Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Střídavá péče není pro každého. Nejdůležitější jsou zájmy dítěte

Markéta Novák Matějková 17.  10.  2016
Procházíte náročnou životní etapou a čeká vás rozvod, se kterým souvisí i rozdělení péče o vaše děti? Přejete si mít děti ve výlučné péči, ale váš partner navrhuje střídavou péči a máte strach, jak čas bez dětí zvládnete? V první řadě byste měli změnit otázku tak, aby zněla ve prospěch dětí. Co je pro vaše děti nejlepší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaký je váš názor na střídavou péči?

Michaela, 33 let

Se střídavou péčí mám dobrou osobní zkušenost, i když je mi jasné, že nemusí vyhovovat každému. Svou pětiletou dceru máme s bývalým partnerem ve střídavé péči. Vzhledem k tomu, že dcerka měla se svým tatínkem od narození báječný vztah, nechtěla jsem, aby ji náš rozchod poznamenal v tom smyslu, že s ním bude trávit méně času.

Dceru si střídáme vždy po pěti dnech, ale jsou i výjimky, jako například dovolené a podobně. Naštěstí se většinou dokážeme bez problémů domluvit. Samozřejmě, že jsou chvíle, kdy máme na výchovu rozdílný úhel pohledu, ale to by asi jinak ani nešlo. Dcera si už zvykla, že má dva pokojíčky a část týdne tráví se mnou a část se svým otcem. Já jsem zase ráda, že si v době, kdy dcerku nemám u sebe, mohu zařídit spoustu věcí v práci, mám čas na sebe, a když jsem s holčičkou, tak se jí mohu plně věnovat.

Ivana, 35 let

Po rozchodu jsme se s bývalým partnerem domluvili, že budeme mít syna ve střídavé péči. Přestože jsem z toho nebyla nadšená a obrečela jsem, tak jsem na to přistoupila. Syn byl na tatínka zvyklý, navíc jsme bydleli v těsném sousedství. Takhle to fungovalo asi dva měsíce. Potom si ho tatínek začal brát stále méně, vymlouval se na dlouhou pracovní dobu a podobně.

Dnes jsou to již dva roky, co spolu nežijeme, a víceméně mám syna v péči já. Tatínek si ho bere jen tehdy, když se mu to hodí. Syn je vždycky zklamaný, když další setkání tatínek zruší. Přestože jsem se s bývalým partnerem snažila promluvit, aby se začal snažit kvůli synovi, vždy přijde s nějakou výmluvou. Takže jak u nás střídavá péče začala, tak rychle skončila.

Karolína, 31 let

S manželem jsem se rozvedla, když byly synovi tři roky. Jedním z důvodů, proč jsem se tak rozhodla, byl fakt, že se o syna moc nezajímal.  Ne, že by ho neměl rád, to ne, ale neuměl si k němu najít cestu. Vždy upřednostňoval svou práci před rodinou. Střídavá péče by proto nepřicházela v úvahu. Já jsem navíc byla zásadně proti. Syn byl fixovaný především na mě a tatínkovu nepřítomnost ani nevnímal. Aby to však nebyl pro něj šok, tak jsme nejprve bydleli ve stejném domě a vídal se s tatínkem denně, o půl roku později jsme se přestěhovali do nového bytu.

Bývalý manžel si syna bere pravidelně na víkendy jednou za dva týdny a týden předtím ho má vždy ještě na jednu noc v týdnu, takže jej vidí každý týden. Navíc máme domluvu, že jej může vídat kdykoliv, kdy bude chtít. Pravidelně s ním jezdí i na letní a zimní dovolené. Musím říct, že postupem času se bývalý manžel začal více snažit a synovi se věnuje a vymýšlí mu zajímavý program. Syn má jeden domov, ale dva rodiče, kteří ho milují.

Vím, že může přijít doba, kdy mi sám řekne, že by chtěl trávit se svým otcem více času, a já mu v tom bránit nebudu. Rodiče by měli myslet především na to, co je dobré pro jejich dítě a umět se povznést nad svou ješitnost. Jedině tak mohou být jejich děti spokojené.

Jak připravit děti na rozvod
Exmanžel mi kazí životosprávu dcery. Mstí se mi za rozvod

 

 

 

Témata: Střídavá péče, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Společná péče, Úhel, Kaz, Osobní zkušenost, Peripetie, Skvělý vztah, Péče, Druhý způsob, Smolka, Dobrý rodič, NEJ, Sociolog, Bývalý partner, Honza, Ideální stav, Jeroným, Jeroným Klimeš, Zajímavý program, Masaryk, Bývalý manžel, Dohoda