Maminka.czPředškolák

Správná péče o zuby. Umíte se starat o mléčný chrup dítěte?

Alžběta Vraná 20.  11.  2012
Nevíte si rady s mléčným chrupem svého potomka? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zeptali jsme se MUDr. Soni Raškové z kliniky Dentyl, jak se starat o zoubky těch nejmenších a jak svou ratolest co nejlépe naučit základy správné dentální hygieny. 

Kdy bychom se měli začít starat o dětský chrup?

Již od prvního zoubku se snažíme o očistu – dětem se prořezávají zhruba kolem šestého měsíce, samozřejmě s individuálním zpožděním klidně i do jednoho roku.

Jak správně čistit zoubky u batolat, tedy u dětí, které to samy ještě nezvládnou?

U těch nejmenších stačí, když rodič čistí zoubek gázou či prsťáčkem. Nejdříve jenom jednou denně, ale důležitá je pravidelnost. Postupně děti učíme, aby si zoubky snažily vyčistit samy. Vždy je však nutné dočištění rodičem.

17 nejčastějších mýtů o jídle pro batolata

Které pomůcky jsou zapotřebí?

Není jich mnoho. Prsťáček začínáme používat hned u prvního prořezaného zubu, brzy ho můžeme vyměnit za dětský měkký kartáček s co nejmenší hlavičkou. Zpočátku je jejich spotřeba značná, protože děti je používají spíše jako kousátko.

V kolika letech by se měly děti učit samy si čistit zuby?

Čím dříve, tím lépe. Zejména je důležité vypěstovat z čištění rutinu. Věk je velmi individuální. Záleží na jejich zručnosti. Začíná se od jednoduchých technik po složitější. Vždy však musejí rodiče dočišťovat a později dohlížet.

Batolecí vzdor: A chci a chci a chci…!

Který kartáček by měly děti používat?

Měl by být měkký s co nejmenší hlavičkou.

Mohou používat elektrický kartáček?

Ano, pokud jsou natolik zralé, aby se nezranily. Zejména chlapce může elektrický kartáček velmi motivovat.

Smějí si děti čistit zuby pastou pro dospělé?

Měly by používat pasty určené pro děti, se sníženým obsahem fluoru, a i s nimi nakládat velmi šetrně.

Jaké složení zubní pasty je pro mléčné zuby vhodné?

Složení past je víceméně stejné. Liší se pouze sloučeninou fluoru, a zejména jeho množstvím podle věku dítěte. Na trhu jsou pasty pro nejmenší i zcela bez fluoru. Pokud váš potomek nebere fluoridové tablety nebo nemá přísun fluoru v náhradním mléku či vodě, preferovala bych spíš pastu s fluorem.

Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech

Kolikrát denně by si děti měly čistit zoubky?

Nejlépe po každém jídle minimálně dvě minuty. Důležité je hlavně večerní čištění, po kterém už dítě nic nejí ani nepije sladké nápoje. To platí zejména pro pití v průběhu noci. Z tohoto důvodu by se mělo omezit i noční kojení u dětí s již prořezaným chrupem.

Neplatí, že by doba čištění zubů byla přímo úměrná kvalitě pročišťování. Hlavní je technika, kterou by si dítě mělo osvojit. Dobrá technika čištění chrupu.

Máte pro rodiče nějaký tip, co dětem čištění zubů zpříjemní?

Například veselé kartáčky a kelímky s oblíbenými hrdiny, držáky na kartáčky, přesýpací hodiny nebo elektrické kartáčky. Dobré je zapojit do čištění starší sourozence, mladší je rádi napodobují. Děti navíc láká chuť pasty, pozor tedy na množství, které spotřebují.

Jak podpořit správný vývoj batolete
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Zuby, Péče o zuby, Zub, Dětský chrup, Star, Chrup, Pec, Péče, Správná péče, Snížený obsah, Mléčný chrup, Zdraví na Heureka.cz