Maminka.czPeníze a kariéra

Studium a dítě

Kateřina Černá 12.  11.  2010
Jde studium a dítě dohromady? Mnoho maminek studentek to zvládlo, jiné bohužel ne. Co je předpokladem úspěchu? Kdy studium s dítětem je a kdy není dobrý nápad?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud otěhotníte na střední škole, obvykle to nebývá plánováno a je třeba se situací nějak poprat. Do úvahy přichází přerušení školy nebo pokusit dohodnout si tam individuální plán, vypnout síly a snažit se zdárně dokončit vzdělání a zároveň se dostatečně věnovat i dítku. Zde mnoho rad není třeba, minimálně střední školu nebo učňovský obor je dobré dokončit, takže tam jen záleží na Vás a Vašem okolí, jak se situaci rozhodnete řešit.

Čtěte také: Kdy je na dítě moc brzy?

Pokud Vás těhotenství zaskočí na vysoké škole, situace může být jednodušší. Studium lze bez problému přerušit, je třeba si však zjistit, na jak dlouhou dobu je to možné, jednotlivé školy se v tom liší. Mnohé obory lze studovat i dálkově, takže se s mateřstvím skloubit dají. Do školy však minimálně jednou za čas musíte. Pokud máte chůvu nebo babičku, případně manžela s flexibilní pracovní dobou, pak máte vyhráno.

I v případě, že takové zázemí nemáte, nezoufejte. V současnosti jsou již některé školy na mladé maminky připraveny. Například na Fakultě sociálních studií v Brně na Masarykově univerzitě je pro tyto účely zřízen dětský koutek, kam můžete své dítko dát po dobu přednášky nebo konzultace. Stejně tak je Vám k dispozici přebalovací a kojící místnost a stipendium pro studující rodiče.

Je však potřeba počítat s tím, že někam dítě po dobu svého pobytu ve škole umístit musíte, bohužel téměř žádný z vyučujících nebude tolerovat dítěte na přednášce a pravděpodobně ani na konzultaci.

Jste na mateřské a plánujete začít se studiem? Pokud svůj plán dotáhnete do konce a studium úspěšně dokončíte, máte můj obdiv. Budete určitě potřebovat spoustu sil a podporu okolí, a to nejen hlídací, ale i psychickou. Pokud máte zdravé dítě a zmíněné zázemí, je třeba ještě obrovská motivace a chuť do studia.

Je potřeba zvážit, zda po celodenní péči o dítě a domácnost budete mít ještě večer chuť do učení a psaní seminárních prací. Také je dobré zauvažovat dopředu, jak budete situaci řešit ve zkouškovém období, kdy by jedna večerní hodinka učení nestačila ani člověku s oslňující inteligencí.

Jste studentkou a plánujete otěhotnět? Pokud to jde, radila bych Vám chvíli počkat. V případě, že otěhotníte neplánovaně, určitě je možno studovat a zároveň vychovávat dítě, ale určitě to není ideální a bude Vás to stát hodně sil a možná budete muset jedno nebo druhé trošku šidit. Zvažte také vhodnost plánovaného těhotenství v průběhu studia.

Zkuste si představit zkouškové období nebo dokonce státnice a uvědomte si, jak by se v tom stresu dítě v bříšku asi cítilo. Pokud se přes to všechno rozhodnete, že chcete během studia otěhotnět, zjistěte si určitě předtím, zda je možno Váš obor studovat dálkově a do jaké míry vychází Vaše škola maminkám vstříc.

Těm, kteří studují a zároveň se starají o miminko, držím palce a budu ráda, když se s námi podělíte o své zkušenosti.

Čtěte také: Kdy je na dítě moc brzy?

Témata: Peníze a kariéra, studium, Individuální plán, Stud, Plánované těhotenství, Vychovávat dítě, Děti