Maminka.czVánoce 2017

Strom splněných přání myslí na děti, které to nemají v životě snadné

Markéta Novák Matějková 9.  12.  2017
Přáli bychom si, aby se na Ježíška mohly těšit všechny děti. Stále je příliš mnoho dětí, kterým se jejich vánoční přání nesplní a dárky ani stromeček na Štědrý den neuvidí, přestože byly hodné. Pro děti z azylových domů, děti ze znevýhodněného prostředí, z domovů pro zdravotně postižené či děti týrané je to jen další ze smutných zkušeností na startu života.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vznikl Strom splněných přání?

„Byli jednou dva bratři. Nebylo to za devatero horami ani devatero řekami, ale v České republice, v Praze. Kluci byli v předškolním věku, kdy ke správnému vývoji potřebovali péči a lásku rodičů. Toho se jim bohužel nedostávalo a místo toho byli vzhledem k neplnění úředních úkonů ze strany matky umístěni do dětského domova.

Když je rodiče po čase získali zpátky, chlapci začali docházet do integrační školičky Smíšek, kde „tety“ začaly mít podezření, že se v rodině dějí věci, které chlapcům rozhodně nedělají dobře. Proto hledaly odbornou pomoc, která by zasáhla a potvrdila jejich podezření.

Podařilo se, a tak byli chlapci vráceni do dětského domova, což bylo to nejlepší možné řešení, které zajistilo jejich bezpečí. Aby tety ze Smíšku zmírnily jejich smutnění, chtěly klukům koupit dárek. Jenže si uvědomily, že ostatním dětem bude líto, že nic nedostaly. A tak vznikl projekt Strom splněných přání,“ popisuje začátky tohoto projektu Tereza Melišová.

Rodiče často dětem nakoupí na Vánoce dárky, které si ještě ani nestačí přát

Šance pro děti

Šanci, dárek od první sudičky, si zaslouží všichni. A děti nejvíce! A právě tu jim dává Smíšek, občanské sdružení, které se plně věnuje těmto dětem. Ty mají v integračních školičkách takový program, aby byly schopné se rozvíjet tak, aby zapadly do běžného života, chodily do základních škol, byly na mentální úrovni ostatních dětí ve stejném věku.

Každé dítě ale má své tajné přání. Každý den se za něčím honíme, viďte? Nejnovější mobil, nové auto, značkové oblečení. Oproti tomu je taková panenka nebo třeba auto na dálkové ovládání malichernost, dalo by se říct. Opak je pravdou. Tyto maličkosti jsou totiž vše, co si děti přejí. A teď přichází na řadu dar od třetí sudičky – VÁS! Vy jste ti jediní, díky kterým děti věří, že sny se mohou stát skutečností. Vy jste ti, díky kterým budou děti šťastné. Vy jste ti, kteří vykouzlí úsměv na dětských tvářích. Ale hlavně – vy jste ti, kteří jim dokážou, že Ježíšek existuje!

A stačí tak málo. Koupit dárek, který si malí smíšci přejí, a zaslat ho na adresu integrační školičky Smíšek: Tam to vánoční skřítci zabalí a naskládají pod vánoční stromeček, kde si všechny dárky děti rozbalí během vánoční besídky, na kterou jste srdečně zváni.

18. 12. 2017 v Paláci Lucerna – Galerii Lucerna od 15.00 do 18.00

V jiné pohádce by se řeklo: Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Ale u Smíšků ještě nezazvonil! Ozve se až na besídce! Tak buďte její součástí a radujte se s námi!

Více informací o tomto projektu najdete zde.

VIDEO: Mýty o dětských domovech

Ponožky od babičky jsou projekt, který dělá babičky šťastnějšími. A taky geniální dárek
Tipy na vánoční dárky pro děti od jednoho roku do tří let

 

Témata: Děti, Základní škola, praní, Školička, Vánoce 2017, Občanské sdružení, Tereza Melišová, Vánoční besídka, Smíšek, Dárek, Štědrý den, Znevýhodněné prostředí, Mentální úroveň, Značkové oblečení, Azylový dům, Stromeček, Vánoční přání, Dětská tvář, Odborná pomoc, Živo, Západ, Dálkové ovládání, Správný vývoj, Ježíšek, Ostatní děti