Maminka.czPředškolák

Suchý nos může signalizovat potíže!

Klára Kotábová 17.  4.  2010
Opravdu své potomky nemusíte mít neustále v suchu a teplíčku. Na noc jim stačí teplota kolem osmnácti stupňů, přes den kolem jednadvaceti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bavíme se samozřejmě o dětech větších, u novorozenců je situace trochu jiná, ty potřebují teploty maličko vyšší. Zjistěte si, v jakém prostředí se vaše dítě pohybuje přes den, zda se ve školce dostane dostatečně na vzduch, jestli je herna a jídelna pravidelně větraná.

Na citlivou dětskou sliznici perfektně funguje mořský, nebo naopak horský vzduch. V tom případě se ale nevydávejte do výšek nad 1200 m n. m., i tam už je vzduch poměrně suchý a mohl by vašemu dítku spíš uškodit.

I když se může jednat o finančně nezanedbatelnou položku v rodinném rozpočtu, měla byste se s partnerem snažit své potomky alespoň jednou začas vyvézt na čerstvý vzduch, který neobsahuje částice, které rozdírají citlivé nosní sliznice.

Ideální jsou výše uvedené varianty, pokud na ně nedosáhnete, sbalte rodinu a vyrazte k babičce na chalupu inhalovat čerstvý lesní vzduch.

Proč mě to má zajímat?

Vysušená nosní sliznice nejen nahrávají všem bakteriím, které chtějí snadno proniknout do organismu, ale může být také příčinou chrápání, častého krvácení z nosu, bolestí hlavy či stále se opakující rýmy. Takto zatížená sliznice přispívá také ke vzniku a rozvoji alergie a následně astmatu.

Jakmile se vaše dítě začne s problémy se suchou sliznicí potýkat, může se jeho zpočátku nevinný problém stát chronickým a zasáhnout tak i vedlejší dutiny nosní, z čehož se pak stává nesmírně bolestivé onemocnění s poměrně dlouhodobou léčbou.

Navíc nákladnou, takže zvažte, jestli budete prvotní příznaky podceňovat a přehlížet, nebo zda se jim budete od prvního okamžiku věnovat tak, abyste doma měla spokojeného potomka bez zbytečných obtíží.

Přemýšlejte…

Než své dítě plácnete přes prsty, že se zase šťourá v nose, zkuste se zamyslet, jestli vám jen nechce naznačit, že s ním není všechno úplně v pořádku. Odhalte příčiny, eliminujete důsledky a vaše dítě už vám nebude „funět“ za krk a mrzutě si stěžovat, že necítí, bolí ho hlavička a je unavené.

Najednou po svém boku budete mít šťastného, energií nabitého človíčka, který bude k nezastavení a neutahání. Pro vás to bude jistě vyčerpávající, ale co byste pro svého potomka neudělala. Mějte na paměti, že malý problém, který dospělý člověk snadno vyřeší a odstraní, může být pro malého človíčka problémem, se kterým se bude těžko vyrovnávat.


Tipy pro vaše rychlé a správné kroky:

* Pokud se malý problém u vás doma objevil z ničeho nic a vy nemáte v lékárničce nosní sprej a zrovna ani čas na nákup zvlhčovače vzduchu, zkuste tip našich babiček. Na topení dejte vlhkou plenu, namočenou v odvaru z heřmánku. Zabírá to prakticky okamžitě.

* Stejně spolehlivě zabere inhalace solného roztoku. Stačí 3 lžičky na 2 dl vody.
Přiveďte k varu, nechte vychladnout. Páry, které z rendlíku vycházejí, nechte vaše dítě chvilku inhalovat.

* Nebojte se větrat. Čerstvý vzduch dokáže zázraky.

* Pokud často vaříte, měl by s vámi váš potomek trávit v kuchyni hodně času. Prokazatelně je v ní nejvlhčí prostředí z celého bytu.

* Klimatizaci v letních měsících se vyhýbejte. Je zrádná. Přesušuje vzduch.

* Vyzkoušela jste už solné jeskyně?

* Nechte své dítě pravidelně tančit v dešti, samozřejmě jen v letních měsících. Postačí skutečně jen pár minut.

Více se dočtete v aktuálním čísle časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Malý problém, Muž, Horský vzduch, Suchý, Nosní sprej, Signál, Potíž, Nos