Maminka.czBatole

Sportujte s dětmi - 1 - 6 let

Jana Benešovská 23.  12.  2009
Sportujte s dětmi - 1 - 6 let
Českým dětem chybí pohyb, shodují se odborníci. A dodávají: Dítě je takové, jaké má rodiče. Když si dítě na pohyb zvykne, nevzdá se ho po celý život. Podporujte dítě v jeho pohybovém vývoji a veďte ho ke sportu už od narození. Vyplatí se to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1-3 roky

Jakmile dítě zvládne lezení a sezení, začíná se pomalu vzpírat na nohy. Martin Gregora nedoporučuje podněcovat dítě k chůzi tím, že ho budete brát za ruce a chůzi ho učit. Jakmile bude dostatečně zpevněné a schopné kontrolovat své tělo, dokáže to samo a postupně se pustí i opor - nábytku nebo stěn. Nejprve bude střídat chůzi s lezením (hlavně při překonávání větších vzdáleností), ale postupně zdokonalí své kroky tak, že zhruba kolem dvou let začne i běhat. To neznamená rezignovat na život „na zemi“ - můžete hrát třeba kostky, válet se nebo vymyslet pár konkrétních činností odehrávajících se na koberci. Zhruba od půl roku věku se dětem líbí, když je rodiče zvedají do výšky nebo když je přetáčejí hlavou dolů, pochopitelně čím jsou starší, tím víc těchto aktivit přibývá. Jakmile se dítě naučí dobře chodit, má tendenci lézt na všemožné drobné překážky a odtud skákat do náruče rodičů. Pokud možno bez zbytečných obav jim to dopřejte.

Tip na konkrétní aktivitu: Jste pejskové a půjdete na výlet - pěkně po čtyřech, ne po kolenou, se projdete po pokoji. Jak pejsek dělá? „Haf, haf.“ A když se zlobí, dělá „vrrr“. Jste unaveni, tak se položte a spěte. Chvíli odpočívejte. Až se probudíte, zeptejte se dítěte, jestli si vzpomene na nějaké zvířátko, na které byste si mohli hrát. Vyzkoušejte si, jak se nové zvířátko ozývá, a v jeho roli pokračujte v cestě - tedy jako had se plazte, jako kravička kráčejte po čtyřech a kývejte hlavou, jako koníček klusejte a cválejte.

3-6 let

Předškolní doba je ideální věk, kdy můžete svého potomka přivést k pohybu. Nedávejte ho do sportovního kroužku s konstatováním, „že si zvykne“, ale sami mu ukažte nejrůznější druhy sportů, hrajte si s ním a dejte mu možnost výběru. Můžete ho začít učit základy některých konkrétních sportů, třeba plavání nebo jízdy na kole - pořiďte mu nejprve odrážedlo, pak tříkolku a nakonec skutečné kolo, ale snažte se nezaměřovat aktivity příliš úzce a upřednostnit spíš hry, které rozvíjejí celkovou obratnost - hra na babu, kotrmelce, šplh, přeskoky. Ale jestli je fyzicky zdatné a baví ho to, nebraňte mu naučit se ve třech letech jezdit na kole - proč ne?

V období kolem tří let ho taky přiveďte na dětské hřiště a ukažte mu pohyb na prolézačkách - řekněte mu, kde se má držet, kam dávat nohy a že se má dívat, kam nohy pokládá, aby nespadlo. Párkrát ho zkontrolujte, ale pak odstupte a sledujte ho zpovzdáli. Když mu budete neustále v patách, těžko z něj vychováte samostatného člověka. Když bude potřebovat pomoc, určitě vás zavolá. Á propos, zadejte mu v rámci výchovy k samostatnosti pár drobných úkolů - dojít pro nějaký předmět, doběhnout pro hračku, nechte ho vylézt na překážku. Pokud dítěti koupíte novou pomůcku, třeba odrážedlo nebo tříkolku, pravděpodobně ji bude chtít okamžitě vyzkoušet.

„Vysvětlete mu základní pravidla pohybu a pomozte mu třeba při nasedání, ale pak už ho nechte pohyb opakovat a cvičit samo. Když dělá nějakou činnost špatně, snažte se mu ji znovu vysvětlit a názorně předvést, ale pokaždé ho neopravujte. Sport by měl být primárně hra a dítě má jen velmi omezenou dobu, kdy je možné mu něco vysvětlovat a kdy je schopné se soustředit. Pokud nedostane dostatečný prostor pro vlastní hledání a odpočinek, sportovní aktivitu mu znechutíte a navíc hrozí, že ho přetížíte,“ varuje pediatr Martin Gregora.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Časopis Moje psychologie, Let, Spor, Zdraví na Heureka.cz