Maminka.czNovorozenec

Spokojené miminko? Žádný problém. Prozradíme vám tajemství šťastných miminek

Tereza Víchová 3.  2.  2017
Krásně spí, jí a pořád se usmívá. Ano, to je miminko z katalogu. Ale ani to vaše nemusí být uplakánek, kterého se babička bojí vyvézt do parku. Máme pro vás zaručené tipy, jak mít spokojené děti!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PRVNÍ 3–4 MĚSÍCE VYTVOŘTE „DĚLOHU“

Už jste se někdy stěhovala? A pamatujete ty chvíle, kdy jste v noční tmě nevěděla, kde je zásuvka, nemohla si zvyknout na novou postel a rušily vás cizí hluky?

Rozněžněte se. Nejroztomilejší vánoční novorozenecké fotografie

„Aby bylo dítě spokojené v prvním půlroce života, musíme mu nabídnout to, co mělo, než se narodilo,“ shrnuje poradkyně psychomotorického vývoje Lucie Hladká. „Pak lépe zvládne náročný přechod do jiného světa,“ dodává.

Klepněte pro větší obrázek

Mějte ho u sebe

A opravdu se nebojte, že miminko v prvních týdnech rozmazlíte. Jen tím uspokojíte základní lidskou potřebu. „Miminko by mělo být co nejvíce s maminkou, slyšet její hlas, cítit tlukot jejího srdce,“ říká odbornice Lucie Hladká.

„Radím proto dávat si dítě na hrudník a mluvit na něj, když je bdělé.“ Doma využívejte ergonomická nosítka nebo šátky a tyhle chvíle si společně užívejte.

Klepněte pro větší obrázek

Miminka jsou „nošenci“ stejně jako třeba mláďata lidoopů a goril a jsou biologicky naprogramována k tomu, aby byla v častém fyzickém kontaktu s rodiči.

Ležte proto s miminkem v posteli nebo na gauči a nechte ho (nejen) spinkat na své hrudi. Uvidíte tu blaženost a klid!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Tajemství, Tlukot, Baby klub, Pravý čas, Kondice, Fyzický kontakt, Taj, Nejlepší nápad, Život dětí, Spokojené miminko, Kojicí polštář, Mámin hlas, Kojící polštář, Lucie Hladká, Nejmladší syn, Zdravý pohyb, Mimi, Pohybový vývoj, Šťastný, Zásuvka