Maminka.czParazité

Střevní parazité u dětí: Při škrkavce můžou kašlat, roupy způsobují i bolest hlavy!

Simona Procházková 3.  10.  2020
Trápí vaši ratolest bolesti bříška, křeče, časté průjmy, problémy se spaním nebo podezřele rychle hubne? Jednou z příčin může být střevní parazitální infekce. Kdy zpozornět a vyrazit za pediatrem? Kteří parazité můžou způsobit velké potíže a jak probíhá léčba? Přečtěte si rady lékaře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedodržování zásad hygieny, špatné stravovací zvyklosti, dětský kolektiv i domácí mazlíčci, to vše bývá příčinou nákazy parazitální infekcí. „Parazité, samozřejmě i ti střevní, doprovázejí lidstvo od samého prvopočátku. V dřívějších časech trápili dospělé i děti daleko více než dnes, přesto i v dnešní moderní době se se střevními parazity v ambulancích setkáváme, a to převážně u dětí,“ říká pediatr MUDr. Richard Rýznar.

Jaké jsou příznaky infekce?

Kdy je na místě zbystřit a začít pátrat, co může být příčinou zdravotních problémů potomka? „Příznaky bývají u všech pacientů (v případě parazitů správně „hostitelů“) podobné. Patří mezi ně bolesti břicha, zvýšená tělesná teplota, podrážděnost a nervozita, únava, noční pomočování, svědění v oblasti konečníku či gynekologické potíže u dívek. Dítě celkově neprospívá, objevuje se změna charakteru (vzhledu, zápachu, konzistence) stolice. Rodičům radím situaci nepodceňovat a vyhledat s potomkem lékaře,“ uvádí MUDr. Richard Rýznar a dodává: „Pokud parazita přímo spatříme (například u roupa jsou patrné pohyblivé tenké bílé „nitky“ do jednoho centimetru) v okolí konečníku nebo na stolici, je diagnóza ihned jasná.“

Nejen roupy a vši. Tohle jsou 4 nejčastější parazitární onemocnění dětí

Nejčastější druhy střevních parazitů

Střevních parazitů existuje velké množství, skutečně rozšíření v našich zeměpisných končinách jsou u dětí zejména tito:

Roup dětský

Roupy (neboli enterobióza) jsou nazývány „onemocněním špinavých rukou“. Roup dětský je drobný, asi centimetr dlouhý červ bělavé barvy, který parazituje u nakažených osob v konečném úseku tenkého a na začátku tlustého střeva, kde se živí bakteriemi a epitelem. Oplodněné samičky ukládají vajíčka do oblasti řitního otvoru, kde pak dozrávají. Nejčastějším důvodem onemocnění je nedostatečná hygiena, roup se přenáší přímým kontaktem s nakaženou osobou. Hlavním příznakem choroby je svědění sliznice a kůže v okolí konečníku, které bývá nejintenzivnější v noci. Tím dochází k poruchám spánku a dalším vedlejším příznakům, jako jsou bolest hlavy, neurózy a u dětí noční pomočování. Objevit se mohou výtoky a záněty močových a pohlavních cest, kožní vyrážky a bolesti břicha.

Základem diagnózy je přímý průkaz vajíček roupů, což se provádí dvěma způsoby: U dětí se často používá tzv. Grahamova metoda, která spočívá v otisknutí průhledné lepicí pásky na konečník, která se následně přelepí na sklíčko, a může se tak vyšetřit pod mikroskopem. Nebo je možné vyšetřit přímo vzorek stolice.

Škrkavka dětská

Škrkavka dětská (Ascaris lumbricoides) způsobuje onemocnění askaridózu. Na rozdíl od roupa jde o červa, který může být až 20 cm dlouhý a bývá žlutobělavý, vypadá jakoby z vosku či umělé hmoty. Je to velmi časté onemocnění, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je nakaženo škrkavkou přes jednu miliardu lidí. V některých státech se odhaduje, že 50 % jejich obyvatel je nakaženo škrkavkou. Škrkavky obývají zpravidla tenké střevo, samičky po oplození kladou velký počet vajíček, které odcházejí z těla se stolicí. Ve vnějším prostředí se během dvou až tří týdnů vyvine ve vajíčku larva a tím se stává vajíčko infekční. V případě pozření vajíčka hostitelem se v jeho střevě líhne larva, která se uvolní a proniká střevní stěnou, dostává se do krevního a lymfatického oběhu. Jak se může dítě nakazit? Nejčastěji při konzumaci potravin a pití nápojů, které jsou kontaminovány infekčními vajíčky. Důležité je proto klást důraz na důkladnou tepelnou úpravu pokrmů. Vajíčka si totiž uchovávají schopnost infikovat svého hostitele dlouhou dobu, minimálně několik měsíců. Larvy putující po těle se dostávají do plic, poškozují plicní sklípky. Proto bývá příznakem infekce zvýšená teplota či dokonce horečka a také kašel či bolesti za hrudní kostí. Stejně tak se mohou objevit (v důsledku napadení jiných orgánů) potíže s ledvinami, játry či očima. Masivní infekce škrkavkami může způsobit obstrukci střeva, což může být život ohrožující stav. V některých případech červi pronikají střevní stěnou a způsobují záněty pobřišnice. Škrkavku diagnostikuje lékař tím, že nalezne vajíčka ve stolici.

Jak vyhrát nad dětskými parazity?

Lamblie

„Tento střevní parazit je prvok, a proto samozřejmě není vidět, v případě masivní infekce bývá zásadním projevem výrazné neprospívání i malého dítěte,“ vysvětluje MUDr. Rýznar. Onemocnění způsobené lambliemi se označuje jako giardióza či lamblióza a zdrojem nákazy může být člověk i některá zvířata. Přenáší se kontaminovanou potravou, vodou a také fekálně-orální cestou (nedostatečná hygiena rukou po použití WC, manipulace se zvířecími exkrementy). Infekce se nemusí zpočátku vůbec projevit, u některých jedinců způsobuje akutní vodnatý průjem. Pokud není nákaza včas odhalena a trvá delší dobu, vede k poruchám trávení. Léčí se podáváním antibiotik.

Diagnostika a léčba

K diagnostice střevních parazitálních infekcí se používají mikroskopické metody (rozbor stolice nebo průhledné lepicí pásky na noc nalepené na konečník). „U lamblií je diagnostika složitější, někdy je nutná dokonce střevní biopsie, tedy vyšetření kousíčku střevní sliznice. Pomůže i rozbor bílých krvinek nebo protilátek, bohužel nedostatečně přímo ukazujících na konkrétního původce onemocnění. Nejprůkaznější metodou je fotografie z mobilu daného parazita, ale nedávno mi jedna maminka přímo položila na stůl zavařovačku s „výstavním“ kouskem škrkavky dětské,“ popisuje MUDr. Rýznar.

Léčba je medikamentozní a patří vždy do rukou lékaře. „Lidové recepty v podobě pojídání česneku a podobně nejsou účinné. Naopak vhodné je těsnější spodní prádlo pro dítě na noc a ostříhání nehtů. Samozřejmostí je vysoká hygiena včetně pravidelného praní ložního prádla. A doporučujeme také přeléčení sourozenců nemocného dítěte,“ doplňuje MUDr. Rýznar.

Témata: Zdraví, Děti a nemoci, Nemoc, Bolest, Parazité, Bolest hlavy, Hygiena, Pruh, Otisk, Oplození, Graham, Jakob, Vajíčko, Nervozita, ENTER, WHO, Richard Rýznar, Konečník, Stolice, Parazit, Pojídání, Lékař, Infekce, Zdraví na Heureka.cz