Maminka.czTěhotenství

Stylistka Žaneta: Potíž je v tom, že ženy netuší, co jim opravdu sluší

Ivana Matyášová 6.  7.  2012
Spokojenost či nespokojenost se svým vzhledem výrazně ovlivňuje psychiku člověka. Stylistka a vizážistka Žaneta Kantorová se o tom při práci se svými klienty nejednou přesvědčila.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Vzpomněla byste na nějaký příklad ze své praxe?

Velice často se například setkávám se ženami po mateřské dovolené, které během těhotenství přibraly. Najednou nevědí co si vzít na sebe a necítí se úplně žensky. I když mají šatník plný věcí, raději nosí pořád to stejné a vnitřně trpí tím, že asi nejsou pěkné. Což nepříznivě ovlivňuje jejich partnerské vztahy a do určité míry i výchovu dítěte. Ženy jsou zkrátka emoční a taková věc je může opravdu vykolejit.

* Muži podobné problémy nemají?

Americký spisovatel Elbert Hubbard jednou řekl: „Když je třeba v životě udělat důležitý krok, muž se ptá, co má říci, a žena, co si vezme na sebe.“ Myslím, že to až na výjimky sedí úplně přesně. Žena, na rozdíl od muže, dokáže mít radost z toho, když si koupí na sebe něco, co jí opravdu padne. Díky tomu se cítí skvěle, víc si věří a to ovlivní nejen její práci, ale i vztahy s kolegy.

* Co všechno potřebujete o ženě vědět, když jí máte poradit?

Během úvodního půlhodinového rozhovoru zjišťuji, jestli je žena v domácnosti, nebo pracuje, co ji baví a jakou má zhruba o svém oblečení představu. Sleduji při tom i řeč těla, která mi prozradí třeba to, jestli si věří, nebo je stydlivá a zakomplexovaná. Důležité je nešetřit chválou a nechat jí dost času na to, aby se s novým oblečením sžila. Teprve pak v něm totiž začne zářit – a to já úplně miluju.

* Na pochvalu u nás asi nejsou ženy moc zvyklé?

To máte pravdu, v Česku se všeobecně moc nechválí. Každá žena má přitom v sobě něco hezkého a výjimečného, jen to někdy neumí ukázat. Naučit se to bývá klíč k úspěchu, který ovlivní celý její vnitřní svět. Nedávno jsem byla na přednášce světově uznávaného vědce profesora Vladimíra Krále, který mluvil o tom, jak stres a negace nepříznivě ovlivňuje buňky v těle. Někdy se tedy žena necítí být pěkná, protože je smutná a sklíčená. A mnohé z mých klientek právě takové pocity zažívají.

* Na webových stránkách se zmiňujete o tom, že ženy nosí asi jen 15–20 procent věcí, které mají ve svém šatníku. Čím si to vysvětlujete?

Některé ženy si pořídí menší plavky, protože věří, že do nich zhubnou. Jiné zase mají v oblibě slevy a klidně si koupí těsné tričko jen proto, že je za super cenu a větší nemají. Leckdy se pro takový nákup rozhodnou během pěti minut, aniž by zjistily, jak se v oblečení opravdu cítí. Podvědomě si také dost často berou věci, na které jsou celé roky zvyklé. Výsledkem toho všeho je, že sice mají plnou skříň, ale věci, které v ní visí, se nedají navzájem kombinovat, a proto je nenosí.

* Mluvila jste o ženách po mateřské dovolené, ale co třeba čtyřicátnice, jak ochotné bývají změnit zavedené zvyky?

Někdy to jde opravdu hůř, už proto, že jsou léta zvyklé žít ve své kukle, ale záleží na každé ženě. Měla jsem třeba čtyřicátnici, kterou v práci povýšili, a najednou sama cítila, že by měla vypadat nějak jinak. Když viděla, že s ní jednám otevřeně, začala se sama otevírat a nechala se ovlivnit. Nedávno mi napsala, že díky novému šatníku konečně nemusí prožívat stresy pokaždé, když se ve firmě objeví zahraniční návštěva. Ví totiž, že má ve skříni nejen elegantní sako, ale i doplňky, které se k němu hodí.

* Možná leckdy záleží právě na detailu…

To rozhodně! Žena znervózní třeba z toho, že má neupravené nehty či nepadnoucí džíny. Leckdy pak schovává ruce nebo popotahuje kalhoty místo toho, aby řešila něco podstatného. Češky si navíc myslím daleko méně věří než třeba Polky nebo Slovenky. Snad je to náturou, ale i výchovou… Jakmile se jim zdá, že mají trošku větší boky, už je schovávají do širokých kalhot.

