Maminka.czZdraví

Správná obuv vám může v těhotenství ulevit od bolesti

Petra Špičková 14.  12.  2015
Oblékání a stravování, to jsou dvě věci, které nastávající maminky nejčastěji v těhotenství v souvislosti s přibýváním na váze řeší. Zapomenout by ale neměly ani na správné obouvání. Obuv je totiž pro zdraví a pocit dobré pohody velmi důležitá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Já osobně jsem si v průběhu těhotenství vystačila se dvěma páry bot. Mokasínami na nízkém klínku a zimními botami nad kotníky na asi 3 centimetrovém širokém podpatku. Oboje samozřejmě o číslo větší než je moje velikost nohy.

Kolegyně Eva, která právě čeká třetí miminko prý do obuvi v těhotenství také nikdy příliš neinvestovala. „ Já to zvládám i v obyčejných teniskách a nosím dokonce vysoké podpatky a nečiní mi to zvláštní obtíže. V létě jsem chodila ortopedických pantoflích jedné německé módní značky, které jsou oblíbené i mezi netěhotnými.“

Výběr nepodceňujte, na botách nešetřete

Bolesti kyčlí, kolen a zad v bederní a křížové oblasti, deformity chodidel. To všechno může způsobit špatná obuv. „Ženy v těhotenství přibývají na váze, méně se pohybují a tím dochází k ochabování svalů lýtka. Mění se také postavení pánve a dochází k prohloubení bederní lordozy. To vše vede k poklesu nožní klenby.“ Vysvětluje podiatr  a ortoped MUDr. Vladimír Holoubek

„Vlivem svalových řetězců se vady mohou promítat dál do pohybového systému – kolenních a kyčelních kloubů až do krční páteře.“  Zjednodušeně řečeno bolesti hlavy mohou být způsobený i plochou nohou.

Bota musí dobře padnout

Důležité je zvolit nejen  vhodnou velikost ale i  šířku obuvi.  „Obuv nesmí být malá a nesmí ani nohu nikde zaškrcovat. Nárůst objemů nohou v průběhu těhotenství může být někdy poměrně velký, zvláště v teplém a vlhkém prostředí, při fyzické námaze nebo při dlouhém stání.“ upozorňuje Vlasta Mayerová předsedkyně z České obuvnické a kožedělné asociace

Studie, které provedla Biomechanická laboratoř Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně prokázaly, že během 2. a 3. trimestru se mohou objemy nohou zvětšit až o tři šířky, u některých žen ještě více. Předsedkyně obuvnické asociace proto radí: „Je nutné zakoupit takovou obuv, která je stavitelná a umožnuje povolení na nártu.“

Nevhodné jsou tedy pro těhotné ženy lodičky, baleríny či mokasíny. Nejlépe se osvědčuje derbový střih se šněrováním, sponovým či velcro uzávěrem (suchým zipem), který umožňuje dobrou bandáž nohy a přizpůsobí se cyklickým změnám objemu nohou např. i v průběhu dne.

Odborník radí: Naučte se správně vybírat dětskou obuv!

Žádné vysoké podpatky!

„Nastávající maminky by měly odložit hluboko do svých botníků obuv na vysokých podpatcích a vrátit se k ní nejdříve až tak půl roku po porodu, a to jen příležitostně do společnosti," říká Vlasta Majerová. 

Není to tedy jen záležitost posledních týdnů těhotenství, kdy se enormně zvýší váha těhotné ženy.  Podle posledních výzkumů tzv. těhotenský hormon cca u poloviny žen začíná působit již i v raných fázích těhotenství a způsobuje rozmělnění šlach a vazů na noze.

Je tedy nutné dát přednost obuvi s nízkým podpatkem, maximálně 3,5 cm nebo obuvi bez podpatku. Obuv by měla být vyrobena pokud možno z přírodních materiálů, které se přizpůsobí měnícím se objemům nohy i v průběhu dne a s dobrým vnitřním vybavením. Také celková konstrukce by měla zajistit bezpečnou chůzi a noze všestrannou oporu.

