Maminka.czZdraví

Sportujte s dětmi - 0 - 12 měsíců

Jana Benešovská 25.  12.  2009
Českým dětem chybí pohyb, shodují se odborníci. A dodávají: Dítě je takové, jaké má rodiče. Když si dítě na pohyb zvykne, nevzdá se ho po celý život. Podporujte dítě v jeho pohybovém vývoji a veďte ho ke sportu už od narození. Vyplatí se to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

0-3 měsíce

Miminko krátce po porodu leží na zádech a nejvíc ho zajímá obličej mámy a táty, takže nejvhodnější je pro něj kontakt s rodiči. Zatím u něj převažují reflexní pohyby, později začíná vnímat hlasy a věci kolem sebe a bude se za nimi otáčet. Nechte dítě prozkoumat ručičkama i pusou váš obličej, ruce a vlasy a vůbec nechte na sebe sahat. Naopak s dotyky směrovanými k miminku to nepřehánějte.

Žádný rodič samozřejmě neodolá a snaží se při každé příležitosti na miminko sáhnout, manipulovat s ním, chovat je, zvedat, houpat v náručí... Spousta rodičů své děti hladí po celém těle, lechtá je na ručičkách a chodidlech nebo provádí dětské masáže. „Všechny tyto podněty jsou pro dítě důležité, ovšem někdy méně dotyků znamená více.

Dítěti je dobré dopřát občas klid, aby mohl být dokončen vývoj všech orgánových systémů a rodiče si nevychovali dráždivé batole,“ upozorňuje pediatr Martin Gregora. Kdykoli s dítětem manipulujete, doporučuje podpírat jeho hlavičku a páteř, aby nedocházelo ke zbytečným záklonům hlavy a trupu. Pokud chcete dítě nosit, ideální je to bříškem dolů položené na předloktí, abyste mu poskytli co nejširší rozhled. Jakmile začne reagovat na osoby a předměty, zavěste mu nad postýlku chrastítko nebo dětský kolotoč, kterými bude moct dotykem pohnout, aby se naučilo koordinovat pohyb.

3 - 6 MĚSÍCŮ

V tomto období se dítě samo pokouší přetáčet na záda a na bříško a snaží se dosáhnout na předměty v nejbližším okolí. Dejte mu dostatek vnějších podnětů a nebojte se pokládat ho na bříško. Když se snaží pozvednout a udržet hlavu, zapíná svaly krku a zad a tím se připravuje na vzpřimování celého těla. „Jakmile se dítě vzepře na předloktí a udrží hlavu déle zvednutou, doporučuji položit si ho na podložku a lehnout si k němu tak, aby vaše oči byly ve stejné výšce,“ říká Martin Gregora.

Spousta maminek zahlcených domácími nebo pracovními povinnostmi usazuje potomky do autosedačky a dávají si je buď na pracovní stůl, nebo kuchyňskou linku. Martin Gregora to nedoporučuje, nevede to podle něj ke správnému vývoji šíjového svalstva. Pokud je vaše tříměsíční dítko zdravé, můžete vyzkoušet kojenecké plavání. Nejprve se bude odehrávat ve vaší koupelně, kde si dítě vyzkouší několik jednoduchých plovacích cviků, postupně se s ním můžete přesunout do bazénu. S nácvikem potápění je možné začít zhruba od čtyř měsíců, kdy má dítě vrozený reflex k zatajení dechu.

TIP NA KONKRÉTNÍ AKTIVITU: Proti ležícímu dítěti zaujměte polohu tváří v tvář, aby na vás dobře vidělo, sledovalo, jak se tváříte a jak mluvíte, nebo později dítě posaďte zády k sobě a opřete o něj svůj hrudník, zatímco dítě polosedí - tak můžete dobře manipulovat s rukama a nohama: Paci, paci, pacičky, táta koupil botičky. A maminka pásek, za myší ocásek.

6-12 měsíců

V šestém až osmém měsíci se dítě vzpírá na rukou, mírně nadzvedá i pánev a postupně začíná lézt - dopředu, dozadu, stranou, prostě kam ho napadne. „Lezení je velmi důležitou dovedností pro celkový budoucí vývoj, pro vzpřímení těla, pro orientaci v tělním schématu, pro koordinaci končetin a hlavy. Nedostatek lezení bývá spojován s problémy ve škole s psaním a s nedozráním symetrického šíjového reflexu, který působí problémy při sezení dítěte,“ píše tělovýchovná odbornice Hana Dvořáková ve své knize Sportujeme s nejmenšími dětmi.

Doporučuje proto vytvořit dítěti dostatečný prostor pro lezení a umístit do něj lákavé hračky a pomůcky, které by dítě vyprovokovaly, aby se pro něj vydalo třeba přes celý pokoj. Ke hře se dá využít i vlastní tělo - zkrátka si k dítěti lehněte na podlahu a nechce ho přelézat přes nohy, ruce nebo si hrát na vašem břiše. Taky můžete dítěti pořídit velký a lehký míč, s nímž si budete koulet. A pokud jste začali s kojeneckým plaváním a dítě tato aktivita baví, je možné pokračovat s ním v bazénu s ostatními dětmi. Pravděpodobně nebude chybět ani potápění, a pokud dítě neprotestuje, není důvod v něm nepokračovat. „Po plavání na připravených měkkých podložkách Kačenku pokaždé namasíruju olejíčkem s levandulí a malá pak spokojeně tři hodiny spí,“ přidává svůj tip maminka Veronika.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Časopis Moje psychologie, Pracovní stůl, MEŠ, Spor, Reflexní pohyb, Měsíc, Vnější podnět, Zdraví na Heureka.cz

Video