Maminka.czTěhotenství

Stres a špatné nálady v těhotenství: Porod pak může být těžší

Veronika Vlachová 16.  3.  2019
Nezvykle zvýšená hladina hormonů během těhotenství způsobuje dysbalanci v mozku. Splín, špatná nálada, nebo dokonce dny plné smutku, obav či strachu se nevyhnou téměř žádné ženě v očekávání. Co se s tím dá dělat, aby se vše nepřehouplo do hlubších depresí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Změna počasí, rozměrů i tvaru těla, hladiny hormonů či vznik existenciální úzkosti. Je toho spousta, co ženu během očekávání může znepokojit nebo vykolejit tak, že propadne úzkostem, či dokonce depresi. Přestože se doposud neprokázal přímý vliv prenatální deprese na plod, již několik desítek let o ní víme, že zvyšuje riziko předčasného porodu. Kromě toho už s prožíváním nepříjemných nálad souvisí i nižší příjem tekutin či potravy, což pak nese své důsledky například v podobě nižšího příjmu vitaminů, a tím pádem je i lehce snížená imunita. Ve výsledku se všechny tyto faktory mohou odrazit na abnormální váze miminka, jeho zdraví, nebo dokonce i obranyschopnosti. Také máte pocit, že je lepší nad strachy či hlubšími nepříjemnostmi nějak vyzrát?

Těhotenská úzkost: Nezáříte štěstím? Na hormony to nesvádějte

Objevte kostlivce a odpusťte

V době těhotenství, zvlášť během toho prvního, je žena k emočním výkyvům náchylnější, a především je citlivější. Jinými slovy, je velice časté, že těhotná žena prožívá větší množství „černých“ dnů než jindy. Z toho důvodu se také velice často skutečné deprese nebo úzkosti v těhotenství špatně diagnostikují. „Mnohé studie dokazují, že pokud matka prožívá velké stresy během těhotenství, pak je také porod komplikovanější a těžší,“ upozorňuje psycholožka Jitka Nesnídalová s tím, že během těhotenství vyvstávají i další nejrůznější psychické problémy: „Mezi ně velmi často patří i existenciální úzkost – obava o zabezpečení rodiny,“ podotýká Jitka Nesnídalová.

A psychosomatička a homeopatka Alice Lapišová dodává, že jistotu v těhotenství můžeme hledat i skrze urovnání vztahu s vlastní matkou: „Vztah s maminkou je pro spokojené mateřství jeden ze zásadních, protože je to první člověk – žena, od které se mateřství učíme a kopírujeme ho, vědomě i podvědomě. Pokud je urovnání vztahu s maminkou složité v běžných domácích podmínkách, je dobré učinit tak přes třetí osobu – terapeuta. Pokud jakýkoli kontakt s maminkou není možný, dá se pracovat na tomto vztahu mentálně: vnitřně odpustit a požádat o odpuštění, například udělat pro ni rituál, poděkovat za všechny dary a péči, vnitřně uznat a přiznat její nezastupitelné místo v životě, mentálně ji požádat o doprovod a podporu v ženských záležitostech a tak podobně. Je to jiná práce než ve vnějším reálném vztahovém světě, ale je stejně účinná a má velmi dobrý posilující efekt.“

 

Urovnání vztahu s vlastní maminkou je pro spokojené mateřství zásadní...

 

Není nic jako dřív

Těhotenství je pravděpodobně nejvýraznější změnou v životě: Bolestí přibývá, vzrůstají fyzická omezení, snižuje se kondiční kvalita a v případě prvního těhotenství vyvstávají na povrch i nejrůznější obavy z budoucnosti, případně se transformuje i partnerský vztah. Nabraná kila, oteklé nohy a další fyzické a viditelné změny na těle ke zlepšení nálady také nepřidávají.

A vůbec, jak bude vlastně probíhat porod? „Lidé z nejbližšího okolí ženy jsou těmi nejklíčovějšími lidmi v tomto období. A zvlášť partner. Žena se mu může svěřit,“ radí psycholožka Jitka Nesnídalová. „Pokud ale vztahy v rodině skřípou, pak je nejlepší se obrátit o pomoc k odborníkovi, který ženu může naučit mnoho technik k uvolnění stresu nebo v rámci rodinných vztahů s ní projít procesem odpuštění,“ doplňuje psycholožka.

