Maminka.czZdraví

Sportem k obezitě? Vyvarujte se nejčastějších chyb

Martina Pavlová 14.  11.  2012
Sportem k obezitě? Vyvarujte se nejčastějších chyb
Každým rokem navštěvuje fitness centra víc a víc sportovních nadšenců. Tak proč se zároveň zvyšuje počet lidí s nadváhou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Trávíte v tělocvičně pocením celé hodiny, a výsledky se ne a ne dostavit? Tvrzení, že cvičení je pro úbytek váhy nejdůležitější, je relativně nové a vzniklo zejména snahou odborníků pokusit se vyrovnat poměr příjmu a výdeje kalorií kvůli vyšší spotřebě potravy a nezdravému složení jídelníčku dnešní společnosti. Nejnovější studie ale ukazují, že sport při hubnutí není ve skutečnosti tak podstatný. Pomáhá sice efektivně spalovat kalorie, někdy ale může hubnutí také komplikovat.

Špatná volba

Problémem při hubnutí může být třeba fakt, že se často věnujeme aktivitám pro naše tělo nevhodným nebo že naše tělo vystavujeme dlouhodobé extrémní zátěži, cvičíme příliš často či se věnujeme jen jednomu typu pohybu. „Tělo si pak zvykne na způsob zátěže a začne pracovat ekonomicky, čímž se proces hubnutí přibrzdí, nebo dokonce zcela zastaví. Proto je nutné měnit typy zátěže a tréninku,“ upozorňuje Radek Hlavatý, osobní trenér klubu Holmes Place Premium Anděl v Praze. Na slabý efekt cvičení pro úbytek váhy má vliv i to, že dáváme fitness centru přednost před tradičními pohybovými aktivitami, jako je třeba zahradničení, procházky nebo obyčejná hra s dětmi na honěnou.

Protože zatímco člověk, který chodí do tělocvičny, zbytek dne raději odpočívá, lidé aktivní díky zcela běžným činnostem vydávají určité množství kalorií pohybem po celý den. Pokud intenzivní sport nahradíte jednodušším, budete mít více síly i chuti jít se třeba projít, posekat zahradu nebo jít se svým psem o něco dál než obvykle. „Aby tělo pálilo kalorie, nepotřebuje extrémní formy sportu. Častější pohyb nízké intenzity je lepší než nárazový vyčerpávající trénink. Někdy postačí, když namísto výtahu budete chodit po schodech nebo když necháte auto v garáži,“ radí sportovní trenér Radek Hlavatý.

Problém kompenzace

Všichni víme, že pravidelný pohyb člověku prospívá. Často ale chodíme do tělocvičny ani ne tak kvůli fyzické kondici, jako kvůli tomu, že se nechceme vzdát některých potravin. V zájmu spalování kalorií proto pravidelný trénink podstupujeme, i když nás pohyb v podstatě vůbec nebaví, a následně si čas strávený v tělocvičně potřebujeme nějak vykompenzovat. Nejčastěji jídlem. Podle aktuálních studií prokazatelně jíme víc ve dnech, kdy cvičíme, než v dny, kdy neděláme nic. A čím víc cvičíme, tím větší sklony k přejídání máme.

Otázkou je, zda naše tělo žádá více potravy jako pohonné hmoty, nebo proto, že máme pocit, že si to můžeme dovolit. Zda jíme, protože máme hlad, nebo proto, že máme pocit, že si to zasloužíme. „Jídlo jako odměnu má velká část populace v sobě zafixováno ještě z dětství. Neoblíbené činnosti jsme dělali jenom proto, že jsme pak dostali třeba čokoládu. Ta byla naší motivací. V případě sportu by ale hlavním důvodem být neměla, obzvlášť pokud se snažíme zhubnout. Takový přístup je naprosto kontraproduktivní a nezdravý pro naše tělo i psychiku,“ upozorňuje psycholožka Adriana Kulhánková.

Je sport zbytečný?

Rozhodně ne! Pozitivních účinků na naše tělo má pravidelný pohyb bezpočet: posiluje imunitu, redukuje riziko civilizačních nemocí, posiluje srdce, zlepšuje pohyblivost i naši psychiku, eliminuje stres, dokonce prodlužuje mládí! A pokud nemá žádné účinky na úbytek váhy, nelze vinit naši biologii, ale spíš chování. Jestliže si sportování budeme kompenzovat jídlem, pak se k ideální váze nikdy nepřiblížíme. V takovém případě je paradoxně lepší sport vynechat. Ještě mnohem lepší je však zamyslet se nad tím, proč vlastně máme nadváhu. Všechno totiž začíná v hlavě. A také v naší lednici. Výživová poradkyně Monika Divišová k tomu říká: „I když se obezita dává za vinu sedavému způsobu života a nedostatku pohybu, za všechno může především nevhodné složení naší stravy a její velké množství. Jednou hodinou cvičení člověk spálí pár set kalorií, přičemž většina lidí, u kterých sport není dlouhodobou součástí života, následně sáhne po mnohem kaloričtější potravě, než by obvykle konzumovali.

Tento začarovaný kruh nikdy nemůže vést k trvalému úbytku váhy. Proto optimálním způsobem, jak zhubnout, je dlouhodobě změnit celkově životní styl, a hlavně své stravovací návyky. Ty ovlivňují nejen naši váhu, ale také zdraví.“



JAK HUBNOUT ÚČINNĚ

1. Chcete-li zhubnout, sportujte 3x týdně. Zároveň při sedavém zaměstnání nezvyšujte příjem kalorií o víc než 50 (půl banánu) denně.

2.Naplánujte si cvičení před jídlem – stejně byste potom jedli, takže váš pravidelný pokrm a určitá kompenzace se spojí v jedno a přinese méně kalorií, než kdybyste jedli před a pak ještě „za odměnu“.

3. Snažte se během dne hýbat co nejvíc, hodina cvičení a následný celodenní odpočinek vám k hubnutí nepomůžou.

4. Pokud se vaše snahy neprojeví na váze, berte v potaz to, jakého množství tuku jste se sportem zbavili. Svaly jsou totiž těžší než tuky, přitom zabírají méně místa. Na pohled proto můžete vypadat štíhlejší, při vážení se to ale projevit nemusí. Někdy dokonce můžete vážit i víc než dříve.

5.Je důležité vnímat pohyb jako radost, ne povinnost či nástroj pro docílení ideální váhy. Nemusíte chodit do fitcentra, stačí, když se budete přirozeně více hýbat během dne.

Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, Adriana, NEJ, Nejnovější studie, Dnešní společnost, Osobní trenér, Sedavé zaměstnání, Pravidelný trénink, Spor, Civilizační nemoc, Vývar, Úbytek váhy, Monika Divišová, Sportovní trenér, Zdraví na Heureka.cz