Maminka.czKrása a styl

Suché a popraskané rty: Co je způsobuje a jak se vyléčit?

I když se snažíte sebevíc, v zimě vás prostě suché a popraskané rty dokážou pěkně potrápit. Věděli jste, že právě tímto projevem vám dává váš organismus najevo, že s ním není něco v pořádku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rty patří mezi nejcitlivější části lidského těla. Což má svá pozitiva – proto nás například tolik baví líbání. Znamená to ovšem také, že potřebují zvláštní ochranu a pokud dostanou zabrat, začnou velmi brzy pálit, vysychat a praskat.

Co způsobuje popraskané rty?

Na prvním místě jsou na vině určitě vlivy počasí. V zimě vítr a chlad, v létě horko, suchý vzduch v klimatizovaných nebo přetopených místnostech, to všechno způsobuje vysychání rtů. Někteří z nás tak mají balzám na rty po ruce v podstatě neustále a promazávání je v tuto chvíli opravdu tou nejúčinnější pomocí.

Rozhodně se nevyplatí rty olizovat v domnění, že budou hydratovanější, naopak. Po chvilkové úlevě od pocitu suchosti následuje palčivější bolest a horší stav. Sliny totiž obsahují trávicí enzymy a ty rty ještě více vysouší.

Suché rty mohou také signalizovat nedostatek tekutin v těle. Na vysychání mohou mít vliv i některé potraviny, především slaná nebo hodně kořeněná jídla (typicky například chipsy nebo slané arašídy). Suché a popraskané rty mohou ale signalizovat i nedostatek vitamínu B, zinku nebo železa.

Rty v zimě potřebují pořádnou výživu. Dopřejte jim ji

Jak vyléčit popraskané rty?

Mazat, mazat, mazat. V první řadě své suché rty pořádně promažte. Každému bude vyhovovat asi jiný balzám, každopádně si pečlivě nastudujte složení: V poslední době se totiž ukazuje, že některé složky, jako jsou parfémy, konzervanty nebo minerální oleje, mohou způsobovat alergie nebo jinak škodit lidskému zdraví. Ideální jsou tyčinky s bambuckým máslem nebo se včelím voskem.

Pravidelně pít. Pokud máte popraskané rty, zkuste zvýšit příjem tekutin. Doporučované množství se pohybuje kolem 2,5 litru denně při běžné zátěži, ideální jsou čistá voda, bylinné čaje a ředěné ovocné či zeleninové šťávy.

Doplňte vitamín B, zinek a železo. Do svého jídelníčku tedy zařaďte dostatečné množství ořechů, luštěnin, masa a čerstvé zeleniny. Vyhněte se také nadměrné konzumaci alkoholu.

Zkuste prokrvení a peeling. Suchých šupinek a odumřelé kůže na rtech se můžete zbavit pomocí peelingu. Vezměte si měkký zubní kartáček a krouživými pohyby jím obrušujte rty. Začněte od středu rtů a postupujte k jejich koutkům. Rty namasírujete a zároveň prokrvíte, takže budou pak lépe vstřebávat pečující prostředky.

Babské rady: Oblíbeným prostředkem na regeneraci rtů je med. Obsahuje vitamíny, minerály i aminokyseliny, které napomohou regeneraci. Naneste med v tenké vrstvě na rty a nechte několik minut působit. Podobně můžou pomoci olivový nebo kokosový olej či bambucké máslo, pomůže i nastrouhaná okurka.

Pokud nic z výše uvedeného nepomůže a popraskané rty a koutky vás trápí i nadále, zajděte si k lékaři. Suché rty mohou totiž signalizovat nějaký zánět v těle, případně cukrovku nebo Crohnovu nemoc.

Jaký balzám na rty?

Podívejte se do galerie na naše tipy na balzámy, které jsme osobně v redakci otestovali a nedáme na ně dopustit. Pokud dáváte přednost tónovacím balzámům, doporučujeme novinku od Sephory Winky Lux, který vytvoří perfektní růžový odstín s dotykem třpytu. Velmi příjemné  jsou ale balzámy od Manufaktury a Yves Rocher. Kdo nedá dopustit na přírodní péči, určitě nešlápne vedle, když si pořídí konopný balzám na rty se včelím voskem Annabis, který prodává Canatura.com.

Napište nám, na jaký balzám nedáte dopustit vy.

VIDEO: Jak si vyrobit domácí balzám na rty

Polibte se! A poznejte, zda je to ten pravý!
Symbol ženské krásy: Rtěnka a její proměna v čase
Noční můra každé matky!

 

Témata: Krása a styl, Proměna v čase, Suchý vzduch, Bylinný čaj, Vosk, Nedostatek vitamínů, Yves Rocher, Sephora, Minerální olej, Špatný stav, Sada, Včelí vosk, Vitamín, Jak, Palčivá bolest, Trávicí enzym, Líbání, Ret, Poslední doba, Vysychání, Okurka, Dostatečné množství, Mazat, Čistá voda, Babská rada