Maminka.czVýživa a stravování

Štědrovečerní hodování si mohou užít i batolata. Co jim připravit?

Hana Bělohlávková 22.  12.  2024
Ať už ke štědrovečerní tabuli zasednete s osmiměsíčním miminkem nebo dvouletým batoletem, budete muset menu malým jedlíkům přizpůsobit. Spolu s odbornicí poradíme, jak jej připravit, když se nechcete klasiky úplně vzdát.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejjednodušší by bylo drobečkům naservírovat některou z jejich běžných večeří a sobě připravit sváteční dobroty, na které se těšíme celý rok. Jenže zvídavá mrňata, sotva dohlédnou na stůl, se obvykle urputně dožadují ochutnávky toho, co jíme my.

A tak jestli si nechcete sváteční večer zkazit nekonečnou argumentací, proč se o svůj talíř nerozdělíte, a následným pláčem nechápajícího mrňouse, zkuste dočasně zkrotit své chutě nebo jeho menu, na pohled stejné, mírně, ale zdravěji upravit.

Zásady stravování platí také o Vánocích

U malých miminek se zřejmě ani  „výjimečných“ odchylek od doporučeného stravování žádná z nás nedopouští, ale jakmile dítko ochutná v rámci nemléčných příkrmů více druhů potravin, je čím dál těžší udržet ono „výjimečně“ v rozumných mezích. A o Vánocích je to dvojnásob složité.

Přesto důležité. I ojedinělé vybočení z nastaveného a ověřeného stravovacího režimu totiž může dítěti zkomplikovat trávení a zbytečně narušit pohodu – jeho i vaši. Proto je dobré držet se i teď několika celkem jednoduchých zásad:

Máte-li doma kojence od 6 do 12 měsíců, pak začněte s malými porcemi, dítě do jídla nenuťte. Příkrmy nepřisolujte ani nedoslazujte. Nedávejte dětem žádné uzeniny (ani ty, které výrobci označují jako dětské), jsou příliš tučné a slané.

Nedávejte dětem do 1 roku věku tvaroh, protože má víc bílkovin, než je pro takto malé dítě vhodné. Zařazujte do jeho jídelníčku i červené maso – je to výborný zdroj důležitého železa a dalších podstatných živin. Přidávejte do pokrmů kvalitní rostlinné oleje (řepkový či olivový) a každopádně se snažte od prvních příkrmů vést děti k základům stolování – při jídle je posaďte do polohovacího lehátka či jídelní židličky a neběhejte se lžičkou za nimi.

U výživy batolete dbejte na to, aby jeho jídelníček byl co nejpestřejší, zkoušejte různé úpravy, aby byla konzistence odlišná (např. jednou mrkev podávejte ve formě pyré, podruhé ji nastrouhejte najemno, jindy na nudličky atp.).

Trvejte na tom, aby dítě jedlo u stolu, byť se do jídla pustí rukama. Nepřislazujte nápoje a myslete na to, že když bude dítě pít slazené nápoje, bude pravděpodobně méně jíst „normální jídlo“. To totiž bývá hlavním důvodem, proč je dítě vybíravé. Neutěšujte mrně hned jídlem – běžným „uklidňovačem“ bývá něco k jídlu do ručičky, přitom hlad bývá příčinou pláče nebo mrzutosti málokdy. K dochucení používejte bylinky a jednodruhové koření, solte minimálně.

Při tepelné úpravě upřednostňujte vaření v páře nebo ve vodě, dušení, pečení. Nedávejte dítěti pokrmy typu fast food, bývají přesolené a příliš tučné, navíc smažené. Ořechy i semínka určitě zařazujte (nemá-li na ně dítě alergii), ale umelte je a přidejte např. do kaše nebo mléčného výrobku, aby je batole nevdechlo.

Ani staršímu batoleti nedávejte colové nebo jiné slazené a sycené nápoje. Jestli odmítá obyčejnou vodu, pak je kompromisem kromě vodou ředěného 100% džusu vychladlý ovocný čaj nebo domácí limonáda ze zmražených a propasírovaných malin.

10 nejznámějších vánočních tradic. Oprašte letos zvyky našich předků

Štědrovečerní menu pro miminka

Pro miminka od 6 měsíců:

Vánoční menu pro půlroční zlatíčka nebude příliš pestré, ale určitě můžete dětem nabídnout rybí polévku a jako druhý chod např. kaši rozmixovanou s rybou a k tomu jablečný kompot, resp. spíše jablečné pyré. Aby byl jídelníček zajímavější, můžete namísto klasických brambor použít batáty. Pokud kapra vůbec nejíte, zvolte třeba tmavou tresku, makrelu nebo sledě.

Pro batolata od 18 měsíců:

Pro trochu větší děti již můžete přichystat téměř klasické vánoční pokrmy, jen s malou úpravou. Rybu je lepší nesmažit, ale upravit v troubě nebo opéct na másle nebo na oleji, popř. podusit.

