Maminka.czSlavní rodiče

„Stres mě přivedl na dva měsíce do kómatu,“ říká podnikatel Martin Ditmar

Reklama 25.  9.  2019
Když dlouhé pracovní dostihy naberou neúměrnou rychlost, může jít během chvíle i o život. Naskočit zpátky do stejného závodu už pak často není chuť. Jako zásadní posun ve smýšlení popisuje podnikatel Martin Ditmar dopad dramatických událostí, které v roce 2017 přeťaly jeho život vedví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Byl jsem orientovaný na byznys, čísla, žil jsem prací," shrnuje Ditmar dobu před tím, než se nečekaně ocitnul v akutním ohrožení života. "Když jsem se po dvou měsících probudil z kómatu, věděl jsem, že to musí mít důvod. V nemocnici jsem ale paradoxně zažil i krásné okamžiky, z nichž stále čerpám," dodává podnikatel.

Každý bod přidaný do nabitého životopisu jej přivedl blíž zdravotní katastrofě. Ani po svém "znovuzrození" však Ditmar nezahálí a například se svým aktuálním projektem, butikový hotel Villa Memories, sbírá mezinárodní ceny. Přesto má jeho dnešní program s dřívějším zběsilým pracovním tempem jen pramálo společného.

Někdejší kolegové by Martina Ditmara v jeho dnešních výrocích pravděpodobně nepoznali. Dvacet let strávil v německých korporátních společnostech orientujících se na food retail. Řídil rozvoj byznysu v Čechách, v Rusku, na Ukrajině, v Bulharsku, Rumunsku, Německu či v Chorvatsku. Stál u počátků značky Lidl v Česku. Po přehození kariérní výhybky se vrhl na vlastní projekty a stal mimo jiné členem konzultační společnosti se sídlem v Londýně. Prací žil a dýchal.

Rozjetý kariérní vlak stopla 10. srpna 2017 prudká brzda. "Z ničeho nic se mi udělalo špatně. Nechal jsem se odvézt do nemocnice, dostal jsem kapačku a odešel domů. O pár hodin jsem se však na nemocničním lůžku ocitnul znovu. Tentokrát mi naměřili hodnoty reaktivního proteinu 420, přičemž smrtelné hodnoty se údajně pohybují kolem dvou set. Rozvinul se mi zánět slinivky, za nímž stál nadměrný stres. Agresivní zánět se rychle šířil mým tělem a jeden po druhém mé orgány vypovídaly službu," líčí Martin Ditmar chvíle, kdy začalo jít o každou minutu.

Napojený na umělé dýchání, na dialýze a s čtyřnásobnou otravou krve se nakonec ocitl v kómatu. "Mou léčbu řídil ve Zlíně profesor Klein, který mi svým počínáním spolu se svým lékařským týmem zachránil život. Podle svých slov použil veškeré dostupné léky a veškerý svůj um, který za celou svou dlouhou profesní dráhu nasbíral, i tak mi však dával jednoprocentní šanci na přežití. Můj stav byl opravdu velice vážný."

Z blízkého setkání se smrtí má Martin Ditmar velmi konkrétní vzpomínky. Popisuje to, co před ním zažili mnozí šťastlivci, kteří se dokázali vrátit z nejvzdálenější cesty v lidském životě. V kómatu se setkal se svými blízkými, proletěl svůj život a ocitnul se i v pověstném tunelu, na jehož konci přitahuje duše slastné světlo. "Bylo to příjemné. Za sebou jsem nechal veškerou bolest a špatné pocity. To světlo přitahuje jako magnet. Čím blíž se člověk ocitne, tím je těžší se vrátit," vykresluje neprobádané okamžiky života Martin Ditmar. Místo toho, aby se však světlu přiblížil, začaly se mu v hlavě odehrávat velmi reálné příběhy. "Jsem přirozeně byznysově zaměřený, je to mé hlavní téma, a tak jsem prožíval příběhy s touto tématikou. Tohle má asi každý podle toho, co mu v životě dominuje. Po probuzení z kómatu jsem však nebyl schopen rozlišit, co je realita a co se odehrálo v hlubokém snu," doplňuje.

Ten nejzajímavější sen se ale nakonec neuvěřitelným řízením osudu proměnil v realitu. V kómatu viděl sám sebe, jak přebírá v Anglii cenu, která spadá pod záštitu Buckinghamského paláce. Po říjnovém probuzení do běžného života žádal své blízké, aby zjistili, o jakou soutěž jde, a omluvili jej. Z celého přeludu si totiž Martin Ditmar pamatoval jednu konkrétní informaci: předání ceny se odehraje 8. listopadu. "Prošli mé emaily, korespondenci, poznámky, ale nikdo nic nenašel. Mně to ale pořád vrtalo hlavou. O několik měsíců později jsem ve svém hotelu Villa Memories slavil se svou rodinou narozeniny. Naše oslavy přerušil telefonát z Londýna - vyhráli jsme totiž v soutěži Boutique Hotel Awards kategorii Family a stali se nejlepším butikovým hotelem v Evropě. A předávání? 8. listopadu v Londýně," usmívá se podnikatel. Moravská Villa Memories, do které míří už pět let hosté z celého světa, během celého slavnostního večera postupovala dál a nakonec se ve své kategorii umístila mezi 4 nejlepšími hotely na světě.

