Maminka.czKojenec, 11. měsíc

Správný pitný režim

redakce 23.  6.  2009
Správný pitný režim
Máte pocit, že vaše dítě pije málo nebo naopak až příliš? A pije vůbec to, co má? Jaké množství tekutin by mělo dostat roční dítě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejlepší tekutina pro kojence je bezesporu mateřské mléko. Při plném kojení nepotřebuje zdravé dítě žádné jiné tekutiny, což bývá obvykle do šestého měsíce. Teprve po zařazení příkrmů začíná být potřeba tekutin aktuální i při pokračujícím kojení.

Od 6. měsíce tedy počítejte u kojeného dítěte navíc až s 200 ml tekutin. Pokud už dítě nekojíte, nabízejte staršímu kojenci k jeho běžnému jídelníčku minimálně 500-600 ml tekutin denně, později i více. Skutečný příjem tekutin se tak blíží jednomu litru - musíte totiž počítat i s vodou v ovoci, polévce, kaši apod.

Jedinou správnou surovinou k přípravě jakéhokoli nápoje, včetně náhradního mléka pro kojence, je kojenecká voda. Musí jít o vodu balenou, nesoucí přísný atest státních kontrolních orgánů. Jedině zde najdete záruku optimálního množství i složení minerálů (maximálně do půl gramu na litr).

7. - 9. měsíc

MASO S BRAMBOREM

Suroviny: 80 g brambor, 120 g zeleniny (mrkev, květák, brokolice...), 30 g vařeného masa (hovězí, drůbeží, králík), 5 polévkových lžic vody, 1 kávová lžička bezmléčného margarínu (např. slunečnicového).

Postup: Brambory se zeleninou a vodou dusíme doměkka, rozmačkáme vidličkou a potom vmícháme jemně nakrájené maso a tuk. Vhodné jídlo pro děti ohrožené alergiemi.

10. - 12. měsíc

HOVĚZÍ MASO S RAJČATOVOU OMÁČKOU

Suroviny: 80 g vařeného hovězího masa, 250 ml hovězího vývaru, 20 g bezmléčného rostlinného tuku (Perla apod.), 20 g hladké mouky (pšeničné), 2 rajčata (do 1 roku s nimi ale opatrně, pokud máte dítě s atopickým ekzémem), drobné těstoviny (bezvaječné)

Postup: Z rostlinného tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, omáčku rozmixujeme dohladka a podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.


Maminčin odborník MUDr. Martin Fuchs primář pediatrického oddělení FN Na Bulovce, Praha

„Mám 11měsíční dceru a rodiče mi radí, abych jí dávala polotučné kravské mléko. Vy však doporučujete plnotučné. Dceři občas dávám také tavené sýry, mohu jí tím nějak ublížit?“

Romana Rehušová

Strava by měla být vyvážená tak, aby dítě nejen přiměřeně prospívalo, ale také aby se proporcionálně vyvíjely orgány včetně nervové soustavy. K tomu je potřeba optimální poměr živin: bílkovin, cukrů, ale i tuků. Používání metod jako u dospělých (redukční dieta) je proto holý nesmysl. Ani při kojení matka nanabízí dítěti polotučné mléko či odtučněné.

Mléko je nezbytným zdrojem i jiných komponent než uvedených živin. Jde především o vápník, vlákninu, kovy, mikronutrienty (vitaminy, antioxidanty, minerály), proto by dítě mělo konzumovat aspoň 500 ml mléka denně. Tento půllitr mléka může být nahrazen adekvátním množstvím mléčných výrobků (250 ml jogurtu, minimálně 100 gramů sýrů, zprvu tvrdých, později mohou být i měkké nebo tvaroh).

Od 1 roku se připouští i mléko kravské krabicové (zásadně ale plnotučné!), nicméně složení živin neupraveného kravského mléka není optimální, chybí železo a jiné cenné kovy a minerály, nemluvě o hygienickém riziku. A některé potraviny by měly být malému dítěti zapovězeny - například uzeniny, nekvalitní živočišné tuky (sádlo), smažené výrobky, cukrovinky, konzervované potraviny a také tavené sýry. Ty nejsou výživově pro rostoucí organismus kvalitní a aby se „nerozpadaly“ a byly potřebně mazlavé, tak jsou pochopitelně plné „éček“.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Pitný režim, Polotučné mléko, Redukční dieta, Režim