noční kojení. A navíc krásně vypadají.

Klepněte pro větší obrázek

Zdeňka Sahulová, brafitting specialistka společnosti Astratex

Témata: Těhotenství, Kojení, Mateřství, Po porodu, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Šestinedělí, intimní partie, těhotenské bříško, Plavky, Prsa, Zvětšení, Astratex, Spodní prádlo, Podprsenka, Specialistka, Pohodlí, Zdeňka Sahulová, Maminka, Košice, Astra, Dámské plavky na Heureka.cz