Maminka.czPředškolák

Šťastné dítě, bordel v bytě…

Klára Kotábová 22.  12.  2011
Šťastné dítě, bordel v bytě…
Možná je to naopak, ale platí to v každém případě. Vaše zlatíčko může být spokojené jedině v případě, že se budete věnovat jemu a ne domácnosti, že si budete hrát a společně zapomenete na svět kolem vás. Navíc, našim nejmenším je přece úplně jedno, kdy jste naposledy vysávala prach, hlavně že se s nimi smějete. Jak to máte doma vy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznám se, že donedávna jsem permanentně uklízela, protože jsem měla pocit, že se jinak o hračky doma zabijeme. Od té doby, co jsem rezignovala na kostičky lega zaražené v koleni, Viktorčiny pískací hračky v manželské posteli mě také nevyděsí, a dokonce se neleknu ani barbínčiny nohy v kuchyňském dřezu, jsem šťastnější. A děti viditelně také.

A co ještě jim obecně schází ke štěstí?
Začněte od kojeneckého věku plnit jednotlivé body a za chvíli budete moci prohlásit, že vůbec nic. Tady máte malý, ale ověřený tahák, co potřebuje k životu šťastné dítko.

1. Nechte svého kojence, aby projevoval svoje emoce přesně tak, jak momentálně potřebuje. Má vztek, že nedosáhne na hračku? Nechte ho vztekat se. Nechce papat oběd a hlavu si samým odmítáním chce ukroutit? Nedávejte mu jídlo, ale až přijde čas svačiny, nabídněte mu další dobrotu. Nevnucujte se v mezidobích úplatky, které vašemu dítku jen ukážou, že si může dělat, co chce a kdy chce. Pláče vaše zlatíčko, protože se uhodilo při svých výzkumných cestách? Jistě, utěšujte ho, ale nikoli hystericky.

ČTĚTE TAKÉ: FOTOSOUTĚŽ O ORIGINÁLNÍ STOLNÍ HRU KIUMBOVÉ

Ukažte mu, že i bolest k životu patří, že se drobné nehody občas stávají a že není zapotřebí dělat kvůli nim přehnané divadlo nebo opičky. Každou situaci, kterou se svým potomkem prožíváte, dopodrobna popisujte, vysvětlujte mu, předvádějte. Kromě toho se nestyďte i před malým dítětem plakat, smát se a ukázat mu, že také vy emoce prožíváte. Už od kojeneckého věku se totiž naši nejmenší učí - od vás!

2.Zabavte se společně!
I v kojeneckém věku se vám váš potomek může stát parťákem při nejrůznějších lumpárnách. Pokud ho posadíte do lehátka a budete se věnovat dospěláckým činnostem, vaše zlatíčko se brzo začne nudit a bude mrzuté. Zapojíte-li ho naopak do činnosti a budete-li se společně mazlit na koberci, hrát si s hračkami, hrazdičkou a trénovat pohyb, bude nadmíru spokojené. Podporujte své ratolesti už od nejmenšího věku v objevitelských aktivitách, snažte se pro ně vymyslet smysluplnou zábavu tak, aby byly spokojené. Kojenec opravdu nechce jen klid a polehávání. Potřebuje motivovat a uvědomovat si, jaké jsou jeho schopnosti a jak je rozšiřovat.
To vše může, ale jen s vaší pomocí.

3. Optimismus v žilách. Tak ten by měl kolovat nejen vám, ale také malým dětem. Od vás se miminko kromě jiného začne rovněž učit, jestli se na sklenici vody díváte jako na z polovice plnou, nebo naopak téměř prázdnou. Vědci v USA dokonce objevili, že šestiměsíční děti dokážou napodobit nejčastější mimiku svých rodičů. Chcete, aby se vaše zlatíčko smálo, nebo mělo stále pokleslé koutky? Pokud volíte první variantu, máte jedinečnou příležitost - jít mu příkladem už odmalička. Že dnes venku prší? V kočárku pod pláštěnkou je se meze nekladou.

4.Dopřejte si dostatek přece taková legrace… Fantazii prostoru. Potřebujete ho vy i váš malý poklad. Stejně jako mu musíte poskytnout zábavu a vzdělání v jakémkoli věku, měla byste dbát i na to, aby si občas jen tak „byl“. Existoval, polehával, dělal přesně to, co se jemu chce. Jestliže budete mít rozplánovanou každou minutu dne a v ní i program pro vaše dítě, velmi snadno ho zahltíte a unavíte tak, že bude celý den mrzuté. Nechte ho žít a prohlížet si svět po svém a vlastním tempem. Vy buďte nablízku a v případě, že ho vlastní tempo přestane bavit, vraťte se k výše uvedeným tipům. Vaše zlatíčko aktivity vycházející z vaší hlavy ocení. Jenom musí mít občas prostor pro to, volně se nadýchnout.

5.Pro vašeho potomka je základem dostatek spánku, zdravé jídlo a vhodný pohyb. Dbejte (a to vaše dítě opravdu nemůže), aby měl výše uvedené v rovnováze. Jakmile mu bude jedna ze stěžejních potřeb scházet, bude mrzutý a vy se budete možná marně pídit po tom, co se vlastně děje. Vzpomeňte si, jak jste sama unavená, když nemáte dostatek spánku, jak vás nic nebaví, když nestihnete oběd, a jak vás bolí celé tělo, když se nedostanete na pravidelnou procházku. Vnímejte proto pečlivě potřeby svého dítka. Myslíte si, že kojence baví život správnou odpověď i tip, co dělat!

6.Každý den si se svým zlatíčkem povídejte o tom, v postýlce, bez podnětů a zábavy? Odpovězte si sama. A máte co se během společně strávených chvil odehrálo pěkného. Uvidíte, že nejprve bude reagovat na pozitivní zvuk vašeho hlasu, později i na obsah sdělení. Svou ratolest tak naučíte pojmenovat a užít si úspěchy a radosti, které vás během dne potkaly. Výrazové schopnosti se jí budou hodit v době předškolní a později.

ČTĚTE TAKÉ: Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Šťastné dítě, Byte, Byt, Polehávání, Lumpárna