Maminka.czStřídavá péče

Střídavá péče: Mám z ní blbý pocit, říká Nikol Štíbrová. Co jiní VIP rodiče?

kog 18.  6.  2020
Střídavá péče. Jedni rodiče říkají, že je spravedlivá, druzí namítají, že je fér pouze pro rodiče, ale z dětí dělá cestovatele bez pevného zázemí. Kteří známí rodiče jsou příznivci "střídavky" a kteří ji naopak zásadně odmítají?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moderátorka Nikol Štíbrová si na Instagramu postěžovala, jak těžce nese, když si malého Mathiase s jeho tatínkem střídají: "Několik dní u maminky a teď na chvíli k tatínkovi... "Střídavka" není pro rozešlý rodiče příjemný téma. I když spolu vycházíte v pohodě, je to prostě na prd, máte z toho permanentně blbej pocit, řešíte, jak to dělat, aby bylo dítě co nejvíc v pohodě, musíte najít nějakej systém a pak doufat, že jdete cestou "nejmenšího zla"..." napsala. A vyzvala ostatní rodiče, aby jí napsali svůj názor, co se jim osvědčilo. 

Podobný názor na střídavou péči nedávno v časopisu Maminka vyjádřila i herečka Jana Bernášková: "Na prvním místě je určitě dítě. Jeho dětství nerozkrojíte napůl, nikdy to nebude spravedlivé, třeba střídavá péče je v tomto směru podle mého názoru nesmysl. Možná je to spravedlivé pro rodiče, ale ne pro dítě. Proto střídavá péče měla být původně povolená až od dvanácti let. Pokud to dítě opravdu chce, proč ne. Nebo je to tak, že ti rodiče jsou opravdu tak vyladění, že dítě vůbec netrpí, ale pořád je to, myslím, u těch starších dětí, dvanáct plus," míní. 

Mladší děti podle Bernáškové nejsou ještě schopné to posoudit: "Často se taky bojí urazit jednoho z rodičů, proto řeknou u soudu, že mají rádi oba stejně. Ve své podstatě jsou chytřejší než dospělí a přijde jim to trapný, jak se jich na tohle vůbec může někdo ptát. Je to vlastně strašně smutný," říká. 

Střídavá péče je spravedlivá pro rodiče, pro dítě ne, říká Jana Bernášková

Herečka Ivana Jirešová proti střídavé péči, kterou jim nařídil soud, hodně brojila. Měla pocit, že její dospívající dceři neprospívala. "Sofie měla všechno dvojmo. Chodila ke dvěma pediatrům, ke dvěma učitelům na klavír. Dítě to napětí cítí," svěřila se před časem herečka. Podle ní by se měla střídavá péče zrušit: "S psychikou dětí to dělá hrozné divy. Jako matka vím, že to dítěti nesvědčí. Hlavně u rodičů, kteří spolu nejsou schopni komunikovat.“ Její bývalý partner, novinář Ondřej Höppner, ale zastává názor, že dítě má stejné právo na oba rodiče.

Mezi slavnými rodiči se najdou i ti, kteří nemají se "střídavkou" žádný problém. Například moderátor a sportovní komentátor Robert Záruba říká, že střídavá péče o již dospělého syna Viktora (18), kterého má s novinářkou Světlanou Witowskou, ho zocelila a připravila na všechno: "Najednou jsem to musel v sudých týdnech zvládnout bez mámy. Střídavka mě připravila na cokoli, není nic, co by se nedalo zvládnout," říká. Se synem takhle strávil polovinu jeho času. 

Ve střídavé péči má svou sedmiletou dceru Jasmínu i ilustrátorka Léna Brauner. Soudě dle jejího instagramového profilu jim tahle rodičovská metoda vyhovuje. 

A co na to psychika dětí? 

Zpěvačka Dara Rolins má dceru ve výhradní péči. "Nebráním jí vidět tátu, kdykoliv chce," řekla kdysi. Její otec, muzikant a frontman kapely Wohnout Matěj Homola původně střídavou péči chtěl, ale nakonec se s Darou domluvili.

Modelka a moderátorka Agáta Prachařová kdysi dávno uvedla, že otec syna Kryšpína, Miroslav Dopita, si ho zpočátku bral na víkendy, ale pak o něj přestal mít zájem a Kryšpína nevídal. Tati říkal Jakubu Prachařovi, se kterým se ovšem Agáta také rozvádí. Jak to bude s jejich společnou dcerou Miou, není jasné. 

Poměrně velkou odpůrkyní střídavé péče je herečka Míša Maurerová. Tahle trojnásobná matka si myslí, že dětem ubližuje. "Mám odkoukané ze svého okolí, že když se děti stěhují po týdnu do dvou odlišných prostředí, do dvou naprosto odlišných přístupů výchovy, není to dobře. Děti mají mít jedno hlavní doma. Při střídavé péči jim ani jedno místo neposkytne zázemí, bezpečí. V zemích, kde k ní přistupují desítky let, už se zjistilo, že má vliv na psychickou labilitu dětí," řekla před časem v rozhovoru pro idnes.cz. 

Debata o podobě péče o děti po rozchodu se logicky nevyhýbá ani zahraničním celebritám. Střídavou péči hájí například bývalý pár Alicia Silverstone a Christopher Jarecki nebo Gwyneth Paltrow a Chris Martin. 

Děti do střídavé péče po rozvodu chtěl také herec Brad Pitt, ale neuspěl, do výhradní péče je získala jeho bývalá manželka Angelina Jolie. 

Střídavá péče vás připraví na všechno, říká moderátor Robert Záruba
Společná péče není střídavka! Je jen pro ty, co se umí dohodnout
Témata: Střídavá péče, Slavní rodiče, Slavné maminky, Výchova, Rodičovství, Rodina a vy, Instagram, Rodiče, Sofie, Mathias, Ivana Jirešová, Brad Pitt, Alicia Silverstone, Dara Rolins, Chris Martin, Gwyneth Paltrow, Gwyneth Paltro, IDnes, Péče, Děti, Pec, Pevné zázemí, Gwyneth, VIP, Střídavka