"Nabízí se otázka, co se vlastně stalo - proč jsem přežil?" ptá se logicky Martin Ditmar. Odpověď se možná skrývá ve hvězdách a možná ji zná jeho vlastní babička. "Vychovala mě, byla to moje druhá máma. Zemřela ve svých devadesáti osmi letech přesně dvě hodiny před tím, než jsem se probudil. Chvíli před svou smrtí se prý ptala na to, jak se mi daří. Odešla s úsměvem na rtech a já jsem přesvědčený, že mi poslala zbytek své životní síly."

Ani po probuzení z dlouhého kómatu ale pacient neměl zdaleka vyhráno. Jeho oslabené tělo se muselo znovu učit základním návykům. Každé zdržení rekonvalescence znamenalo hrozbu trvalých následků. "Tohle období si ale spojuji i s hezkými vzpomínkami, byť to může znít zvláštně. Poté, co jsem se probudil, jsem další dva měsíce nechtěl sledovat televizi nebo třeba číst zprávy. Užíval jsem si, že mám poprvé v životě čas a klid na to být sám se sebou, přemýšlet a hodnotit nové zážitky. Myslím, že mě to posunulo někam dál," popisuje. 

Dnes je Martin Ditmar zpátky ve fyzické kondici, plně se navrátil do běžného režimu. Své pracovní tempo však drží pevně na uzdě. To však neznamená, že by zahálel. Sám podotýká, že jeho návrat mezi zdravé má pravděpodobně vyšší smysl. Jedním z nich je práce na aktuálních projektech. Ty sice započal už ve svém workoholickém období, dnes si však uvědomuje, že mají jedno společné téma: zdravější životní styl. "Hotel Villa Memories je místo, které má v sobě pozitivní energii, dokáže naše hosty i mě zklidnit, lidé si k nám přijedou užívat pohodu a relax, dopřát si wellness a trochu zpomalit. Mým druhým projektem je aplikace DetoxMeApp, která je postavená na ájurvédské moudrosti a znalostech a je vytvořená tak, aby zjednodušovala život všem, kteří touží po zdravějším životě. Aplikace pomáhá uživatelům dosáhnout několika cílů: skrze původní recepty a doporučení dodává více zdraví, provází detoxem a zeštíhlením, přináší krásu nebo podporuje na cestě k vytouženému miminku. Na aplikaci i hotelu jsem pracoval ještě před kómatem. Díky mé nemoci ale oba projekty dostaly nový rozměr. Jejich poselství je teď pro mě ještě důležitější," upozorňuje Ditmar.

Hlubší a důležitější příčina, proč přežil velmi vážný zdravotní stav, však leží podle nynějšího úspěšného hoteliéra ještě někde jinde. "Žil pro práci, pracoval jsem mnohdy 16 nebo 18 hodin denně, 6 dní v týdnu. Přehlížel jsem tělesné signály, abych zbrzdil. Vycházel jsem z toho, že jsem mladý, že to tělo určitě ještě vydrží. Byl jsem prostě zaslepený prací. A proto přišel signál s takovou razancí, který mě poprvé v životě donutil, abych se opravdu zastavil. V nemocnici mi profesor Klein prozradil, že na mém místě leželi přede mnou dva kluci v mém věku. Měli stejný zdravotní problém, ale neměli takové štěstí," vzpomíná Martin Ditmar. Nemoc způsobená obrovským množstvím stresu mu pomohla protřídit priority a vpustit do života pravidelný odpočinek a čas jenom pro sebe.

Rychle však dodává: "Nechci navádět k tomu, aby se lidé své práci nevěnovali a nežili pro ni. Je však zapotřebí doplnit určitou vyváženost. Své zážitky chci sdílet hlavně s lidmi, kteří mají stejné nastavění jako jsem měl já. Je to moje zpráva pro ty, co milují svou práci, které dávají všechno. Všichni musíme odpočívat. Tělo potřebuje zpátky načerpat energii a musí se dostat do vnitřní harmonie a pohody. Jinak to prostě nevydrží. Já měl štěstí a díky tomu teď můžu přizpůsobit své tempo potřebám vlastního těla. Můžu si tak své životní radosti užívat dál."

Nynější projekty Martina Ditmara:

Villa Memories je butikový hotel v Hostýnských vrších slibující luxusní zážitky, na které host nezapomene. Designový prostor inspirovaný cestami Martina Ditmara do jižní Afriky nabízí nadstandardní zázemí a pětihvězdičkové služby, avšak při zachování domácí rodinné atmosféry.      V listopadu 2018 získala Villa Memories cenu za nejlepší butikový hotel v Evropě v kategorii Family a ve stejné kategorii se umístila mezi čtyřmi nejlepšími hotely na světě. V soutěži Boutique Hotel Awards usilovalo o trofeje na 300 ubytovacích zařízení z 80 zemí.  

Mobilní aplikace DetoxMeApp motivuje uživatele ke změně životního stylu skrze individuální jídelníčky postavené na ájurvédě, pohybové pokyny a další wellness tipy. Zájemce si zvolí svůj cíl (detox organizmu), zhubnutí, zlepšení pleti, nárůst životní energie či otěhotnění, délku plánu a vyplní dotazník, který určitý typ osobnosti. Na jeho základě aplikace doporučuje vybraná jídla z 500 originálních receptů a doporučuje další kroky. 

Témata: Slavní rodiče