Maminka.czSpánek

Strach jít spát: Tři důvody, proč se některé děti bojí usínat

Martina Machová 23.  2.  2020
Malé děti často nerady usínají, v některých případech za to může strach! Znáte jejich obavy? Tady jsou ty nejčastější. Možná jste se s nimi také u svých dětí setkali.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jen málokterý mrňousek neměl v určité fázi vývoje nějakou napínavou spánkovou epizodku – buď odmítal usínat po obědě, anebo večer, možná se přechodně v noci často budil a pak se mu už nedařilo spát. Někdy se na příčinu podobné „nespavosti“ přijde snadno, jindy je doslova záhadou. Své o tom ví kupříkladu maminka pětiletého Járy:

„Jára byl vždycky příkladný spáč – po tatínkovi, pochopitelně! A najednou, bylo to na začátku léta, začal ze dne na den spaní doslova nenávidět. Bylo neuvěřitelné, že náš klidný a spořádaný Jarouš, milovník jídla a spánku, začal ze dne na den předvádět šílené předspánkové scény, po nichž naprosto vysílený usínal až kolem půl desáté večer. Vůbec jsme netušili, co je příčinou takové změny chování. Přiznám se, že mi často vytekly nervy, možná i proto se mi nedařilo zjistit, kde je zakopaný pes. Naštěstí máme báječnou babičku, která neskutečně rozumí dětské duši, a hlavně se umí ptát i naslouchat. Babi Áňa po pár rozhovorech s vnoučkem pochopila, že se Jarouš spaní bojí. Syna totiž uvádělo do naprostého zmatku, že usíná za světla a za světla i vstává. Často pak ráno nevěděl, zda vůbec spal, jestli se má chystat do školky, nebo čekat na tatínka, který přijde z práce. Jára byl naprosto dezorientovaný, a tak se spánek snažil odsunout, co nejdále to šlo.“

Jak slavní rodiče uspávají děti: Komu funguje tekoucí voda a komu nošení?

3 důvody, proč se některé děti bojí usínat

Dezorientace: Nespím, nerozumím!

Děti často nedokážou popsat, čeho se vlastně obávají (ostatně mnohdy to nedokážeme ani my dospělí), jednoduše vnímají strach, což pak dávají různými způsoby najevo. A právě dezorientace v čase, která byla příčinou odmítání usínání u Járy, představuje situaci, kterou malé dítě vtěsnává do slov jen velmi těžko. Možná i vy znáte ten okamžik, kdy se probudíte a netušíte, zda je dnes, či zítra, ráno, anebo večer. V takovém případě potřebují děti pevné kotvy, které jim pomohou se v čase lépe zorientovat. Kupříkladu neprostupné závěsy, které se večer zatáhnou, nebo třeba budík oznamující, že je nový den, a podobně. 

Pozor, dítě, které vyděšeně křičí ze spaní, nikdy nebuďte! Víte, co jinak hrozí?  

Smrt: Usnu a možná už se neprobudím!

Ve vývoji dítěte lze zaznamenat pět období tzv. vývojově podmíněných strachů. Tato období jsou ve vývoji dítěte zcela normální, fyziologická a dalo by se říct, že mají svůj důvod i opodstatnění. A právě jedno z těchto období – strach z konečnosti člověka, ze smrti – prožívají děti zhruba okolo pěti let věku. Což může mít přímou souvislost se strachem z usínání. „Co když se už neprobudím? Co když ve spánku zemřu a nebudu o tom vědět?“ prohání se nejednou dětskou hlavičkou. Noc, tma a spánek jsou zkrátka od pradávna, od úsvitu lidských dějin magickým časem, kdy ožívají duchové a různé přízraky. Myšlenky na smrt tehdy bývají silnější než za denního světla.

Když dítě truchlí... Jak mu pomoci vyrovnat se se smrtí?

Fantazie: Svět dětských představ a fantazií je bezbřehý

Každý dospělý by si měl uvědomit, že v žádném případě nežije ve stejném světě jako jeho dítě a jen těžko může po dítěti chtít, aby vidělo svět očima dospělého. Ve světě dětí je nadpřirozeno realitou, duchové i strašidla reálnými bytostmi a kouzla a zaklínadla skutečností. A právě tyto „skutečnosti“ rostou na síle s ubývajícím světlem, jejich mohutnost sílí v osamělosti dětského pokoje, posiluje je odloučenost od rodičů, strašidelné pohádky i děsivé obrázky v dětských knížkách, nechtěně zahlídnuté zprávy či detektivka pro dospělé.

Děti potřebují snít. Proč je fantazie důležitá a jak ji podpořit?
Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Spánek, Batole, Předškolák, Psychomotorický vývoj, Strach, Usínání, Detektivka, Světlo, Spora, Opodstatnění, Malé dítě, SPA, Jarouš, Děti