Tato změna může nakonec prospět i vám, jestli jste ochotni z klasického vánočního menu trošku slevit. "Bramborový salát může být klasický – z brambor, kořenové zeleniny, cibule, kyselé okurky, majonézy a natvrdo uvařeného vejce. Majonéze se úplně vyhýbat nemusíte, není na ní v podstatě nic špatného, ovšem problematický může být vyšší podíl tuku, který by mohl dětem vadit, proto dejte jen trochu majonézy „pro chuť“ a zbytek salátu spojte jogurtem.

Dávat dětem jídlo za odměnu je cesta do pekel. Proč je neuplácet?

S vejci a solí však šetřete, uzeninu a hořčici určitě vynechte,“ doporučuje Karolína Hlavatá. Pokud se vy bez těchto přísad neobejdete, nenápadně je do své porce vpašujte.

Batolata také ještě nejspíš uvítají jemnější, miminkovskou variantu rybí polévky, ale můžete jim ji zpestřit opečenými houstičkami.  Nejlépe je připravíte v troubě na pečicím papíře lehce potřeném olivovým nebo řepkovým olejem. Aby se houstičky nepřipálily, pečte je při mírnějších teplotách nepřesahujících 180 °C.

Podle Karolíny Hlavaté je pro tento věk ideální cukroví z  lineckého těsta, dále perníčky, sušenky z ovesných vloček, cukroví s menším množstvím mletých ořechů, ale chybět nemusí ani tradiční vánočka.

Nejvhodnější je cukroví bez náplní, k ozdobení (stačí „cákance“) je vhodné použít kvalitní čokoládu, ke slepení pak domácí džem nebo kupovaný džem s vyšším podílem ovoce. Jako zdravá varianta se nabízí různé nepečené cukroví z mletých ořechů, sušeného ovoce a tuku jako pojidla.

Jako dezert můžeme dětem připravit i malé špízy z ovoce, hezky vypadají kuličky hroznového vína na kratších špejlích.

Čokoláda pro děti

Chcete-li potěšit dítko čokoládou, vybírejte opravdu čokoládu a nedejte se zlákat jen líbivým obalem. Za čokoládu se považují výrobky, které obsahují minimálně 35 % kakaové sušiny v případě hořké čokolády, u mléčné čokolády to je minimálně 25 % kakaové sušiny.

Oproti tomu náhražky čokolády nesou ve svém názvu označení kakaová pochoutka nebo mléčná pochoutka, kakaová poleva, nečokoládová cukrovinka. S čokoládou to ale nepřehánějte, stačí malý kousek!

Vývar z ryby pro miminka

Klepněte pro větší obrázek

Vývar z ryby (na vývar použijte nejen kapří hlavu, vnitřnosti, ale i minimálně 2 kusy s rybím masem, 1 větší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, lžíci másla, lžičku hladké mouky, zelenou petrželku

Zeleninu očistíme, najemno nastrouháme a orestujeme na másle. Zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vývarem. Polévku povaříme, pak přidáme pečlivě obrané rybí maso (můžeme přidat i vnitřnosti a jikry, ale ne každému taková polévka chutná, čisté rybí maso a pořádný rybí vývar jsou sázkou na jistotu, že polévka bude chutnat všem) a ještě chvíli povaříme. Přidáme najemno nasekanou hladkolistou petrželku.

Tip: Pro mrňousky ještě polévku promixujeme.

Ovocné sušenky pro batolata

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny: 1 a ½ hrnku ovesných vloček (pro menší děti ovesné vločky namleté), 2 zralé rozmačkané banány, 1/3 hrnku nadrobno nakrájených sušených švestek, ½ lžičky skořice, lžíce cukru s vanilkou, 2 lžičky prášku do pečiva, na špičku nože soli, 1/3 hrnku oleje

Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady, pokud by směs byla příliš řídká, přidejte 2 lžíce vloček namletých na mouku. Na plech dejte pečicí papír a lžičkou tvarujte hrudky. Pečte v předehřáté troubě na 165 °C.

Tip: Poněkud řidší, ale chuťově moc dobré jsou ovesné placičky, do kterých namísto jednoho banánu rozmačkejte oloupanou středně velkou hrušku. Sušené švestky pak nahraďte sušenými brusinkami.

VIDEO: Proč je potřeba obilninové kaše doplňovat bílkovinami?

Exmanžel mi kazí životosprávu dcery. Mstí se mi za rozvod
 "Nejlepší je zdravé domácí pečení, díky kterému rodina ušetří," říká Kamila Metzová
Témata: Výživa a stravování, Batole, Miminko, Vánoce, Miminko, jídlo, Cukroví, menu, prababičky, Vánoce 2018, Hroznové víno, Vývar, Slepení, Velké dítě, Pochoutka, Kořenová zelenina, Zdravá varianta, Jablečný kompot, Stolování, Ozdobení, Jablečné pyré, Mléčný výrobek, Kapr, Malé množství, Kvalitní čokoláda