Maminka.czJen pro maminku

Štěstí je krásná věc. Pořiďte si ho také.

Kamila Stejskalová 6.  7.  2010
Máte pocit, že noviny, časopisy i internet vám radí, jak být dokonalou matkou, a vy v jejich světle zjišťujete, že absolutně nestíháte? Zapomeňte na chytré rady a buďte hlavně spokojená.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá žena se snaží splnit očekávání okolí. Vždycky se totiž kolem vás najde někdo, kdo dobře míněnou radou vzbudí pochyby o tom, jak vlastně stíháte, zvládáte, jak vychováváte svoje děti, jestli vaříte správně a „bio“, zda se po večerech dost vášnivě věnujete svému partnerovi… Stop!

Zeptal už se někdo vás, jestli se s náruživou péčí věnujete sama sobě, svému tělu a svým zálibám? Abyste neskončila jako uštvaný polotovar Bree Van De Kampové ze Zoufalých manželek, máme pro vás skvělé tipy, které vám usnadní život, zbaví vás výčitek svědomí a depresí, ale hlavně vás po letech zase naučí mít ráda samu sebe.

Ujasněte si, jestli chcete být především dokonalá žena, perfektní matka, neodolatelná milenka, nebo úspěšná byznysmenka. Pakliže se budete snažit skloubit vše dohromady, skončíte brzo v náručí doktora Chocholouška s pocitem, že nestíháte ani jedno. Chcete mít úspěch v práci? O. k., ale pak neplačte v noci do polštáře, že děti vídáte málo. Toužíte být perfektní matka, kterou bude obdivovat celý svět? Můžete, ale na dalších deset až patnáct let zapomeňte na svůj profesní život. Oba dva světy ve stoprocentní kvalitě mít nemůžete a vy to sama dobře víte…

Náš tip:Popovídejte si sama se sebou a uzavřete se svým svědomím dohodu: Teď se budete věnovat dětem a rodině, po které jste tolik toužila, časem, až ratolesti odrostou, zase svojí profesi.

Perfektní tělo jako zamlada! Kdo v časopisech vymýšlí ty nesmyslné titulky? Copak můžete mít po dvou porodech stejné tělo jako sedmnáctiletá slečna? Nemůžete, a ani sebedražší krém vám podobné křivky nezaručí. Navíc, proč byste chtěla mít v létě luxusní postavu a v zimě se tvářila, že je vám to jedno? Rozmyslete si , zda se chcete dřít jen proto, abyste byla u moře na čtrnáct dní sexy v plavkách. Komu by se chtělo…

Náš tip: Pokud se sebou chcete něco udělat, začněte hned, ale berte své rozhodnutí jako běh na dlouhou trať. Hubněte pomalu, ale jistě. Podaří-li se vám upravit si jídelníček k vaší plné spokojenosti, nevracejte se do vyjetých kolejí špatných stravovacích návyků. Naopak, zkuste k zdravějšímu životnímu stylu přemluvit i ostatní členy rodiny.

Když už se bavíme o postavě a vy máte osypky jen z vyslovení slova dieta, proč byste se nemohla na své tělo podívat jinak? Máte ho přece ráda za to, co dokázalo… Tak ho nechte takové, jaké je, jen ho trochu zpevněte.

Náš tip: Nesnažte se za každou cenu vsoukat své „nové“ tělo do plavek, které jste nosila za svobodna. Investujte do nových, které vašemu pozměněnému tělu sednou skoro jako druhá kůže. Budete se v nich cítit skvěle. Stejně tak si místo drastických redukčních diet můžete pořídit volnější, o číslo větší džíny. Nikdo se na vás nebude dívat jako na otylku. Není žádná věda perfektně zdůraznit přednosti a nenápadně zamaskovat problémové partie. Vsaďte na podpatky, opticky vás prodlouží a budete tak působit štíhlejším dojmem.