* Někdy ovšem ženy na radikální změnu přistoupí, ale po krátkém čase se vrátí ke svému obvyklému stylu. Víte jak tomu zabránit?

Podobné věci se myslím stávají dost často při mediálních proměnách, kdy vizážista ženu přelíčí a zvolí výrazné doplňky, aby vypadala dobře na fotce nebo na obrazovce. V normálním životě by se ale takhle upravená asi moc příjemně necítila. Já se nikdy nesnažím vybírat něco, co by žena běžně nemohla nosit. A také s ní chodívám do obchodů, kde leckdy i hodinu vybíráme to, co jí nejlépe sluší a v čem se dobře cítí. Leckdy přitom musíme odbourat i letité stereotypy, kterých se drží, jen proto, že sama sebe vidí moc kriticky. Teprve, když si třeba vyzkouší úzké kalhoty, pochopí, že její stehna zdaleka nejsou tak silná, jak si do té doby myslela.

* Řídíte se také pravidly barevné typologie?

Absolutně ne! Už proto, že dnešní ženy běžně mívají odbarvené vlasy nebo obočí a někdy i nosí barevné kontaktní čočky. Těžko tedy zjistit, zda skutečně patří k zimnímu nebo letnímu typu. Mnohem důležitější pro mě je, jestli žena v oblečení září a cítí se v něm skvěle.

* Čím to, že je stále v oblibě černá barva?

Asi proto, že zeštíhluje a nikdy nevyjde z módy. Češky nejsou moc odvážné a drží se zavedených jistot, vadí jim, když po nich ostatní moc pokukují. Změna šatníku přitom podle mého dokáže osvěžit i dlouholeté manželství. Každý muž je hrdý na to, když má vedle sebe atraktivní ženu, kterou mu ostatní chlapi závidí. A každá žena i po patnácti letech manželství ráda slyší od manžela pochvalu, jak jí to sluší.

* K pěkné vizáži patří nejen obleční, ale i účes nebo líčení. Jak moc na něm záleží?

Oblečení samozřejmě musí být perfektně sladěné s účesem a make-upem. Neumyté vlasy s roztřepenými konečky mohou celkový dojem hodně pokazit. A pokud se ženě při pracovním jednání leskne nos, může to také nepříznivě ovlivnit její celkový outfit. Ve středním věku ovšem ženy leckdy právě na tyto detaily dost často zapomínají.

* Jaké ženy vlastně nejčastěji patří k vašim klientkám?

Převažují manažerky, ale chodí ke mně i mladé maminky či starší ženy, které dostaly novou funkci. Pomáhala jsem například vybírat oblečení pro finanční ředitelku, která se chystala na Srí Lanku, nebo pro vozíčkářku. Ve spolupráci s Libuší Kaprálovou, která je ředitelkou Sdružení pro integraci mentálně postižených, chystáme i projekt, ve kterém chceme pomáhat ženám s určitými handicapy, o nichž se zatím moc nemluví. Také těmto ženám totiž změna vizáže může zlepšit náladu i pozvednout psychiku.

* Do jaké míry taková změna působí na vás?

Když vidím, jak je žena šťastná a jak rozkvetla, pokaždé je to pro mě velká odměna. Občas to ale stojí hodně úsilí i energie. Když ji sama potřebuji dobít, zajdu do fitka, zalyžuji si, moc ráda zpívám i křesťanské folk&country. Abych mohla energii rozdávat, musím ji totiž někde sama brát.



Jak vylepšit svoji image?

Nikdy nenakupujte ve stresu a v časové tísni. Pokud výběru oblečení věnujete málo času, pak se v něm možná už po příchodu domů nebudete cítit dobře.

Jestliže si nejste jistá sama sebou, vezměte na nákupy s sebou dobrou kamarádku, která vám po pravdě řekne, v čem vypadáte dobře. Využít ovšem můžete také služeb profesionální stylistky nebo vizážistky.

Oblečení by vás nemělo „schovávat“, ale naopak podtrhnout to, co je na vás nejkrásnější.

Nesázejte jen na černou, pokuste se najít pro sebe správnou barvu, která vás dokáže rozzářit.

Nezapomínejte na detaily – dopřejte vlasům pěkný střih i výživu, pleti pravidelné čištění a pozornost věnujte i pěkně upraveným nehtům.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Moje zdraví, Styl, Zen, Černá barva, Zahraniční návštěva, Stylistka, Pravidelné čištění, Důležitý krok, Potíž, Určitý handicap, Zánět, Sako