Maminka.czZákladní škola

Stávka učitelů: Bude ve středu vyučování, nebo zůstanou děti doma?

Markéta Novák Matějková 5.  11.  2019
Zítra, ve středu 6. listopadu, proběhne jednodenní stávka učitelů. K té se připojí polovina škol. Ne všechny z nich ale zůstanou zavřené, některé se k protestu připojí pouze omezením výuky, jiné symbolicky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Zaměstnanci školy zásadně nesouhlasí se způsobem vedení českého státního školství, kterému chybí jasná koncepční nastavení," uvádí například na stránkách Základní školy Jiráskovy sady v Příbrami, jejímž žákem je i můj syn.

Také dcera kolegyně Gabriely, která navštěvuje ZŠ v pražských Nuslích, se bude zítra učit. "Konstatujeme, že dohodnuté navýšení platů pedagogických pracovníků od 1. 1. 2020 o 10 % je nedostatečné vzhledem k náročnosti vysokoškolsky vzdělaných učitelů a vzhledem k průměrné mzdě v profesích podobně náročných na práci a vzdělání. Za dostatečné považujeme navýšení platů o 15 %," uvádí na svém webu.

Do školy pošle ve středu syna i editorka Radka, která rozhodnutí učitelů podporuje a s případným uzavřením školy by neměla jako rodič problém. "Vážení rodiče, nechceme si vás ani vaše děti brát jako rukojmí, zároveň však chceme vyjádřit názor podstatné části pedagogického sboru naší školy. Zítra tedy školu nezavíráme a o vaše děti budeme pečovat v běžném časovém rozsahu," uvádějí zástupci školy ZŠ Řevnice na webu a dodávají, že jsou pobouřeni jednáním vlády, která slibuje a poté své sliby neplní. Také poukazují na fakt, že učitelské platy zůstávají téměř třetinu pod průměrem vysokoškolsky vzdělané populace.

Proč učitelé stávkují?

Pedagogům vadí, že se na příští rok počítá s navýšením o 8 % do tarifů a 2 % na odměny. Učitelé požadují růst tarifů o 10 %. Odboráři poukazují na to, že chtějí jen to, co jim vláda slíbila. Premiér Andrej Babiš tvrdí, že učitelé nikdy neměli tolik peněz jako za jeho vlády. Ministr školství Robert Plaga také s požadavky odborářů nesouhlasí.

"Chceme co nejméně naštvat rodiče, ale jde nám o kvalitní vzdělávání i v budoucnu," uvedl v pondělním rozhovoru pro Blesk.cz předseda školských odborů František Dobšík ke školské stávce.

VIDEO: Hádka o platy a zavřené školy? Dobšík popsal stávku učitelů

Kolik škol bude stávkovat

Podle dostupných informací odborů se ke středeční stávce připojí na 6000 mateřských, základních a středních škol, které zřizují obce nebo kraje, což je více než polovina školských zařízení v České republice.

To, že se škola ke stávce připojí, ještě neznamená, že školáci zůstanou doma. Stávka je dobrovolná, a připojit se k ní tak může jen část učitelského sboru. Někde dojde pouze k omezení výuky, jinde učitelé naplánují dětem náhradní program. Některé školy zase zvolí pouze symbolickou formu protestu.

Do školství se mladí moc nehrnou

"Ve školství se stále hůře daří obsadit volná místa. I přes loňské zvýšení platů zůstávají učitelské platy více než 15 % pod průměrným platem v ČR. Nedostatek kvalitních pedagogů je dlouhodobým evergreenem, příčiny jsou také zřejmé – nízké finanční ohodnocení, klesající společenská prestiž povolání, odměňovací systém, který neumožňuje výrazně lépe ohodnotit kvalitní pedagogy. Nemůžeme se proto příliš divit, že zájem o studium pedagogických oborů klesá. Navíc jen malá část absolventů pedagogických fakult hledá uplatnění v oboru. Z veřejně přístupných údajů UK a ČSÚ vyplývá, že do škol nastupuje necelá polovina absolventů pedagogických fakult a více než čtvrtina z nich do pěti let ze školství odchází. Uplatnění hledají především v administrativě a v obchodu," uvádí na svém webu Profesia.cz.

V souvislosti se stávkou se samozřejmě objevily hlasy, které s požadavky učitelů nesouhlasí. Ovšem ruku na srdce – který z rodičů by si nepřál, aby jeho dítě učil motivovaný a kvalitní pedagog? Já rozhodně ano. Své děti chci svěřit těm nejlepším a tomu by mělo odpovídat i jejich ohodnocení.

Témata: Školák, Školství, Základní škola, učitel, Andrej, Stávka, Uzavření, Polovina škol, Uzavření školy, Pedagog, Česká republika, Kvalitní pedagog, Výuka, Vyučování, Stav, Dom, Kolegyně, Plat, Omezení, Uzavření škol, Český statistický úřad, Robert Plaga, Babiš, Pražský, Andrej Babiš