Maminka.czAutosedačky

Autosedačka pro starší dítě. Rozhoduje vedení bederního pásu

redakce 7.  4.  2020
Je sedačka kategorie II–III zbytečná? Stačí podsedák? Nebo je to celé jen humbuk? Když dítě dosáhne určitého věku (obvykle čtyři roky a více), je čas na sedačku v kategorii 15–36 kg nebo 100–150 cm (podle nové normy i-Size).

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vozíme tak jen dítě ze školy. Pro děti je to pohodlnější. Máme to jen ve druhém autě na kratší cesty. Více velkých sedaček se nám tam prostě nevejde.

Všemi těmito důvody – a jistě i mnoha dalšími – lidé vysvětlují, proč používají jen podsedáky a ne velké autosedačky. Jak to však je s jejich bezpečností?

Za moc nestojí, protože v podstatě nikdy nemůžou zajistit správné vedení bederního pásu. 

Sedačka ze skupiny II–III má plnit základní úkol – musí správně nasměrovat poutací prvky – pásy v autě. Takže je vybavena několika vodítky – třemi nebo čtyřmi. Zatímco záležitost s ramenním pásem je obvykle jednoduchá, protože stačí, abyste správně nastavili opěrku hlavy, u bederního pásu je několik „detailů“, kterým bychom měli věnovat pozornost. Ne každý to dělá.

Domeček v kufříku zvládnete i vy. Zapojte děti, bude je to bavit

Jak funguje bederní pás? Pokud jde o náraz, setrvačná síla vrhá tělo proti pásu. To je v pořádku, pokud jsou pásy používány správně. Obecně je jejich úkolem přenést obrovské síly působící při nehodě na ty nejpevnější části těla – v tomto případě na pánev.

„Správné umístění bezpečnostního pásu je klíčové pro zajištění bezpečnosti starších dětí v dopravě. Správně umístěný bederní pás spočívá nízko na pánvi dítěte. (...) Řádně vedený pás přenáší síly působící při nehodě na tvrdé, trvanlivé kostní struktury,“ uvedli ve své práci lékaři z dětské nemocnice ve Philadelphii, kteří se podíleli na výzkumu University of Pennsylvania. 

Bohužel se stává, že břišní pásy jsou vedeny nesprávně, příliš vysoko – po břiše nebo tak vysoko na pánvi, že mohou během nehody sklouznout směrem nahoru. Co tedy s tím?

Bezpečnostní pásy jsou vytvořeny pro dospělé, nikoli pro dítě. Děti, které nejsou řádně zajištěny pásem, mohou utrpět řadu poranění břicha a poranění míchy, obecně označovaná jako „syndrom car belt“.

Na tohle si dejte největší pozor


Při nárazu je dítě vrženo vpřed obrovskou silou. Na jedné straně se poměrně mohutná a těžká zádová část s tvrdou páteří pohybuje dopředu, na druhé straně se utahuje upínací pás přes měkkou břišní krajinu.

Mezi těmito dvěma věcmi jsou v bříšku ukryté jemné orgány. Děti nemají brnění, takže je třeba jít jinou cestou. Každá dobrá autosedačka má návod k použití. V něm najdete přesný popis toho, jak má být veden bezpečnostní pás.

Někteří výrobci řeší tuto otázku pomocí područek, které jsou tvarovány tak, aby bederní pás byl co nejníže. Na trhu jsou ale i sedačky, které područky nemají a pás drží ve správné poloze vodící třmen umístěný mezi nohama dítěte.

Klepněte pro větší obrázek

Podívejte se na obrázek – každá sedačka má jiné způsoby vedení bederního pásu.

Znamená to ale, že při dodržení pokynů bude každá sedačka držet pás v optimální poloze vůči dětskému bříšku? Samozřejmě tomu tak není. Protože každé dítě má jinou stavbu těla, je potřeba sedačku vyzkoušet a společně s odborníkem zhodnotit to, zda sedačka vyhovuje právě vašemu potomkovi.

Poloha v sedačce, výška a tvar podhlavníku, výška sedací části a hlavně výše zmíněné vedení pásů.

Takže, tohle je nejdůležitější: POLOHA BEDERNÍHO PÁSU JE KLÍČOVÝM PARAMETREM u autosedačky 1536 kg a její správný výběr zaručí, že pás bude tam, kde má být – nízko v oblasti pánve.

Mimochodem, toto je i velmi dobrý důvod pro muže, proč neřídit v saku – bederní pás po něm velmi snadno sklouzne nahoru. 

Článek vznikl ve spolupráci s Centrem autosedaček

Na co nezapomenout při výběru dětské autosedačky?
Kočárek do letadla? Žádný problém, ale vybírejte takový, který je skladný
Témata: Školák, Dovolená s dětmi, Cestování, Maminka cestuje, Nebezpečné výrobky, auto, Bezpečnost dítěte, Autosedačky, podsedák, Sedačka, Bříško, Penn, Pánev, Philadelphia, Krátká cesta, Brnění, Utah, Třmen, Star, Pás, Děti, Bezpečnostní pás, Autosedačka, Poloha, Autosedačky na Heureka.cz