Maminka.czRodina

Staré časy se vrací

Klára Kotábová 20.  8.  2010
Staré časy se vrací
Češi jsou národem chatařů a chalupářů. Jako maminka dozajista tuto vymoženost oceníte více než kdykoli předtím, protože vaše děti si přece čerstvý vzduch a trochu romantiky zaslouží, že...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obzvlášť takzvané Husákovy děti jsou ve vztahu k chalupám poměrně benevolentní. I když se naši zahraniční přátelé dívají na tuto výraznou českou zálibu poněkud s nedůvěrou, my si ji vzít nedáme.

Na jaře se vyráží k babičkám, tetám či rodičům, zima se tráví ve městě. Pokud tedy není chalupa postavena v lokalitě pod horami, které slibují pořádnou lyžovačku.

Lákavá minulost

Pamatujete se ještě na léta strávená u babičky, kdy jste ujídali čerstvé buchty vytažené přímo z pece, s dědou chodili na borůvky velké jako tenisák a z lesa nosili houby velikosti slunečníku?

Vidíte, v dospělosti jste tento model trávení volného času nejspíš opustili a s partnerem se vydali hledat dobrodružství do exotičtějších destinací, než nabízí naše domovina.

Jenže statistikové nyní upozorňují na to, že právě současní třicátníci jsou nejčastějšími kupci nemovitostí splňujících všechny atributy dokonalé chalupy.
Venkovská sídla zkrátka mají něco do sebe a my je máme tak hluboko pod kůží, že chceme stejné zážitky dopřát i našim dětem.

Pokud se ke koupi rozhodujete právě teď, máte štěstí, ceny nemovitostí jdou prudce dolů. Realitní makléři sice přiznávají v jarních a letních měsících zvýšený zájem o prohlídku nemovitostí, v jednom ale mají jasno.

Ceny současných chalup jsou nadsazené až o jednu třetinu ceny a ten, kdo platí tzv. hotově, má ještě další výhodu. Nezřídka se dá cena nemovitosti usmlouvat dokonce až o polovinu. Což už se vyplatí. Zvlášť když počítáte s nezbytnou rekonstrukcí tak, aby chaloupka odpovídala přesně vašim požadavkům.

Rodinné sídlo

Věřte tomu, že vaše děti budou víkendové výpravy do přírody milovat. Přesuny z místa na místo už možná tolik ne, ale i ty se dají zpříjemnit. Vy se hlavně připravte na to, že vaši potomci najednou nebudou vypadat jako z přehlídkového mola, protože vyhloubení bahnitého potoka si žádá své.

Na druhou stranu budete vědět, že to, co jim ulpívá na nose, ve vlasech i oblečení, je „čistá špína“, která jim škodit nemůže. A chvíle, jež společně na venkově zažijete, jsou k nezaplacení. Psychologové dodávají, že podobně trávený čas může rodinným vztahům výrazně prospět, tedy pokud k tomuto nepřistupuje ani jeden ze členů rodiny s nechutí.

Vydejte se proto už teď na realitní servery a předplaťte svým dětem ty nejdokonalejší prázdniny, jaké jen lze za peníze pořídit. Takové, na které budou s láskou a nostalgií vzpomínat i v dospělosti. Podobně jako vy na ty svoje u prarodičů.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Star, Čas, Husák