Kvalitní boty nejen na ven, ale i na doma!

Já jsem zvyklá chodit toma většinou bosá a dělala jsem to i v těhotenství. To je ovšem chyba! Varuje předsedkyně obuvnické asociace.

„Dnes, kdy je ve většině mladých domácností standardem dlažba a plovoucí podlaha, se jedná o tvrdé rovné podlahy, které nohu nestimulují. Zde bych doporučila těhotným nošení takzvaných fusbetů, které jsou stavitelné na nártu. Patní miska nohu stabilizuje a podešev opět utlumí nárazy při chůzi po tvrdém povrchu.“

Chůze naboso je zdravá, ale po přirozených površích jako je tráva, písek, kamínky. „Tyto nerovné povrchy dávají noze dobré stimuly, procvičuje se nožní svalovina, posilují se klenby, zlepšuje se stabilita. „

Kvalitní bota nemůže být levná

Jenom materiály na výrobu obuvi, které splňují příslušné hygienické normy a také kvalitativní požadavky, jsou dnes velmi drahé. Neustále se zvyšuje i cena energií, ale také cena práce, protože na kvalitní kožené obuvi je a bude celá řada ručních operací, kterou nemohou udělat stroje.

Nejlevnější je celoplastová obuv, kterou koupíte na nejrůznějších tržištích, ale ta rozhodně nesplňuje požadavky na obouvání těhotných žen. Záleží tedy vždy na tom, zda chceme preventivně investovat do svého zdraví a zakoupit si kvalitní obuv, či si následně léčit získané deformity nohou, které jsou většinou nevratné a musí se v pozdějším věku řešit třeba i operací.

Pomohou ortopedické vložky?

Ortopedické vložky jsou kompenzačními  pomůckami, které odborníci jedině doporučují. „Nechte si vyrobit  nebo kupte ortopedické vložky s patní miskou, měkkým došlapem  a s podporou  podélné  klenby,  která může být šablonou jak má být obuv dlouhá i široká. Obuv se kupuje  s tzv. nadměrkem  10-12 mm v šířce 5-8 mm. „ dozvídám se od doktora Holoubka.

Takzvaná srdíčka k podpoře příčné  ovšem podle podiatra nejsou vhodná. Málo kdo ví kam je přesně umístit, velmi často  jsou zdrojem spíše  potíží a bolestí, než užitku.

Kde a jak koupit správnou obuv?

V mnoha městech dnes už existuji  podiatrické poradny či poradny péče o nohu, kde příslušní odborníci poradí určitě i těhotným ženám. Ortopedy doporučovaná obuv je k dostání například v lékárnách či prodejnách zdravotních potřeb. Nicméně vhodnou obuv si těhotné ženy mohou koupit i v klasických prodejnách s obuví.

Zásady pro výběr správné obuvi

  • Obuv kupovat v odpoledních hodinách a vždy si nohu nechat přeměřit certifikovaným měřidlem
  • Podpatek by neměl být vyšší než 3 cm
  • Bota by měla být vyrobená z kvalitních materiálů jako kůže nebo nepromokavého textilu
  • Zvláště v zimě je základem protiskluzová podrážka
  • Vnitřní konstrukce by měla zajistit noze všestrannou oporu a bezpečnou chůzi
  • Bota by také měla být co nejlehčí a v přední části dobře ohebná
  • Kupujte obuv s pružnou podešví a anatomicky tvarovanou stélkou 
Témata: Zdraví, Jen pro maminku, Bolest, Podpatek, Dlouhé stání, Plovoucí podlaha, Správná obuv, Tráva, Těhotenský hormon, Třetí miminko, Kvalitní obuv, Muž, Obuv, Botník, Měkký došlap, Teniska, Miško, Odpolední hodina, Protiskluzová podrážka, Podešev, Poslední výzkum, Vlasta Mayerová, Anatomický tvar, Dlažba, Pár bot, Zdraví na Heureka.cz