[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
U nás máme tři doby sklizně – jarní, letní a podzimní. Stačí se proto jen řídit tím, které plodiny jsou charakteristické pro danou roční dobu, a ty pak zařazovat co nejvíce do svého jídelníčku. Jediný problém může být u jara, neboť ze začátku roku toho moc neroste. To však vůbec nevadí, neobávejte se jarní střídmosti, kdy například první dva nebo tři měsíce si lehce odepřete maso, mléčné výrobky, vejce, oleje a pšenici. Potom totiž bude následovat na úrodu nejbohatší léto a tím pádem i energií nabitá strava v podobě obilovin, jako například těstoviny, chleba, rýže, nebo ovoce či zeleniny. Korunou snažení jarní střídmosti je potom podzim a zima. Na podzim se sklízí poslední ovoce (podzimní druhy jablek, hrušek, švestek a hrozny) a také kořenová zelenina. Ty můžete skladovat přes zimu, kdy se už nic nesklízí. Navíc je možno je zavařovat, lisovat nebo sušit. Symbolem podzimně – zimní stravy jsou tučná jídla, tedy ta, od které si dáte pauzu na jaře. Je to takový věčný koloběh, který vám zaručí, že si udržíte pevné zdraví, štíhlou linii a vyrovnanou a radostnou mysl.
Ajurvéda se nezabývá pouze stravováním, ale jedná se o celý přírodní medicínský systém. Přestože vznikla před více než pěti tisíci lety v Indii, její moudrost je použitelná pro všechny i v dnešní době. Hlavním posláním ajurvédy je naučit nás žít v souladu s přírodou a především s vlastní individualitou tak, abychom prožili co nejdelší a nejspokojenější život. V zahraničí se ajurvéda studuje na univerzitách, stejně jako u nás medicína. Z tohoto důvodu se hodí i všude tam, kde se řeší nějaké zdravotní problémy. K těm ajurvéda přistupuje velmi komplexně a stejně jako u stravování, podle typologie. Zajímalo nás, jestli ajurvéda může pomoci i ženám, které mají problém s otěhotněním. „Jelikož každá žena je jiná, nikdy není předem jasné, jak budeme postupovat u ženy, která nemůže otěhotnět. Někdy upravíme jídelníček, jindy se podíváme na zoubek duševním příčinám problému. Jako berličku většinou ale použijeme bylinky. Z osvědčených ájurvédských bylin je to třeba Šatavari - indický chřest. Výhodou je, že se zabýváme opravdovou podstatou ženina stavu,“ odpovídá Míša Jarolímová.
Ájurvéda rozlišuje tři základní tělesné typy (dóši) - Váta (vzduch), Pitta (oheň) a Kapha (voda nebo země). Když si zjistíte, ke kterému typu máte nejblíže, můžete učinit jednoduché změny ve vašem životním stylu, stravování a návycích, které vám pomohou obnovit vaši tělesnou rovnováhu a celkově zlepšit zdraví.
Váta - Váty bývají obvykle nejštíhlejší ze všech tělesných typů, na váze přibývají pomalu a spíše v pozdějším věku. Bývají také vysoké nebo naopak nízké a i ostatní proporce bývají různé, většinou extrémní než vyrovnané. Typické je pro ně praskání v kloubech. Jejich trávení je nevyrovnané. Lidé typu Váta oplývají idejemi, ale mají problém je uskutečnit. Typické pro Vátu je provádění několika činností naráz nebo střídání činností.
Pitta - Pitty jsou střední velikosti a vyvážených proporcí. Mají obvykle stabilní hmotnost a výkyvy snadno vyrovnávají. Vlasy mají jemné, obvykle světlé se sklonem k vypadávání a předčasnému šedivění. Vysoké čelo je typickým znakem zvýšené Pitty. Pitty se často vyhýbají přímému slunci, a také obvykle mají rádi tmu a šero. Na kůži mívají hodně pih a mateřských znamínek. Zvláště v mládí mají vynikající trávení, které se ovšem s věkem zhoršuje. Mívají velkou chuť k jídlu i žízeň. Jsou často dobrými řečníky, mají vyhrazené názory a rádi polemizují. Mají rádi náročné úkoly, pracují rádi pod tlakem.
Kapha - Pro Kaphu je charakteristická masivní silná postava, fyzická síla a výdrž. Má ovšem sklony k obezitě. Její energie je stálá, bývá to klidná uvolněná osobnost. Kapha nemá dostatek vlastní motivace. Potřebuje neustálou vnější podporu. Má sklony k většině civilizačních chorob, zejména k obezitě, cukrovce, vysokému krevnímu tlaku způsobenému zanášením cév. Kapha také často trpí rýmou a zanesenými dutinami a podobně. Nemoci způsobené Kaphou mají obvykle vleklý charakter. Trávení je u Kaphy pomalé a ne příliš výkonné.