Maminka.czPorod

Sport v těhotenství: Jóga vám pomůže s dýcháním při porodu

Alena Klimková 1.  11.  2011
Sport v těhotenství: Jóga vám pomůže s dýcháním při porodu
Pravidelně sportovat v těhotenství? Nikterak se to nevylučuje. Při všech fyzických aktivitách je však třeba dbát na individualitu každé ženy. Pokud se chce těhulka aktivně věnovat sportu, měla by být v prvé řadě zdravá a těhotenství zvládat bez obtíží.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při výběru konkrétního sportu je vhodné, aby těhulky našly tu správnou míru mezi zdravým pohybem podporujícím zdraví a možným ohrožením sebe sama a plodu. Ideálním sportem pro nastávající maminky je zvláště těhotenská gymnastika, plavání, pěší turistika nebo jóga.

Ženy, které se během těhotenství častěji hýbou, by se v žádném případě neměly snažit o zvyšování výkonnosti. V jejich zájmu by mělo být spíše udržení optimální fyzické a psychické kondice. Pravidelným sportováním samozřejmě pozitivně neovlivní pouze zdraví sebe sama, ale i zdraví svého nenarozeného miminka.

Doporučení ošetřujícího lékaře

Pokud chce těhulka sportovat, je vhodné, aby se o vhodnosti konkrétního sportu poradila nejprve se svým ošetřujícím lékařem nebo porodníkem. Pravidelnému sportování by se rozhodně měly vyhnout ty ženy, které mají rizikové těhotenství.

Lékaři upozorňují, že těhulky by neměly cvičit tehdy, jsou-li nachlazené, fyzickým aktivitám by se rovněž neměly věnovat během první týdnů těhotenství, a to v těch dnech, kdy by jinak očekávaly menstruaci. Dále platí zásada, že jestliže těhotná žena cítí po cvičení bolesti v podbřišku, tvrdne jí břicho nebo jestliže se dostavilo špinění či krvácení, v jejím zájmu je okamžitě vyhledat pomoc ošetřujícího lékaře.

Těhotenská gymnastika

Spousta těhotných žena pravidelně dochází do těhotenských poraden, porodnic, fitness center či rehabilitačních pracovišť, a to na kurzy speciálního tělocviku – těhotenské gymnastiky. V těchto zařízeních se pro těhotné ženy často pořádají také kurzy cvičení na overballech neboli nafukovacích míčích.

Díky těhotenské gymnastice si žena může posílit některé svalové skupiny, nacvičit způsoby relaxace a dýchání a také se připravit k porodu. Těhotenská gymnastika je totiž formou speciálního tělocviku, který zpevňuje břišní svaly, posiluje svaly pánevního dna a také je učí uvolňovat, vytváří návyk správného držení těla nebo podporuje střevní peristaltiku těhotné ženy.

Plavání

Plavání je v době těhotenství jedním z nejvhodnějších sportů. Ideální prostředím pro tento sport nejsou pro těhulky přírodní koupaliště či rybníky, ale kontrolované bazény s hygienickými normami. Těhotné ženy zde navštěvují kurzy plavání, ve kterých ovšem zpravidla nejde přímo o výuku plaveckého stylu, ale o výuku technik aktivního pobytu ve vodě, a to především splývání, potápění, plavání pod vodou či relaxační vodní techniky.

Budoucí maminky se během kurzů plavání učí zejména dýchat do vody, což je důležité pro vědomou práci s dechem při porodu. Během potápění a splývání zase může těhulka zažívat podobné pocity, jako má právě její dítě v bříšku.

Jóga

Jóga je vhodnou tělesnou aktivitou i pro netrénované těhulky. Žena se v tomto případě naučí prožívat těhotenství v souladu se svým tělem zdravě a s vědomím vlastní odpovědnosti. K pozitivním účinkům jógy se řadí zejména schopnost vypnout a najít vnitřní klid a také naučení se automatickému pravidelnému dýchání – což se osvědčí zvláště při porodu.

Pozor na nevhodné sporty

Ne všechny fyzické aktivity jsou pro těhulky vhodné. Vyhnout by se měly sportům, jako je jízda na koni, lyžování, bruslení, tenis nebo aerobic, při nichž by se mohly poranit. Pro těhotné ženy jsou navíc naprosto vyloučené ty fyzické aktivity, při kterých hrozí riziko těžkých zranění či pádů (seskok padákem, bungee jumping, horolezectví), riziko zhmoždění břišní dutiny (míčové hry) nebo zvýšení nitrobřišního tlaku (silové sporty, cvičení na nářadí).

Zásady cvičení v těhotenství

  • Sport a pohyb mají stupňovat pocit pohody, nikoli výkon.
  • Sportovní aktivita by se měla provozovat zhruba třikrát týdně.
  • Důležitý je pravidelný přísun tekutin.
  • Tělesná teplota těhotné ženy by neměla při cvičení překročit 38 ºC, aby nebyly kladeny přílišné nároky na její termoregulaci.
  • K určení správné míry fyzické zátěže lze využít tzv. „talk test“ – tzn., že během cvičení by měla být těhulka schopna kdykoliv mluvit. Pokud se těhotná žena zadýchá, měla by si odpočinout nebo cvičení ukončit.
  • Těhulka by měla mít vhodnou obuv, která je pevná a tlumí nárazy.
Témata: Těhotenství, Porod, Sport, Jóga, Přírodní koupaliště, Spor, Ideální prostředí, Splývání, Gymnastika, Pravidelné dýchání, Pravidelný přísun, Dýchání, Zdravý pohyb, Pór, Pěší turistika, Sport na Heureka.cz