Pište si!

Možná jste se doposud nevyrovnala s nějakými událostmi, situacemi nebo stavy ve vašem životě. A teď v těhotenství je ten nejvyšší čas to udělat: SEPISUJTE SI PRAVIDELNĚ NA PAPÍR, jak se aktuálně cítíte, co prožíváte, co se vám honí hlavou nebo co vás trápí. Není od věci si také začít psát deník – zaznamenávejte si pocity během těhotenství, představy o vašem miminku, na co se těšíte. 

Dobrým řešením je také navštěvovat předporodní kurzy nebo vyhledat pravidelná setkání s dalšími těhotnými matkami, se kterými si můžete vyměňovat názory nebo získávat nové náhledy na porod a těhotenství. K takové variantě vybízí i psycholožka Jitka Nesnídalová: „Doporučuju si promluvit se zkušenou dulou či navštěvovat přípravné kurzy k porodu. Také je výborná pomoc hledat takové informace o porodu, které budoucí maminku uklidní, naladí ji na to, že porod je zcela přirozená věc, na kterou je tělo řádně připravené.“

Proč mít dulu na porodním sále? Pro ženu je psychickou i fyzickou podporou

Povídejte si s miminkem, plánujte!

Přestože plískanice za oknem nebo vzrůstající nervozita z nové nadcházející role přilévají do duše další nepohodu, existuje spousta možností, jak se před těmito nepříjemnými stavy uchránit nebo se z nich s lehkostí dokonce vybabrat. „Povídejte si se svým děťátkem v bříšku,“ radí psycholožka Jitka Nesnídalová. „Můžete mu vyprávět, co spolu budete dělat, až se narodí. Takové rituály vyvolávají v mamince pocit těšení, tedy líbezný, příjemný pocit, a navazuje se lépe vztah k miminku,“ podotýká psycholožka. Výborná je i aromaterapie. Buď si vyhledejte ve svém okolí aromaterapeutku, která vám namíchá voňavé směsi přímo na míru, nebo si sama vyberte takové aroma, která ve vás vyvolá pocit pohody a uvolnění.

Aromaterapie: Může zpříjemnit těhotenství a usnadnit porod či kojení

Nebo si všímejte nádherných vůní například při procházce v lese. Tím spojíte nejzdravější pohyb člověka, tedy chůzi, a laskající, konejšivou vůni přírody,“ dodává Jitka Nesnídalová. Neopomíjejte ani svou kreativní stránku: Vymalujte si mandalu, sestavte si vlastní tabuli přání nebo si vyrobte něco ručně. Takové aktivity vás ukotví v přítomnosti, očistí mysl od strachů, a navíc probudí tolik opomíjenou pravou hemisféru. „Nevyvážené zapojování obou mozkových hemisfér totiž může způsobovat nevysvětlitelné frustrace,“ upozorňuje odbornice.

Osobně nedám dopustit na relaxaci a meditační hudbu, kterou si pustím pokaždé, jakmile se necítím komfortně nebo ve mně venkovní nečas vyvolává splín. I potichu hrající hudba dokáže v domácím prostředí vytvořit všeobjímající pocit pohody, který dokáže zklidnit i ostatní členy rodiny. Pokud žádný relaxační materiál nemáte v zásobě, vypomozte si nekonečným arzenálem na kanálech YouTube. Disponují velkým množstvím i několikahodinových stopáží poklidné muziky. Zajděte si také na hodiny těhotenské jógy, která do vašeho těla vlije novou energii.

A nezapomínejte na sociální život: skutečná setkání s kamarádkami v podobné situaci nebo klidně i s těmi, co ještě (nebo už) v očekávání nejsou. „Hlavně dělejte to, co máte ráda. Nezapomínejte jednat se sebou laskavě a soucitně a respektujte své potřeby,“ uzavírá Jitka Nesnídalová.

Témata: Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Deprese, Zabezpečení, Pór, Alice Lapišová, Jitka Nesnídalová, Stres, Špatná nálada, Člen rodiny, Komfort, YouTube, Psycholožka, Maminka, Arzenál, Odpuštění, SPA