Prý se máte hýbat - vyrazit do fitka, pravidelně běhat po lese. Zkuste si ale na týden zapojit ke kočáru GPS nebo vypůjčit krokoměr, rázem zjistíte, že pohybu máte téměř nadbytek. Zvolte si proto takový sport, který vás bude bavit.
Zbytečně nepodléhejte trendům. Když vás baví víc výlet na kole než okukování upocených trikotů v místní posilovně, hurá do sedla. Nebojte se reakce rodiny a zorganizujte společný cyklistický výlet.

Náš tip: Co je moderní, nemusí vyhovovat každému. Než si zaplatíte pololetní permanentku na spinning, zvažte, jestli vám takový pohyb vyhovuje. Jste-li spíš samotářka, která nachodí kilometry v přírodě bez hudby a lidí kolem sebe, možná ve vás tělocvična se skupinou funících lidí bude vzbuzovat spíš odpor. Hromadné nadšení je sice skvělá věc, ale může vás přijít na nemalé peníze. Opravdu je máte?

Sex alespoň třikrát týdně? Raději než na kvantitu vsaďte na kvalitu. A svůj postoj se nebojte partnerovi vysvětlit: Chce sex častěji? Dobře, vy zase potřebujete mít pravidelně čas sama na sebe. Potřebujete, aby vám někdo pomohl s dětmi nebo aby se prádlo ze sušáku „přesouvalo“ do koše na žehlení. Dohoda je jistě možná.

Náš tip: Nebojte, vůbec nebude vypadat trapně, když si s partnerem stanovíte jeden večer v týdnu jako ten jen a jen váš. Ale pokud se tak dohodnete a budete s tím počítat, nenechte se zlákat vidinou třistašedesátého dílu seriálu, který nutně musíte vidět, ani vy neustupujte partnerovi, který by se rád díval na dokument o velrybách. P. S.: Nezapomínejte, že slovo předehra znamená i něco jiného než divadélko s mrkvičkou, které pravidelně hrajete svým ratolestem předtím, než jim naservírujete zeleninovou kaši.

Kdy jste naposledy měla čas jen sama na sebe? Podívejte se do zrcadla a snadno to zjistíte podle míry zarostlého obočí či odrostů vlasových kořínků. Jestli se chcete cítit dobře, měla byste se o své tělo dostatečně starat.

Pokud se celé dny věnujete péči o děti, měla byste mít nárok odběhnout si také ke kadeřníkovi, na masáž, prostě kamkoli, odkud se při odchodu budete cítit mladší, krásnější a odpočinutější.

Náš tip: Výměnou za pondělní florbal, kdy máte službu u dětí až do devíti večer, vyžadujte po partnerovi volné středy, které si naplníte podle svého.

Máte pocit, že po dvou letech mateřské dovolené se váš slovník nebezpečně přibližuje tomu dětskému? Že i na partnera mluvíte v citoslovcích? Bojíte se, že bude-li vaše domácí izolace trvat ještě nějakou dobu, při návratu do zaměstnání oslníte svého šéfa maximálně rozborem dětské stolice a problémy s rostoucími zoubky? Jestliže vnitřně cítíte, že ta mladá a nespoutaná kočka s mírně provokativními názory, za kterou se dodnes považujete, se kamsi vytratila, zkuste se v dennodenním kolotoči zastavit, zhluboka nadýchnout a chviličku počkat.

Náš tip:Začněte chodit do knihovny, na internetu místo chatování s kamarádkami o dětských prdících začněte sledovat zprávy. Občas se vydejte mezi dospělé lidi, které už netrápí batolata, ale spíš puberta potomků. Uvidíte, že jejich názory a pohled na život vás obohatí. Jakmile se začnete uzavírat do ulity matky a hlavy rodiny, bude vás tak vnímat také vaše okolí. Otevřete se a nebojte se přiznat své pocity…

Více se dočte v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Krásná věc, Byznysmen, Štěstí, Pór, Věc, TAK, Take, Skvělá věc, Domácí izolace, Perfektní matka, Krásná, Nové tělo

Video