Maminka.czZdraví žen

Strašák jménem vaginální mykóza. Víme, jak s ní zatočit

Iva Endrychová sim 23.  8.  2021
Strašák jménem vaginální mykóza. Víme, jak s ní zatočit
Také se v létě potýkáte s nepříjemnými gynekologickými potížemi? Teplé počasí, pocení a pobyt u vody nahrávají rychlému množení bakterií. Přinášíme pět užitečných rad, které se vyplatí znát, protože předcházet problémům je vždy jednodušší než řešit jejich důsledky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koupání v přírodě i zahradních a veřejných chlorovaných bazénech, dlouho oblečené mokré plavky, silnější pocení, nedostatečný pitný režim nebo zanedbávaná a nedostatečná intimní hygiena, to jsou nejčastější příčiny vzniku nepříjemných vaginálních mykóz a kvasinkových infekcí.

VIDEO: Přibývá více nemocných pohlavní chorobou. Které jsou ty nejčastější?

Rada první: mokré plavky dolů

I když se to zdá jako banalita, po koupání se raději hned převlékněte do suchého. Vlhké a teplé prostředí prospívá kvasinkám či jiným mikroorganismům, a pokud máte narušené vaginální pH, snadněji jim podlehnete. Totéž platí v případě propoceného oblečení po výletu nebo sportu – co nejdříve s ním dolů.

Rada druhá: pravidelná intimní hygiena

Základem prevence gynekologických problémů je správná intimní hygiena. Zapomeňte na klasické mýdlo a parfémované sprchové gely. Na intimní partie byste měla používat šetrné mycí gely, které přispívají k optimálnímu pH intimních míst a chrání je před mykózami.

Čím dříve si zásady každodenní intimní hygieny osvojíte, tím lépe. Patří mezi ně i osoušení vlastním ručníkem, preference sprchování před koupelemi nebo používání neparfémovaného toaletního papíru. V době menstruace je pak na místě časté vyměňování hygienických tampónů či vložek. Pacientkám s častými záněty gynekologové někdy doporučují tampóny zavádět jen na sport.

Jak zvládnout s bříškem horké léto? Pomůže zábal, správné prádlo, hořčík a lehký jídelníček

Rada třetí: změny v šatníku

Zvlášť v létě vyměňte příliš těsné, upnuté a přiléhavé oblečení za volnější a prodyšné, ve kterém se nebude pokožka tak snadno zapařovat. Také spodní prádlo by mělo být prodyšné, nejlépe z přírodních materiálů, tedy bavlny a hedvábí. Snažte se vyhnout prádlu ze syntetických materiálů a krajek, které zpocenou kůži může snadněji podráždit.

Rada čtvrtá: zdravější životní styl

Možná vás to překvapí, ale míru „zranitelnosti“ vaší pochvy do jisté míry ovlivňuje i každodenní strava a vyvážený životní styl. Omezte v jídelníčku alkohol, kávu a také cukry, protože jsou živnou půdou pro kvasinky. K posílení celkové obranyschopnosti obohaťte jídelníček o důležité živiny a vitaminy (zelenina, ovoce, maso, luštěniny, mléčné, zejména zakysané, výrobky) a začněte se pravidelně věnovat nějakému sportu.

Rada pátá: sexuální zdrženlivost

Pokud cítíte nepříjemné pocity v intimní oblasti, jako je pálení, řezání nebo intenzivní svědění, neprodleně navštivte svého gynekologa a poraďte se o řešení. Počítejte s tím, že po dobu léčby budete muset zásadně omezit sexuální aktivity. O svých potížích hovořte otevřeně i s partnerem a připravte ho na to, že v některých případech může chtít lékař přeléčit i jeho.

Témata: Zdraví, Nemoci, Sport, Zdraví žen, Koupání, intimní partie, Mýdlo, Parfém, Probiotika, Plavky, Bakterie, Pocení, Intimní hygiena, Bombarďák, Mykóza, Teplé prostředí, Vaginální mykóza, Pohlavní nemoc, Gynekologický problém, Vagína, Kvasinka, Strašák, Jak, Syntetický materiál, Zdraví na Heureka.cz