Maminka.czMiminko

Stolice miminek: Jak by měla vypadat a co vše z ní poznáte?

Barbora Vajsejtlová 24.  6.  2020
Řídká, kašovitá, nazelenalá, sytě žlutá... v plenkách svého miminka můžete objevit nepřebernou škálu různých typů stolice. Víte, která je normální a při které už musíte zpozornět?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není to téma, které byste otevírala u nedělního oběda, přesto je pro všechny matky miminek mimořádně důležité. Nejspíš každá maminka zná důvěrně okamžiky, kdy dlouze hleděla na obsah plenky svého miminka a snažila se identifikovat, co to vlastně znamená. Jestli stolice vypadá tak, jak má, nebo by se raději měla vydat s dítětem k pediatrovi, který všechno zkontroluje. Tím spíš, že „miminkovská“ stolice je variabilní a lze se v jejím případě dočkat spousty překvapení. Co byste o pokladech v plenkách miminek měla vědět, na co si dát pozor a co je ještě normální?

První stolice – smolka. Co se z ní pozná?

První stolice, se kterou se u svého dítěte setkáte, bude mekonium neboli smolka. Jde vlastně o mazlavou černou (někdy může mít i nazelenalý nádech) hmotu, která vyplňuje střeva miminka těsně po narození. Je tvořena plodovou vodou, buňkami výstelky střev, hlenem, žlučí a prakticky nezapáchá. Protože miminkům v děloze matky nefunguje peristaltika, smolka se vylučuje až po narození. Novorozené miminko by ji mělo vyloučit do osmačtyřiceti hodin po porodu, což je vlastně zároveň důkaz průchodnosti střev.

Ačkoli to není příliš známá skutečnost, z analýzy smolky se dá určit spousta věcí, třeba to, jestli matka v průběhu těhotenství holdovala alkoholu. Například v roce 2016 testovali lékaři v Princess Royal Maternity Hospital v Glasgow smolku od stovek novorozenců, aby zjistili, zda a do jaké míry jejich matky popíjely v těhotenství alkohol (mimochodem se ukázalo, že čtyřicet procent žen si občas během těhotenství alkohol dalo a patnáct procent jej dokonce popíjelo ve větší míře).

Moje dítě odmítá ve dvou letech kakat jinam než do plenky

Míchaná vajíčka nebo hořčice

Spolu s tím, jak dítě začíná přijímat mateřské mléko, mění se i složení jeho stolice. Její konzistence se stane kašovitější a barva se změní na žlutou. Často se zmiňuje podobnost této stolice s velmi řídkými míchanými vajíčky, případně hořčicí. O této stolici už se nedá tvrdit, že by nezapáchala, ale její odér ještě nemá nic společného s „klasickým“ zápachem stolice starších dětí nebo dospělých. Je cítit spíš nakysle.

Pokud nekojíte a vaše miminko dostává umělé mléko, bude mít i jeho stolice jinou podobu. Obsah plenek bude tmavě žlutý a může mít i nahnědlý odstín. Zápach bude více podobný tomu, jak je cítit stolice starších dětí. Podobný odér bude mít stolice vašeho dítěte i poté, co do jeho jídelníčku zařadíte nemléčné příkrmy, ale její barva bude přecházet do výraznější hnědé a často se v ní budou nacházet například nestravitelné zbytky zeleniny.

Nočník? Hlavně nenutit a motivovat! Praktické a osvědčené rady od učitelek z jeslí

Kolik je akorát?

Obvyklou otázkou a starostí maminek je frekvence, s jakou jejich miminko vylučuje. Možná jste na toto téma zabrousila se svou kamarádkou a vyděsila se, že její dítě kaká mnohem častěji (nebo naopak mnohem méně) než vaše miminko. Ale četnost toho, jak často najdete u dítěte něco v plenkách, je velmi individuální a navíc se postupem času mění. „Nedají se ani příliš porovnávat děti mezi sebou. Například starší sourozenec mohl mít frekvenci úplně jinou, stejně jako miminko kamarádky a všechny děti mohou být zcela zdravé,“ upozorňuje Radim Vyhnánek, gastroenterolog a vedoucí lékař z Pediatrické kliniky 1. LF UK v Thomayerově nemocnici.

Zatímco těsně po narození můžete měnit pokakanou plenku klidně i desetkrát denně, postupem času se frekvence velmi pravděpodobně bude snižovat. Stejně tak se ale klidně může stát, že dítě nebude vylučovat i několik dnů. Nejedná se přitom o zácpu, ale o důsledek výborné stravitelnosti mateřského mléka. Pokud nemá dítě žádné potíže nebo bolesti, dobře pije, má dostatek mokrých plenek (6–8 za den) a odcházejí větry, několikadenní pauzu ve vyměšování není potřeba řešit. V žádném případě dítěti nepodávejte projímadla.

Varovné příznaky

Stejně tak, jako má svůj typický vzhled stolice zdravého dítěte, vás může upozornit i na to, že s dítětem není všechno v pořádku. „Důležitá může být barva stolice. Rozhodně do stolice nepatří krev, ať už vidíme ve stolici krev čerstvou, či natrávenou. Dehtovitá černá stolice je vždy důvodem k vyšetření lékařem,“ říká Radim Vyhnánek, gastroenterolog a vedoucí lékař z Pediatrické kliniky 1. LF UK v Thomayerově nemocnici​.

DŮVODEM K LÉKAŘSKÉMU VYŠETŘENÍ JE TAKÉ STOLICE VELMI SVĚTLÁ ŠEDÁ AŽ BÍLÁ
Ostatní změny barvy stolice, například žlutozelená či zelená, zpravidla ale neznamenají žádný problém se zažíváním. Normální je i přítomnost nenatrávených zbytků stravy, zejména zeleniny, hrášku, kukuřice u starších kojenců, kteří už dostávají ne zcela rozmixované příkrmy.

POZORNOST BY PODLE LÉKAŘE MĚLA TAKÉ VZBUDIT VÝRAZNÁ ZMĚNA FREKVENCE A KONZISTENCE STOLICE
Frekventní vodnatá stolice, či naopak tuhá až tvrdá, málo frekventní stolice, zejména pokud její odchod působí dítěti problémy, je opět důvodem k poradě s lékařem. Důležitá je přítomnost i dalších možných projevů jako je zvracení, zvýšená teplota, výrazný neklid, či naopak apatie, odmítání jídla a pití, málo pomočené pleny, již zmíněná krev ve stolici, vyrážka.

ČASTOU STAROSTÍ MAMINEK JE I TO, JESTLI JEJICH DÍTĚ NETRPÍ HLADEM, stačí mu mateřské mléko a nemá takzvanou „hladovou stolici“. Tu poznáte podle velké příměsi hlenu, světle hnědé nebo nazelenalé barvy a velmi řídké konzistence.

Témata: Těhotenství, Novorozenec, Batole, Mateřství, Miminko, Praktické rady, Plenka, Nedělní oběd, Sto, Lékař, Šmolka, Pediatrická klinika, Alkohol, Mateřské mléko, Bílá, Střevo, Smolka, Stolice, Mela, Odstín, Gastroenterolog, Glasgow