Maminka.czDěti

Starat se o dítě je mnohem těžší než vrcholově sportovat, tvrdí studie!

Simona Procházková 15.  7.  2020
Mámy a tátové to zkrátka nemají lehké, taková je realita. Často si ale za své problémy, úzkosti, špatnou náladu a pocity nedoceněnosti můžeme sami. Pochybujete o sobě? Ptáte se, zda neděláte velké chyby? Zde jsou důvody, kvůli kterým se podle vědců nejčastěji cítíme jako špatní rodiče!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Radost, nekonečné štěstí a nádherné vzrušení? Jistě, to vše obvykle cítí novopečení rodiče. Skutečnost je ale taková, že tyto povznášející pocity dost často doplňují (či spíše zastupují) také méně pozitivní emoce – smutek, úzkost, nejistota, sebelítost, zlost, totální vyčerpanost nebo dokonce až depresivní stavy.

Emocionální bouře, výkyvy nálad, věčné pochybnosti o všem, co děláte a zda je to tak správně, nejsou vždy způsobeny jen únavou ani je nemůžeme věčně svádět na kolísání hormonů, jak se někdy tvrdí.

RETRO: U Mácháče, v Tatrách nebo u Balatonu – to byly dovolené za socialismu!

To všechno dělá z rodičovství skutečně náročnou disciplínu. Proč se tedy čas od času (případně pravidelně) cítíte jako naprosto mizerný rodič? Příčin může být celá řada.

Toužíte být dokonalí!

Ve všem a za každých okolností, což je ta největší chyba, které se můžete dopustit! Pamatujte si, že dokonalý rodič neexistuje! Belgičtí vědci dospěli v rámci dlouhodobého výzkumu k zajímavému závěru – čím vzdělanější rodič, tím u něj hrozí vyšší riziko syndromu vyhoření, čím ambicioznější rodič, tím častěji trpí pocity nedostatečnosti, méněcennosti a nízkým sebevědomím. Proč to tak je?

Jejich touha po tom být nejúspěšnější a nejlepší ve všem, co zrovna dělají, způsobuje, že se cítí pod permanentním obrovským tlakem. Pravdou je, že nároky, které si kladete sami na sebe, mohou být zcela nereálné, a pokud to včas nepochopíte, máte velkou šanci, že si přivodíte psychické potíže (v některých případech až duševní chorobu). Nemusíte být dokonalým rodičem, stačí být „obyčejným“ láskyplným rodičem, právě takového vaše dítě potřebuje!

Máte nereálná očekávání kvůli sociálním sítím?

Instagram, Twitter a Facebook mohou být hodně stresovým prostředím! Díky nim totiž snadno získáte pocit, že mít potomka je jen a jen skvělé a vše je neustále zalité sluncem.

Vyskakují na vás dojemné, něžné a kýčovité obrázky šťastných rodinek, vysmátých a dokonale nalíčených maminek s načančanými miminky v náručí, případně v prudce elegantním kočárku, prohlížíte si fotky kamarádek, které i v šestinedělí vypadají, jako když se zrovna chystají na ples, případně mezi kojením, přebalováním a koupáním kojence zvládnou upéct třípatrový dort babičce k narozeninám nebo uháčkovat děťátku celou zimní garderobu…

Milé dámy, poznáváte se? Tahle sexy plus size modelka vystihuje občas životy nás všech

Zatímco vy, nevyspalá, unavená, s týden neumytými vlasy, jste ráda, když zvládnete pustit pračku a vypít si hrnek čaje (nejspíše studeného). Psychologové se shodují, že sociální média jsou v posledních letech stále častější příčinou vzniku depresí, úzkostí a poruch spánku. A to nepotřebujete! Uvědomte si, že spousta z toho, co vidíte „online“, je hodně upravená realita, která navíc zobrazuje vždy jen pár nepatrných okamžiků v životě člověka!

Jak se s dětmi nezbláznit? Vytvořte si pevné body v běžném dni

„Jedete“ plnou parou a bez přestávky

Prvních pár měsíců života vašeho potomka je velmi monotónních a vyčerpávajících. Občas vám může připadat, že je to jako pokusit se uběhnout maraton i přesto, že na takový výkon zdaleka nemáte patřičnou kondici. Nemáte nárok na „dovolenou“, neexistuje dát si den volna, se svými povinnostmi, týkajícími se bezbranného a na vás zcela závislého tvorečka, nemůžete jednoduše jen tak přestat.

Podle již zmíněné studie belgických vědců vyšlo najevo, že matky si své děti začínají naplno užívat až zhruba v šesti měsících jejich věku. Tak dlouho jim totiž trvá, než se dokážou vyrovnat se zásadní životní změnou, přijmout svou roli rodiče a zcela novou zodpovědnost a adaptovat se na aktuální situaci se vším, co s sebou přináší. Odborníci v rámci studie rovněž zjistili, že čím více sil, úsilí a energie investujete do rodičovství, tím více jste ohroženi, že se u vás rozvinou stavy úzkosti nebo deprese. Nesnažte se proto obětovat, udržujte a hýčkejte si i své další (dosavadní) role, nejen tu rodičovskou! Využijte občas chůvu nebo hlídací babičku, dopřejte si sem tam den jen pro sebe, naučte děti od nejútlejšího věku uklízet po sobě hračky, zkrátka nebuďte jejich otrokem!

Trpíte pocitem, že ztrácíte sami sebe

Štve vás spousta věcí, je to prostě tak! Není snadné srovnat se s tím, že již nepatříte jen sama sobě, nejste pánem vlastního času a veškerá síla a energie směřují jen a jen k uspokojení potřeb vašeho dítěte. Tyto pocity (případně až skryté výčitky kvůli frustraci, kterou cítíte), mohou velmi snadno vést k psychické nepohodě. Neztrácejte hlavu, potomek poroste jako z vody, vytvoříte si společný režim a doby, kdy jste se mohla v klidu osprchovat, zacvičit si nebo přečíst knížku, se zase vrátí!

Rodičovská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět
Pálení žáhy trápí většinu těhotných. Proč? A jaké jídlo raději vynechat?
Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodičovství, Instagram, Rodina a vy, Rodiče, Deprese, Studie, Duševní choroba, Největší chyba, Hlídač, Dokonalý rodič, Nova, Depresivní stav, Vzrušení, První pár, Šťastná rodinka, Vědec, Sociální sítí, Maraton, Nejútlejší věk, Emocionální bouře, Hlídací babička, TV Nova, Stresové prostředí