Sporty, které děti baví: In-line bruslení je IN!

Bětka Niebauerová 19.  3.  2021
Lákají vaše děti kolečkové brusle? Určitě je vyzkoušejte. Možná budou mít na bruslení talent stejně jako Anička. Ta už se několik let prohání na závodní dráze a jednou by to ráda dotáhla až na olympiádu…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poprvé jsem si brusle obula, když mi byly čtyři roky. Mamky kamarádka nám tenkrát doporučila kroužek in-line bruslení, tak jsme se tam šly podívat. Moc mě to bavilo a po ukázkové hodině mi trenér řekl, že bruslím moc dobře a jestli to nechci zkusit rovnou v závodním oddíle. A tak to všechno začalo…

Největší strašák

Na závodní kolečkové rychlobruslení jsem si musela pořídit speciální brusle tzv. speedy. Ty mi obvykle vydrží dvě až tři sezóny, dokud mi nevyroste noha. Měním na nich jenom kolečka. Těch mám rovnou několik sad - tréninkové, závodní a pro bruslení v dešti.

Musela jsem se naučit spoustu nových věcí. Hlavně správnou techniku, která je v tomhle sportu nejdůležitější. Bez té nebudeš nikdy dost rychlý. Potom také vytrvalost a trpělivost. Největší problém mi ze začátku dělaly závody. Hlavně teda ježdění ve skupině. My tomu říkáme jízda v balíku. Z té jsem byla fakt dost nervózní. Bála jsem se, aby mě nikdo nesrazil, a postupně jsem si zvykala na nejrůznější situace. Dost mi psychicky pomohlo, že jsem nikdy nedojela poslední, většinou spíš v první půlce startovního pole.

Klepněte pro větší obrázek

Baví mě i bruslení na ledu

Trénuju třikrát až čtyřikrát týdně hlavně na in-line ovále, který má různé povrchy a klopené zatáčky. Nejvíc mě baví, na rozdíl od většiny bruslařů z mého oddílu, pilovat techniku. Občas je to dřina a nervy, ale já si to fakt užívám. Občas zajedu na in-line stezku, ale to spíš jen tak relaxačně. Na trénování mi už nestačí. Závody mívám skoro každý víkend. Ještě nedávno jsme přes zimu trénovali v kryté hale. Poslední dvě sezóny ale trénujeme na zimním stadiónu. Což je skvělé zpestření a moc mě to baví. Dokonce jsem začala závodit i na bruslích na led, a sice v disciplíně Short track.

Pády mě neodradí

I k ježdění na in-linech samozřejmě patří zranění. Já spadla už několikrát. Nejhůř ale vloni na závodech v Německu. Spadla jsem na bradu a měla jsem ji hodně naraženou a k tomu jsem si ze závodu odnesla i otřes mozku. Přiznám se, že chvíli potom jsem se bála na in-linech jezdit. Ale naštěstí jsem to brzy vyhnala z hlavy a teď už to zase pořádně rozjíždím.

Bruslením žije celá rodina

Do in-line bruslení se zamilovala i moje mladší ségra. Jezdí na všechny závody se mnou a navzájem si fandíme. Jsem moc ráda, že nás rodiče v tomto sportu tak podporují. Ochotně nás vozí i na závody do zahraničí, nadšeně nás povzbuzují a dělají nám servis. Včetně jídla a šněrování bruslí. I když je cestování někdy náročné a zabere nám celý víkend, ničeho nelituju. Školu zvládám a v oddíle mám hodně prima kamarádů.

Klepněte pro větší obrázek

Medailonek Aničky

Jedenáctiletá Anička se pyšní 1. místem v evropském poháru v Itálii i v Rakousku. Je také 1. a 2. vícemistryní z mistrovství ČR a má spoustu dalších pódiových umístění na závodech v ČR i v zahraničí. Za dva roky by se chtěla dostat na mistrovství Evropy a pak na mistrovství světa. A jaký je její největší sen? Dostat se na letní olympiádu, až bude kolečkové rychlobruslení olympijským sportem. A stát se hvězdou jakou je rychlobruslařka Martina Sáblíková. Tak jí drž palce!

Jak začít na in-linech?

Ze začátku ti výborně poslouží obyčejné in-line brusle. Určitě nezapomeň na chrániče a helmu. K rozježdění je nejlepší najít nějaký rovný a hladký plácek. Až si budeš víc věřit, můžeš se vypravit na in-line stezku. Po celé republice jich je spousta. Na stránce nabruslich.cz najdeš jejich kompletní seznam. Najdeš tam určitě i tu, kterou máš nejblíže od svého bydliště.

Tip od Aničky

Pokud si na in-liny sám netroufáš, a chceš je opravdu zkusit, přihlas se do nějakého kurzu (pořádají je v každém větším městě), kde tě všechno důležité pod dozorem trenérů naučí. Dokonce i to, jak správně padat. Kdo ví, třeba tě to taky chytne a začneš závodit.

Klepněte pro větší obrázek

Šílenec na in-linech

Němec Dirk Auer vymýšlí na kolečkových bruslích neuvěřitelné věci. Nevěříš?Jako první člověk na světě sjel na zafixovaných in-line bruslích horskou dráhu. Některé úseky prosvištěl rychlostí 100 km/hod. Na jihoitalském závodním okruhu jel zas na bruslích rychlostí 307 kilometrů v hodině, přitom se držel za zadní nápravu Porsche GT2. Vytvořil tak světový rychlostní rekord v jízdě na in-line bruslích.

Foto: Archiv Aničky,  Istock. cz, Profimedia.cz

 
 
Témata: Mateřídouška, Sport, Anička, Brusle, Mistrovství světa, Nejrůznější situace, Rakousko, Kompletní seznam, Závod, Olympiáda, Kolečkové brusle, Česká republika, Zpestření, Trenér, Evropa, Bruslení, Mistrovství ČR, Servis, Největší sen, Itálie, Dřina, Německo, Linec, Martina Sáblíková, Mistr světa, Sport na Heureka.cz